Freedom of Aberdeen, Shankly Boy & Busby Babe, Ballon d'Or i kilt og papirtøfler

Det er ikke mange, eller kanskje ingen andre som har spilt en viktig rolle under både Bill Shankly og Sir Matt Busby, og også vunnet Ballon d'Or, og han er også blitt gitt "Freedom of Aberdeen", Denis Law er og var en unik fotballspiller
Denis Law - Manchester United


Der han vandret rundt i fattigslige kår i en forstad til Aberdeen, og hvor han ofte hadde sterk hjemlengsel da han som tenåring ble hentet til Huddersfield Town av daværende manager Bill Shankly. Law ble etterhvert solgt til Manchester City og så gikk ferden videre til Torino i Italia.

Law hadde for lengst vist sitt talent og var landslagsspiller for Skottland da Sir Matt Busby bestemte seg for å hente den tidligere Shankly eleven til Old Trafford. Dette var nok ikke helt det Shankly hadde ønsket seg, men da han selv prøvde å bringe Law til Liverpool noen år tidligere, var ikke "pengeboka" stor nok på Anfield til å få signert denne unike spilleren.

En av kanskje Bill Shankly's beste signeringer fikk han aldri med seg til Liverpool, men istedet signerte kanskje Shankly's største funn i fotballen for Manchester United. Law ble en rival istedet for en støttespiller for Liverpool på 60 tallet, da disse to klubbene vekslet på å hente hjem ligamesterskapet.

"Freedom of Aberdeen"
Den første store triumfen til Denis Law kom i 1963 da han med et "underdog" Manchester United hentet hjem FA Cupen etter seier 3-1 over Leicester. Revene fra Midlands var favoritter, men en tidlig scoring av Law la grunnlaget for den første store tittelen til Sir Matt Busby etter tragedien i Munchen fem år tidligere.

Det ble en start på et stort og lykkelig ekteskap mellom Denis Law og faktisk hans fjerde klubb i ligafotball, Manchester United. En brikke i et spill, der også George Best og Bobby Charlton dannet en helt unik trio av spillere som var banebrytende for offensiv fotball.

Det var langt fra det Law selv beskrev som en litt vanskelig oppvekst med lite penger og papir som isolasjon inne i sandaler som i de første årene ble brukt som fotballstøvler når det var både frost og regn i lufta.

Signerer for Bill Shankly - Huddersfield Town
Det at alle skotter bruker kilt er vel litt overdrevent, men da Law ble utnevnt til Ballon d'Or i året 1964, ble han den første og til nå den andre skotte som har fått denne utnevnelsen. Panelet av eksperter stemte frem Denis Law foran folk som Eusebio, Paul Van Himst og Jimmy Greaves.

Liverpool vant ligatittelen dette året med 57 poeng, fire poeng foran Manchester United, og Law måtte se sin tidligere trener og læremester foran seg på tabellen, selvom han da ble kåret til den beste spilleren i Europa.

Det ble allikevel en fin revansje året etter da Manchester United toppet tabellen og hvor Liverpool endte helt nede på en syvende plass, men Shankly viste svar og var tilbake på toppen året etter, før igjen Manchester United i 1967 vant sitt siste ligamesterskap under Sir Matt Busby og hvor Denis Law hadde en viktig rolle å spille.
Charlton, Law, Best

Selvom det ikke ble flere ligamesterskap på Denis Law og hans nåværende og like legendariske manager Sir Matt Busby så kunne de etterhvert løfte en Europa Cup tittel over hodet, selvom Law ikke fikk med seg finalen, så hadde han vært en viktig bidragsyter i innledende runder.

Det ble etterhvert tyngre og tyngre både for Denis Law og Manchester United utover på tidlig 70 tall og selvom de hang brukbart med, så falt man nærmere midten av tabellen. Foran 1973-74 sesongen forlot Law United og signerte for annen gang for naboen City.

Det ble en fin sesong for Law på Maine Road, og der han tapte Ligacup finalen mot Wolverhampton, fikk han oppleve et VM sluttspill med sitt kjære Skottland, og også en emosjonell scoring i oppgjøret mot Manchester United, hvor han på en måte satte "spikeren i kista" for de røde djevler som måtte ta den tunge veien ned på nivå 2.

Det er reist statuer og han har vært en kjær venn på Old Trafford, selvom hans "flørter" med naboen kanskje ikke var de letteste å svelge og målet hans "mot" har blitt legendarisk. Law ble i 2017 hedret som æresborger av hans hjemby Aberdeen, og vil for alltid være en med "Freedom of Aberdeen".

Denis Law har vært Busby Babe, Shankly Boy og vunnet Ballon D'or i skimtet av en kilt og et par papirtøfler, det er virkelig verdt "Freedom of Aberdeen".




Bloggen,"Litt om alt, mest om fotball", blir publisert, blant annet her,













Kommentarer