Dundee FC, Krokodillen, Caniggia, Gilzean og et helt spesielt ligatrofe

Sitter og ser på en landskamp mellom Skottland og Portugal, og tenker ja der er det jo bare to lag, og et slitent landslag, med den gamle Aberdeen helten Alex McLeish ved roret, og de ligger under 1-0 til pause, kampen fortsetter, men jeg setter meg heller til å skrive


Claudio Caniggia - Dundee FC
Det er da det popper opp et og annet om, hva med alle de andre lagene, og jeg tenker på hvem er de egentlig. Jo vi har Hearts og Hibs fra Edinburgh, Aberdeen som nevnt også kommer Dundee inn i tankerekken, og ja også denne krokodillen, men nei, han har ikke noe med dette å gjøre.

Dundee, er en by med ca. 150 000 innbyggere, har to fotball lag som begge har satt spor etter seg, og begge har vært i toppdivisjonen i Skottland, men slik er det ikke denne sesongen. Dundee United som i mitt hode har vært storebror er nå nede på nivå to, mens Dundee FC er alene i toppen.

Vi glemmer de oransje og svarte for denne gang og konsentrerer oss om de mørkeblå, de som engang tilbake for veldig lenge siden klarte mesterstykket og blir skotske ligamestere. Det er så lenge siden at vi snakker 56 år "to date". Dette er historien om et lag som hadde sine superstjerner som solgte sine beste spillere til Tottenham og Arsenal, og her fortsatte de å dominere og vinne nye titler.

På 60 og 70 tallet var engelske klubber ofte over grensen og snuste etter talent og de fant dem i kriker og kroker hvor ikke Celtic og Rangers hadde sine utkikksposter. Som mange mindre klubber erfarer så vil de store og pengesterke dukke opp når de mindre askeladdene gjør det bedre.

Klubben Dundee FC ble grunnlagt i 1893 og har i dette år, 125 års jubileum. Klubbens nåværende manager er Neil McCann som har en karriere bak seg hos klubber som Rangers, Southampton og Hearts, men startet hele sin spillerkarriere i Dundee, som han avsluttet, 15 år etter at han forlot klubben og hjemmebanen Dens Park, med den ringe kapasitet, 11 506.

The Dee er idag en velfungerende profesjonell klubb, med et styre og en eier som ser ut til å ha det meste på stell og i deres midte og med kapteinsbindet finner vi finnen Glen Kamara. Kamara er bare 22 år, men har allerede en spennende og lang reise bak seg, med blant annet opphold i Arsenal og Southend United.

Kamara er født i Finland og har vokst opp i en innvandrerfamilie med sitt opphav i Sierra Leone, så fotballens veier er mange. Før han kom til Dundee i 2017 hadde han fått vært ubenyttet reserve for Arsenal i en Champions League kamp, spilt en håndfull kamper for Southend og oppholdt seg på lån hos Colchester. Han er idag landslagsspiller for Finland og har også spilt for nasjonens U.19 og U.21 landslag.

Laget har som mange andre i Skottland en miks av spillere fra flere nasjoner, hvor engelskmenn og skotter utgjør flertallet, men her finner du også tuniseren Sofien Moussa som tidligere har spilt i Tromsø. To franske midtbanespillere med de klingende navnene Madianga og Ngwatala er også i troppen. Angola er også representert, og et annet kjent navn er tidligere Vålerenga, Kristiansund og Sandefjord spiller Jean Alassane Mendy.
Alan Gilzean - Dundee

Av kjente spillere som tidligere har spilt for klubben så rager nok Claudio Caniggia øverst på tronen, Den argentinske landslagsspilleren dukket opp i Skottland i 2000 og spilte først en sesong for Dundee før han signerte for Rangers og var der frem til 2003. Georgia legendene Tsemuri Ketsbaia og Zurab Khizanishvili var også blant fremmedlegionen som gjorde sitt inntog på denne tiden.

