Engelskmann og amerikaner, Ron Newman, vi spiller bridge i fotballens Sahara

Der man trodde at man kunne alt om fotball og hadde det meste på "track" så dukker det opp historier fra dypet som rett og slett, til og med for meg, har gått under radaren. 

Ron Newman - 1936 / 2018
Historien om Ron Newman er helt klart en av disse. Engelskmannen som ble amerikaner og spilte bridge i fotballens Sahara, er vel en betegnede tittlel på en pioner og reisende som på mange måter står igjen med legende status ala "Drillo" og "Nicken" snakker vi norsk målestokk.

Det var vel ingen, sikkert ikke Newman selv heller, som hadde tenkt hvilken vei hans karriere skulle ta når han bestemte seg for å forlate Gillingham på nivå 3 i engelsk fotball.

Det hadde gått litt opp og ned, men alt i alt var lysluggen fra Fareham nord for Portsmouth en som hadde opplevd mye. Fra spill for Woking som amatør ble han snappet opp av "Pompey" i 1955 og fikk oppleve et liv i toppen av engelsk fotball.

Portsmouth var en "kjempe" på denne tiden og hadde nylig vunnet to seriemesterskap, og etterhvert etablerte den unge vingen seg på dette laget. Etter 108 kamper og 21 scorede mål gikk ferden videre til London og Leyton Orient, deretter et lite og kort opphold i Crystal Palace før Gillingham snappet han opp og hadde han i sine rekker frem til 1967.

Engelsk fotball var på sin høyde nå og også regjerende verdensmester i dette spillet, så det å være profesjonell her hadde sine fordeler. Lenge før Pelè så levde NASL og den amerikanske "soccer" på en måte i skjul og litt i et vakum.

Det var her Ron Newman etterhvert skulle spille en rolle som ville få "verden til å åpne sine øyne" og litt urettferdig har kanskje Pelè og Franz Beckenbauer fått for mye "ansvar" for det som etterhvert ble et lite løft for idretten som ikke er så spennende for amerikanere, som ikke helt forstår "greia".

Ron Newman - Atlanta Chiefs
Ron Newman gjorde som mange engelskmenn hadde gjort før han og kom til gjøre etter han, ble en fotball emigrant som etterhvert også gikk til skrittet å skifte sitt statsborgerskap. Det var Atlanta Chiefs som ble hans første klubb og senere spilte han for Dallas Tornado, der han også etterhvert gikk over i rollen som "coach".

Det er som "coach" Newman først og fremst har satt sine fotavtrykk i "sanden" i det jeg vil omtale som et fotballens Sahara, og hvor "brobygging" ble et helt essensielt trekk ved hans rolle i dette noe skiftende landskap.

American Soccer har eksistert like lenge som det har kommet emigranter til dette landet, og der St. Louis er sett som vuggen og hvor norsk amerikaneren Werner Nilsen fra Skiens Grane gjorde sitt inntog og også som Newman er en del av "American Soccer Hall of Fame".

Der Werner Nilsen blir sett på som den første pioner og en som la grunnlaget for et spill som har blitt litt tatt frem, glemt og tatt frem igjen, så har Ron Newman bygget broene mellom tidsepoker som har vært ofte en kamp om å utfordre de mer populære sporter, som på en måte er sett på som mer amerikansk, selvom de også er avarter av andre spill fra Europa.

Mange engelskmenn hadde etablert seg i NASL på slutten av 60 tallet, og lagene var der, men det var litt fra hånd til munn. De store tilskuer massene uteble, men allikevel hadde disse engelskmenn trua på at de kunne få til noe.

Ron Newman ledet Dallas Tornados til serievinnere i 1971, Fort Lauderdale i 1977 og San Diego Sockers i 1984, da han også ble kåret til NASL "coach of the year" i de samme sesongene. Det mange sikkert ikke vet er at det eksisterer flere "fotballforbund" i USA, og Newman tok også turen over i ASL og med klubben Los Angeles Skyhawks vant han også en tittel.

Det var i Fort Lauderdale Strikers at han først og fremst ble "historisk". Det var han som fikk de utrolige til å skje, Gordon Banks og George Best på samme lag, senere hadde han også Gerd Muller og Teofilo Cubillas i sine rekker sammen med en rekke andre engelskmenn som tjenestegjorde under Newman i "Strikers".

Newman forlot etterhvert Fort Lauderdale Strikers og dro tvers over landet og til San Diego, der han tilbragte de neste 13 årene, som head coach for byens "soccer club" Sockers. Det ble en utrolig tid og hvor nye mesterskap ble hanket inn, 11 totalt.
Ron Newman - San Diego Sockers

San Diego Sockers dominerte indoor soccer, først i NASL og senere i et nytt forbund, MISL og med Newman "in charge" var de omtrent uslålige. Newman forlater San Diego Sockers i 1993 og på sett og vis blir han igjen spesiell, legendarisk og unik.

Etter en sesong og et kort opphold i Arizona Sandsharks, blir Ron Newman utnevnt til head coach i klubben Kansas City Wizards, og med det blir han den første "coach" utnevnt i det nye MLS, 28 år etter at han kom over dammen.

Newman gir seg for godt som coach i en alder av 65, året er 1999 og statistikken er formidabel,753 vunnet, 296 uavgjort og kun 27 tap. Spørsmålet blir da, hva kunne dette trener geniet gjort på engelsk jord, og en fotballhjerne på nivå med Brian Clough, Sir Alex Ferguson og Bill Shankly ble aldri vurdert eller kanskje ikke selv vurderte og returnere for å få brynet seg i "Premier League" eller i "FA Cup".

Ron Newman døde i august i fjor, 82 år gammel. En legende "fra en annen fotballplanet" er borte, et univers det er verdt å dukke ned i og kanskje man finner andre "emigranter" som Werner Nilsen, en mann hedret for sin fotballkunnskap i USA, men som Ron Newman, glemt og nesten bortgjemt, fordi han forlot oss og det vi følger med på.

Engelskmann og amerikaner, vi spiller bridge i fotballens Sahara, ble min tittel fordi Ron Newman var nettopp det, både engelskmann og amerikaner, en brobygger med et virke i "amerikansk fotball" i over 30 år og som noen ganger kanskje for oss fortoner seg som et fotballens Sahara, der vi ikke helt følger med, ikke synes det er så bra, og som gir meg et bilde av noen som forlot oss og reiste bort som Beckham, Zlatan og Rooney.

Kilder:
MLS Soccer, Ron Newman Obituary

Kommentarer