RIP, Gordon Banks, vi minnes "verdens beste"

Gordon Banks gikk bort 12. februar, han ble 81 år gammel. Han blir beskrevet som den beste keeper verden har sett, og den som gjorde det umulige mulig i et landslagsmål. 

Gordon Banks - England
VM ble vunnet i 1966, og Banks var også med fire åre senere, da han for alltid vil bli husket for sin redning på headingen fra Pelè. Dette blir fortsatt beskrevet som "the best save ever". Banks selv trodde ballen hadde gått inn, men når han så, etter å ha landet på det harde underlaget, at ballen spratt over, tenkte han, "Banksy, you lucky prat".

Pelè har på sine landskamper og seriekamper scoret mer enn 1000 mål, og er svært overrasket at det de fleste husker best er denne headingen som Banks reddet. Det hører også med til historien at Brasil faktisk vant denne kampen 1-0, etter at Jairzinho faktisk overlistet "verdens beste".

England kom igjennom disse kvalifiserende rundene og skulle møte Vest-Tyskland i kvartfinalen, men denne kampen fikk aldri Gordon Banks spilt, da han ble matforgiftet, og rett og slett var for syk til å stå i mål.

Peter Bonetti fra Chelsea var "understudy", men han klarte ikke å fylle skoene til Banks og selvom England ledet 2-0 til pause, så klarte vest-tyskerne å komme tilbake og fikk ordnet ekstra omganger, der avgjorde de det hele med en scoring av Gerd Muller, som gjorde at det ende i et 3-2 tap.

Gordon Banks - Stoke - 2013
Mange mente at England i 1970, hadde et bedre lag enn i 1966, og de fleste engelskmenn og Gordon Banks selv har brukt mang en tanke på hvordan det hele hatt gått hvis han selv hadde stått i mål i denne kampen og usikkerhet til Bonetti hadde vært byttet ut med "the safest hands in England".

Under VM i 1966, holdt Banks nullen i fire av fem kamper før finalen og det var bare Eusebio som klarte å overliste han får finalen. Det var ingen foran og ingen ved siden av Gordon Banks denne sesongen, og heller ikke i de neste, da han ble utnevnt til FIFA's "goalkeeper of the year" fem år på rad.

Banks er født i Sheffield, han var en av fire søsken. En robust bygget kar, 1.85 høy, og ideell for keeperspill, og i yngre dager var han en talentfull spiller for Sheffield Schoolboys og andre lokale klubber, men utrolig nok ikke fanget opp av verken Sheffield Wednesday eller Sheffield United.

Det var naboklubben Chesterfield som fikk kloa i Gordon Banks. Det ble ikke mer enn 22 ligakamper her, får Leicester kom å banket på og hadde lagt merke til "talentet". Gordon Banks signerte for revene i Juli 1959, for den beskjedne sum, £7,000.

Hans tid i Leicester ble den som formet han som keeper, og også ga han mulighet til å debutere for det engelske landslaget. Leicester hadde et godt lag på denne tiden og sammen med blant andre Frank McLintock ble han sentral i et lag som nådde FA Cup finalen i 1961 og 1963, og senere vant Liga Cupfinalen i 1964 mot Stoke. Han voktet også målet til Leicester i finalen et år senere, men da ble det tap mot Chelsea.

Gordon Banks - 1970 - Brasil
Men i April 1967 var det slutt i Leicester. Matt Gillies, daværende Leicester manager hadde et dilemma og det var et vanskelig valg å fortsette med rutinerte Banks, Englands nr 1 og på den tiden verdens beste keeper, eller å gi Peter Shilton muligheten til å etablere seg i førstelaget.

Gillies valgte å gå for Shilton, og den rutinerte Banks fortsatte ferden videre til Stoke. Tony Waddington betalte £52,500 for "verdens beste", men ble allikevel ikke "verdens dyreste", da Alex Stepney hadde en høyere overgangssum (£55,000) noen måneder før da han ble solgt fra Chelsea til Manchester United.

Sir Alf Ramsey var aldri i tvil om hvem som var best og Gordon Banks fortsatte som et ubestridt førstevalg for landslaget mens han også bidro stort til Stoke, som i 1972 vant sin første og fortsatt eneste tittel, da Ligacupen ble hentet hjem etter seier over Chelsea.

Banks var nå blitt 34 år, men hadde fortsatt mye å gi og så frem til å vokte målet til England gjennom en ny VM kvalifisering, og forhåpentlig krone sin landslagskarriere med nok et sluttspill, denne gang i Vest Tyskland, men det skulle aldri bli en realitet.

Noen måneder etter den fine ligacup triumfen var Gordon Banks innblandet i en bilulykke og han fikk alvorlige hodeskader og mistet synet på et øye. Han kom seg etterhvert godt til hektene igjen, men øyeskaden gjorde at han dessverre aldri kom tilbake til spill i den engelske ligaen igjen.

Det man nå trodde var slutten på en fantastisk keeper karriere, hadde resultert i 73 landskamper, 35 av dem uten å slippe mål. Det var blitt en total av 510 seriekamper for Chesterfield, Leicester og Stoke, og av medaljer en VM tittel og to liga cup triumfer.

Gordon Banks - Leicester City
Stoke ønsket Banks med videre og han en trenerrolle i klubben, hvor han ledet juniorene, og etterhvert merket han at synet normaliserte, hvor det friske øyet fungerte godt og gjorde at han igjen følte seg klar til å stå i mål igjen.

Det hadde gått fem år siden ulykken da NASL klubben Fort Lauderdale Strikers i 1977 tok kontakt og et svært uventet comeback ble til. Banks, nå snart 40 år, var fortsatt en atlet og hadde ikke glemt sine keeperkunster, der han på sensasjonelt vis hjalp sin nye klubb til sin første triumf.

Banks satte like godt rekord i NASL, og slapp kun inn 29 mål på 26 kamper i sin første sesong. Han ble også kronet "goalkeeper of the year". Banks spilte videre i 1978 og nye 11 kamper ble registrert. Denne sesongen hadde også George Best ankommet Florida og de to "legendene" var plutselig "united".

Etter sin tilbakekomst til England prøvde Gordon Banks seg som manager i non-league klubben Telford United, men det ble ikke helt som han hadde tenkt seg og som så mange av de andre engelske VM heltene trakk han seg vekk fra livet som trener, og syslet med andre beskjeftigelser, som "after dinner speaking", og en rolle på det såkalte "pools panel" for resultater av avlyste fotballkamper, og han var også "president" i Stoke City fra 2000 og frem til sin død.

I 2008 var Pelè tilstede da en statue av Gordon Banks ble avduket utenfor Stoke's stadion. Banks var også fakkelbærer foran Olympiaden i London i 2012. Han etterlater seg konen Ursula og barna, Robert, Wendy og Julia.

Gordon Banks, født 30. desember 1937, døde 12. februar 2019.


Bloggen,"Litt om alt, mest om fotball", blir publisert, blant annet her,











Kommentarer