Osian Roberts, Hotspur fra Ynys Mon og de norske øyers landslag

Etter en liten runde i det walisiske landskap, kom jeg over en plass jeg ikke hadde hørt om før, Ynys Mon, på engelsk Anglesey. Stedet er ikke verdens navle, men her finner vi veien inn i fotballens utposter og det litt spesielle.

Osian Roberts - Wales
Vi fester oss ved navnet Osian Roberts, fordi han er fra Ynys Mon, men hvem er egentlig Osian Roberts, og hvordan kobles han til norske øyers landslag. Kanskje ikke så mye, men fellesnevneren kommer vi tilbake til etter hvert. Lite vet jeg om at øylandskap rundt omkring i verden, som ikke har sin plass i FIFA, men har sine egne fotballturneringer
.

Nesten som en egen liten hemmelig frimurerlosje som ingen vet om eller ser, men ikke helt da, for hvis du vil, eller hører til på disse plassene så vet du om øylandskampene mellom norske Frøya og Hitra, som møter Gibraltar og Bermuda, og hvor også Ynys Mon er med.

Osian Roberts, har sittet ved siden av både Chris Coleman og Ryan Giggs som walisiske landslagstrenere, og er den som kanskje, blant de som vet, den som får den største æren for kontinuitet og det som har skjedd med dette walisiske landslaget gjennom de siste 10 årene.

Assistenten til Giggs og Coleman har nok gått alle fortballkort elskere og ivrige Shoot & Goal lesere hus forbi, Osian Roberts kom aldri til det nivået. Han har allikevel vært og er walisisk landslagstrener og assistent på de fleste trinn i landslagspyramiden, med både kvinner og menn som elever.

Der vi fortsetter å tenke litt på Osian Roberts, ser vi litt på resultater fra Ynys Mon sine kamper mot Hitra, der waliserene vinner 8-0, og hvor dette må være øyenes svar på Barcelona, eller var det Brasil.

Den største byen på øya eller grevskapet om du vil, er Holyhead. Osian Roberts spilte aldri for byens stolthet Hotspur, og vi som trodde at det eneste Hotspur var Tottenham, men nei Holyhead har også sitt Hotspur. Klubben er å finne på nivå to i det walisiske seriesystemet. Der Roberts glimret med sitt fravær, var han å finne på midtbanen til en større klubb, inne på fastlandet, Bangor City.

Osian Roberts hadde et stort ønske om å ta over landslaget da Chris Coleman forlot roret, men istedet ble det Ryan Giggs som fikk jobben og Osian har fortsatt som assistent. Det var vel vår lille hyllest til øyas mann Osian Roberts, når vi nå tar turen videre og snakker mer om Ynys Mon og deres eget lille landslag.

Det er her vi vandrer videre og finner det unike, og nå også som landemerker for fotball. Her ruller kula i beste velgående i god tradisjonsrik "ut mot havet" stil. Gotland, Falklandsøyene, Åland, Øland, Orknøyene, Shetland og til og med Hitra og Frøya har sine egne "landslag".

Nysgjerrigheten blir stor når vi ser kamp oppsettet der Bermuda møter Frøya, Gotland spiller mot Ynys Mon, osv. Spenningen når takhøyde når vi ser på oversikten og finner Vestre Hebridene på resulat lista, et øysamfunn der ute nord i Skottland, de har sitt eget landslag de også.

Stoltheten vil ingen ende ta, og vi får nok et innblikk i noe som viser at ja disse stedene har virkelig sin egen identitet og føler seg som eget land, med flagg og fotballlag.

Ingen av disse lagene er befestet i FIFA eller UEFA, selvom både Bermuda og Gibraltar har tatt steget videre. Historien om Falklandsøyene som eget fotballlandslag er en egen historie, men de får rett og slett ikke adgang til det gode selskap, men i øy turneringen er de hjertelig velkommen.

Finner en landskamp mellom Vestre Hebridene og Grønland fra 2005, kampen endte 4-4. Ynys Mon klarer 0-0, og øyas lokal avis Stornoway Gazette rapporter om hendelsene. Sikkert mange helter her som vi aldri har hørt om, folk som helt klart kan sin fotball abc.

Island Games, Gotland - 2017
Island Games startet som en gimmick tilbake i 1985, og har pågått siden. Det hele startet med 15 nasjoner eller om du vil øysamfunn, idag er taket satt til 24. Det er ikke bare fotball, men det er det vi konsentrerer oss om og de norske representantene Hitra og Frøya.

Hitra er som vi alle vet et sted utenfor Bergen, og Frøya finner vi i Trøndelag. Lite er sagt eller skrevet om dette fenomenet, der to norske øysamfunn konkurrerer i fotball mot Gotland, Isle of Man, Grønland, Ynys Mon, Sark og Guernsey.

Hitra var med i lekene i 1997 og 1999 og tilbake igjen i 2015 og 2017. Frøya har deltatt på flere av arrangementene og var tilstede også i 2003, 2007 og 2009, og har da vært med på hele 7 av 15 arrangementer. Beste plassering for de norske er en semifinale 2013.

I det siste arrangementet som fant sted i 2017 vant Isle of Man finalen mot Grønland. ingen gode plasseringer for Hitra og Frøya da, 12 og 14, men de er da med på et internasjonal sluttspill. Det er et arrangement som er så stort at alt blir vist på BBC, men her har Norge sovet i timen.

Tror ikke det er rare kvalifiseringen, men der vi har trodd at norske landslag ikke har vært med i sluttspill, så finner vi altså til og med to representanter som har vært med i Island Games.

Det er også en dameturnering og her kan Hitra skimte med en bronsemedalje fra lekene i 2013. Det er fantastisk å se at vi har satsinger litt på siden av det etablerte og vi finner morsomme og gode oppdateringer på egen nettside for dette lite kjente norske fenomen.

Her finner vi to norske øysamfunn som hver for seg konkurrerer med tropper på 60 til 100 utøvere, og helt utenfor medias søkelys, er dette fenomenet iferd med å gjøre seg større og det er et velfungerende og spennende arrangement, et lite OL, som kanskje er veien å gå for de som ønsker noe annet og ikke så pompøst.
Hitra i aksjon, Island Games 2017

Det å gjøre det bra her kan lede til noe mer, og utøvere fra de forskjellige øyene har tatt steget videre inn i profesjonell idrett.

Holyhead Hotspur har ni mann med i den siste trial som bestod av 40 spillere som sloss om å representere Ynys Mon, når det for første gang skal arrangere Island Games. på hjemlig grunn, det hele finner sted mellom 15 og 22 juni.

Hitra skal representere både i herre og kvinne klassen i fotball. Er kommet i pulje med, på herresiden, Alderney og Isle of Man, på damesiden er det ennå ikke trukket ut hvem som spiller mot hvem, men uansett blir det fine kamper.

Dette er et arrangement som ikke er i FIFA regi og i sitt slag en unik turnering. Prestasjonene er på "olympisk nivå" i mange grener, og der fotballen står sterkt. Jeg vil si at NRK eller TV2 her går glipp av å vise norske tv tittere et arrangement som faktisk er verdt å vie oppmerksomhet.

Med dette avslutter jeg denne lille reise i mitt uvitende som har gjort meg mer opplyst og hvor
Osian Roberts satte meg på sporet av Holyhead Hotspur og Ynys Mon, som igjen fikk meg til å sjekke videre å finne våre flotte representanter for norske øyers landslag.


Kommentarer