Årsaken til den noe eksotiske importen til klubben, for omtrent 20 år siden, kunne enkelt forklares i ansettelsen av Ivano Bonetti som ble utnevnt til spillende trener og med sin tidligere nomade tilværelse  i fotballen hadde han spilt med og mot de fleste. Gjennom sitt enorme kontaktnett hadde Bonetti skaffet seg mange "spillende" bekjentskaper. Men som de fleste "trampoline sprang" ender det som regel med et "stort fall" og så for Dundee FC. Etter Bonetti ble det store sår i "regnskapet" og klubben havnet i administrasjon, for så deretter å bli flyttet ned på laveste nivå. Et "mini" Rangers dette, men litt på en annen måte, men med en gjeld på £23 millioner måtte man selge stadion for å overleve.

Craig Brown - Dundee & Skottland
Før Bonetti sitt inntog var det ikke de store overskrifter i nasjonal presse på noen decennier for Dundee FC. Ikke siden den sensasjonelle ligatittelen i 61-62, og semi-finalen i europacupen året etter, hadde det ikke skjedd så mye av interesse på Dens Park, hvis du ikke var "Die Hard" Dundee FC.

Klubben som fikk over tid beholde en kjerne av gode spillere klarte sensasjonelt å vinne ligaen i 61-62 og spillere som Ian Ure og Alan Gilzean var sentrale. Ure med sin tilstedeværelse i forsvaret og Gilzean helt framme. Laget ble trent av Bob Shankley, bror av en ikke ukjent Bill, som vi kjenner fra sin legendariske tilværelse som Liverpool manager.

Alan Gilzean og Ian Ure ble senere sentrale spillere for Tottenham og Arsenal, og det var med sorg vi mottok i sommer beskjeden om at Gilzean hadde gått bort, han ble 79 år gammel. Ure spilte etter sin tid i Arsenal også for Manchester United, han lever fortsatt
og er blitt 78.

Craig Brown som mange kanskje husker som en suksessfull manager for Skottland med både EM og VM deltagelse på sin CV, var også en del av dette laget, selvom han kun spilte ni kamper denne sesongen fikk han også medalje.

To spillere som også skal nevnes er Gordon Smith og Bobby Seith, de var toneangivende i dette laget. Smith gammel og berømt, tidligere skotsk landslagspiller med fortid i Hearts, en nestor i laget og i en alder av 37 styrte han mye. Seith var en som også ble viktig, signert for £7 500 fra Burnley.

Dundee FC - Ligamestere 61-62
Det at laget var bra nok til å vinne den skotske ligaen er kanskje ikke det største i denne historien, men at de året etter, da med Smith fortsatt i laget, klarte å spille seg helt til semi finalen i den gjeveste av det gjeveste, selveste europacupen. Før tapet kom mot AC Milan etter ekstra omganger på de siste hinder, hadde FC Køln, Sporting Lisboa og Anderlecht blitt beseiret og Dundee hadde for altid merket sitt navn på den internasjonale arena.

Dundee FC har siden tiden på 60 tallet vært å finne i en heistilværelse mellom topp og nivået under, med dette unntaket etter Bonetti, da klubben måtte helt ned på laveste nivå. Klubben har fra tid til annen yppet seg mot det ypperste og kan skryte av en ligacup tittel fra 1974, en semi finale i UEFA Cupen i 1967 og også senere tapte finaler i skotsk cup og ligacup.

Akkurat når jeg skriver dette, befinner Dundee FC seg, etter 8 spilte serierunder, helt på bunnen av ligatabellen i den skotske toppdivisjonen. Vi håper på bedre vær og at en dårlig start kan gi et løft senere, det er ikke langt opp på trygg plass, så ingen krise enda.

Dundee FC, er en klubb med sjel, en rik historie, en stolt fanbase og med spillere som Claudio Caniggia og Alan Gilzean blant sine "helter" og med dette helt spesielle ligatrofeet så var det en morsom vandring og oppdagelsesferd. For å avslutte der vi startet, Skottland tapte 3-1 mot Portugal!

Kommentarer