Takket nei til Bayern og ja til Bærum, den ustoppelige globetrotter, keeperen Lutz Pfannenstiel

Det er faktisk ikke enkelt å finne spillere som har spilt for klubber på absolutt alle kontinenter og i alle FIFA soner, men det finnes en, og han har til og med tilbragt tid i Bærum Sportsklubb. Fotballreisen, tyskeren Lutz Pfannenstiel har gjennomført, er rett og slett unik.

Lutz Pfannenstiel
Mange kjente spillere har reist verden rundt, og der Bobby Moore, George Best, Alan Ball og Sir Bobby Charlton var rundt på kloden, hadde de aldri gleden av å spille i absolutt alle FIFA's soner.

Vi har ikke klart å finne noen andre enn den tidligere Bærum keeperen Lutz Pfannenstiel som har spilt for klubber i AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC og UEFA. Det er en helt unik prestasjon.

Lutz Pfannenstiel startet sitt voksne fotball liv i Bayern klubben, Bad Kötzting. Her gjorde han sakene sine godt og etter 68 seriekamper fikk han muligheten til å reise til Malaysia og spille for Penang FA, som var en klubb i øverste divisjon.

Pfannestiel fortsatte å imponere og ble hentet av Wimbledon og engelsk fotball ventet. Joe Kinnear lot han få slippe til i 12 seriekamper i Premier League før ferden gikk videre og nå var det Nottingham Forest som ønsket den tyske keeperens tjenester.

Det ble ikke noe lykkelig tid på City Ground, men uansett så ble det et utlån til et nytt kontinent og denne gang til Sør-Afrika og klubben Orlando Pirates. Det ble 7 kamper før kursen ble satt nordover og denne gang var det Finland som ble neste destinasjon. Året 1997 ble tilbragt i klubbene TPV og Haka. Det ble omsider et nytt "move" og nå tilbake til Tyskland igjen, før ferden gikk videre til Singapore noen måneder etterpå.

Herfra dro "keeperen" videre til New Zealand og til klubben Dunedin Technical. Årene 2002 og 2003 tilbragte Pfannenstiel i New Zealand, men med ferie i "hjemlig serie" var det ikke vanskelig å takk ja til et låneopphold i Bradford Park Avenue og litt senere på året, muligheten til å legge inn et Norgesbesøk og Bærum Sportsklubb som destinasjon.

Tyskeren må ha likt Norge fordi han returnerte til Bærum igjen fire år senere og spilte noen kamper, før han igjen forlot landet. Det ble igjen en retur til Norge, da Pfannenstiel ble hentet til Kristiansand klubben Flekkerøy i 2008 og etter det "jaggu" fikk med seg enda en norsk klubb, Manglerud Star.

Ferden fortsatte og fra Manglerud Star satte Pfannenstiel seg på flyet til Namibia og fikk kontrakt med Premier League klubben Ramblers, og der satt han et fint punktum for sin fotballferd med to sesonger og i alt 45 seriekamper. Det hører med til historien at oppholdene i Flekkerøy og Manglerud Star ble kombinert med roller som assistent trener og "goalkeeper coach".

Pfannenstiel kompletterte sine FIFA soner, da han i 2008 skrev under for Brasilianske Atletico Herman Aichinger, ja du hørte riktig, det er en fotballklubb oppkalt etter mannen som donerte arealet som hjemmebanen ligger på. Det ble faktisk 24 kamper på tyskeren.

Pfannenstiel på besøk hos Aune og Schau
Tidligere Liverpool stopper Trevor Storton av alle, forteller Pfannestiel, hadde en helt spesiell plass i hans hjerte, da han fikk spilleren tilbake i profesjonell fotball etter en vanskelig periode der tyskeren ble fengslet for kampfiksing i Singapore. Slapp etter hvert ut og ble frifunnet for noe han så på som fullstendig absurd, siden han vant kampene han ble beskylt for å ha fikset.

Storton var i denne tiden sjef i Bradford Park Avenue, en amatørklubb i England, og Pfannestiel  hadde jo tidligere voktet målet for Wimbledon, på øverste nivå, så å få en kickstart på nivå 6, og kunne fortsette ferden sin i fotball var en velsignelse.

Pfannestiel innrømmer at han jaktet sin rekord, og det å ha spilt på alle seks kontinenter er noe han antagerligvis er alene om, og hans ferd og reise forteller om et spenn av arenaer fra kamper på Maracana i Rio De Janeiro til Bærum og Sandvika Stadion.

Det er heller ingen hemmelighet at Pfannenstiel ofte sa nei til større klubber fordi han ikke var sikker på å få spille, og en av disse var selveste Bayern Munchen, som ønsket keeperen i sin stall da han var 19 år, og som han beskrev som et håpløst forsøk, de hadde jo Oliver Khan, og jeg var ikke bedre enn han, og som sagt reservekeeper, nei det var ikke det jeg ville være.

Et unikt kontaktnett ble bygget opp, og fotballens armer er lange, og med så mange "hopp" så ble det sikkert sagt at ja han kan dere få med, han reiser over "sjø og land". Det ble ikke noen Bundesliga karriere, men for en tur han fikk til.

Pfannestiel spilte i Europa for en rekke klubber. Afrika ble dekket med opphold i Namibia og Sør Afrika. Oseania med sitt opphold i New Zealand, Sør Amerika med spill i Brasil. Asia med opphold i Singapore og Malaysia, og det sjette og siste, Nord Amerika fikk han til etter sin tid i Vancouver Whitecaps og Calgary Mustangs.


Lutz Pfannenstiel, Fortuna Dusseldorf
George Best reiste verden rundt og viste også sine fotballkunster, men fikk aldri spilt på det Sør Amerikanske kontinent, men noe som så mange kanskje ikke vet er at han hadde opphold i Hong Kong og Sør Afrika. Bobby Moore og Alan Ball kan også skilte med det samme, men vi har ikke funnet noen i "stil" med Pfannenstiel.

Pfannenstiel har etter endt karriere som spiller vært en ettertraktet person, og etter opphold i Wolfsburg og Hoffenheim som speider og ansvarlig for internasjonale relasjoner, ble han nylig utnevnt til "Director of Football" i Fortuna Dusseldorf.

Selvbiografien, "The Unstoppable Keeper", ble utgitt i 2009, og hadde tidligere blitt utgitt i Tyskland, og ble en bestselger. Dette er vel både fantastisk, men også på en måte tragisk, at en person må reise så langt og gjennom så mange kontinenter for å få spille fotball, men for et utrolig eventyr.

Pfannenstiel ble etter hvert godt kjent i hjemlandet Tyskland, med sine oppdrag for ZDF, hvor han sammen med Oliver Khan, ble brukt som ekspert både under VM i 2010 og 2014. Med en fortid i både Sør Afrikansk og Brasiliansk fotball ble jo det et godt valg.

Alene om å ha registrert spill for klubber på seks kontinenter, takket nei til Bayern og ja til Bærum, den ustoppelige globetrotter, keeperen Lutz Pfannenstiel.

Kilder:
Wikipedia, FIFA Federations
Amazon, The Unstoppable Keeper
You Tube, Lutz Phannestiel, 6 continents

Kommentarer