Englishman in New York, fotballens far, Cruyff, Beckenbauer og Pelè

Det er mange utrolige reiser og historier om engelske fotballspillere og trenere som tok verden i sin hånd og reiste ut på noen helt utrolige reiser for å finne en eller annen skjult "vugge" av fotball, der nok mange ikke kunne tru at fotball kunne bu.

Gordon Bradley (1933-2008)
En av disse reiselystne var Gordon Bradley, engelskmannen som på en måte kan beskrives som en "fotballens far" i USA og spesielt i New York Cosmos, ja kanskje ikke, men vi velger å døpe han det, fordi han var liksom den som ble hentet inn for å skape et superlag man bare kunne drømme om.

Klubben New York Cosmos var ikke veldig "Cosmos" da klubben så dagens lys, og med engelsk inspirasjon og pågangsmot, ble det etterhvert sving på sakene. Klubben ble etablert 10 desember 1970.

Selvom klubben ble grunnlagt av to svært fotballinteresserte brødre, Ahmet og Nesuhi Ertegun, så var det engelskmannen Clive Toye som ble hentet inn for å skape noe nytt og revolusjonerende. Toye som egentlig var en journalist og redaktør fra den engelske avisen Daily Express.

Toye som var engelsk og født i Plymouth hadde noe tidligere prøvd å starte et liv som "soccer executive" i Baltimore Bays, men det ble ikke noe lykkelig forsøk, og klubben ble oppløst etter to sesonger, men noen kjenner noen osv. og så begynte ballen å rulle.

En annen viktig brikke i dette var sjefen i Warner Brothers, Steve Ross, som også hadde sitt og si og var med å finansiere en fesjå vi etterhvert fikk se i det som for mange ble kjent som NASL. Her var det fritt frem og man gjorde som man ville siden dette var et frittstående ensemble og ikke medlem av FIFA. Reglene laget man selv, med shoot.outs og andre offside regler enn i regelverket til FIFA.

Dette gjorde jo sitt til at det ikke var noe som kunne stoppe toget, og det som blir betraktet som fotballens vugge i USA, St Louis var en banebryter. Klubben Stars var egentlig basert på helt andre tanker og mer det vi ser i MLS idag, med en stor andel av spillere fra egen nasjon.

Pele - New York Cosmos
Det var ikke det man ville ha i New York Cosmos, her ville man skape revolusjon og lage fest, fylle stadioner og bringe massene til arenaene. Selvom taket ikke løftet seg fullstendig før Pele kom til klubben i 1975 hadde Cosmos klart å etablere seg som en toppklubb med et seriemesterskap i bagasjen allerede.

Den første spiller i New York Cosmos var Gordon Bradley, som ble hentet til klubben som "player coach" i 1970, han hadde tidligere spilt for klubben New York Generals, hvor han blant annet var lagkamerat med Cesar Luis Menotti.

Men hvem var egentlig denne Gordon Bradley, vi leter litt og finner en relativt respektabel karriere i beltet. Han spilte de fleste kampene sine, 130 i antallet, for Carlisle United. Bradley ble flasket opp i Sunderland og var også innom Bradford Park Avenue.

Bradley forlot England og dro til Canada og spilte fotball her, vant et seriemesterskap i 1962 med Toronto Roma, og derfra gikk ferden videre til New York Generals, og da senere ble hentet av Clive Toye til Baltimore Bays, og det var jo enkelt å bare ta med seg Bradley videre til Cosmos.

Bradley ble også i 1973, etter stor suksess med Cosmos, utnevnt til USA's landslagstrener og hadde ansvaret i seks kamper, alle tap. Han tok også ut seg selv, og fikk en cap, for USA, som engelskmann, han ble ikke "US Citizen" før i 1974.

New York Cosmos hadde lagt et godt grunnlag og spillere som Werner Roth, og tidligere Scunthorpe forsvarer Barry Mahy var også godt etablert. En artig historie om Mahy, er at han, som engelskmann også spilte for USA, og fikk fire landskamper.

En annen spiller som bidro var skotten John Kerr, som også fikk en del sesonger og var mye av ryggraden i laget sammen med Bradley, som bygget sten for sten. Med Warner Brothers i ryggen, fikk Bradley fatt på Pele, og Cesar Luis Menotti, som da spilte for Santos, var nok med i bildet for å få Edson Arantes Do Nascimento til New York.

Den evige legenden gjorde en form for et comeback, siden han hadde lagt opp etter 1974 seasongen med sitt kjære Santos, og det var stort når Pelè ankom Cosmos, og verden ble med ett satt på hodet. "Soccer" var hot i USA, og mange elskere av Basket, Baseball og American Football, fikk problemer med å forsvare en form for en boikott av "soccer" som ikke fikk mye spalteplass i mediene.

Før Pele effekten, hadde til og med Cosmos keeperen Shep Messing stilt opp i et magasin for lettkledde menn, og i "nettoen" ble han en forside som satt "soccer" på kartet, men det Messing mente var god reklame, ble oppfattet som noe helt annet, men oppmerksomheten var skapt.

Pele ble da trent av engelskmannen Gordon Bradley, spilte sammen med en tidligere forsvarsklippe fra Scunthorpe United, Maye og skotten Kerr og en Werner Roth som på denne tiden var regnet som en av de beste spillerne på dette kontinentet.

Bradley klarte ikke, selv med Pele i laget og gjenerobre tronen og måtte derfor forlate Cosmos etter fem år i sjefstolen. Men det ble ikke lenge før de som styrte "rykket frem til start" og hentet tilbake Bradley i løpet av 76 sesongen. Utover i sesongen 77 ble han pushet opp i systemet i Cosmos, og hadde ikke trenerrollen da mesterskapet ble vunnet, men allikevel var en del av det hele.

Troy, Emmett, Pele, Ross, Bradley
Han var med å guidet New York Cosmos frem til et nytt NASL mesterskap, Pele hadde fått selskap av Franz Beckenbauer og laget i 77 hadde også en salig blanding. Tidligere Sheffield United spillere Keith Eddy og Tony Field var med, det var også den "lettkledde" keeperen Messing. Sør Afrikaneren Jomo Sono var også der. Peruaneren Ramon Mifflin skal ikke heller glemmes, heller ikke unggutten og senere Coventry spiller, Steve Hunt.

Det var talent i dette laget og en som tok NASL med storm, Giorgio Chinaglia, hadde ankommet fra Lazio. Den tidligere Swansea Town spilleren som returnerte til Italia og vant seriegull, spilte i VM 74 og deretter ble større en størst i New York Cosmos.

Der Gordon Bradley fortsatte ferden videre til Washington Diplomats ble et nytt kapittel skrevet. Han hadde nå vært trener for Pele og Beckenbauer, og en ny verdensstjerne ventet i kulissene. Johan Cruyff ble neste storhet under vingene til den tidligere Carlisle United spilleren.

Her fikk vi igjen se lag og spillere sammen, i en salig blanding. Noen husker sikkert FA Cup vinnerne til Southampton fra 1976, Bobby Stokes og Jim Steele, begge i Diplomats i denne perioden. Det var flere hollendere her, og navnene Thomas Rongen, Wim Jansen og Danny Molendyk er kjent for de fleste.

Johan Cruyff - Washington Diplomats
Under vingene til Gordon Bradley i Washington finner vi et annet manager geni, Guus Hiddink, som sikkert, som Johan Cruyff plukket opp et og annet fra den "ukjente". Bradley trakk seg etter to sesonger i Washington og jobbet i en årrekke med college soccer.

Bradley, en legende i USA, men nesten ikke snakket om i Europeisk sammenheng, der han var lagkamerat med Menotti (VM vinner med Argentina i 78), trente Pele og Beckenbauer (VM vinner med Tyskland i 1990), og var også sjef for Cruyff og Hiddink, begge med solide trener meritter og karrierer bak seg.

Gordon Bradley døde i 2008, 74 år gammel. Der hans minne lever i beste velgående i US Soccer Hall of Fame, der han var med å skape revolusjon og skapte kanskje noen av de fineste lag verden har sett i New York Cosmos, er det rart hvordan "helter" og "glemte menn" ofte med bytte av "miljø" og "landskap" kan ble magiske.

Bradley er vel et godt eksempel på en "Englishman in New York", for USA og Cosmos "fotballens far" og en som ledet og trente Pelè, Beckenbauer og Cruyff. Bradley er unik og alene om akkurat det og ha vært trener og leder for dette helt spesielle trekløveret av fotballspillere.

Kilder:
Wikipidea, Gordon Bradley
Washington Post, Gordon Bradley, Obituary


Kommentarer