Jeg, Jørn Andersen og Jurgen Klopp, Nord Korea og alt det der

Jørn Andersen er aktuell med ny bok og hans reiser i fotball er og blir interessante i flere sammenhenger og perspektiver, hans noe utradisjonelle valg om å bli landslagstrener for Nord-Korea var som han sier selv gjort i god sportsånd men som fikk mange til å måpe og åpne øynene


Jørn Andersen, Nord Korea 16-18
Mitt første møte med Jørn Andersen er fra de "riktige gode gamle dager" og vi må helt tilbake til 1975, da jeg i egen person kom "face to face" med Jørn Andersen, den gang "lilleputtspiller" på Østsiden. Han var også tilbake da den store stjernen på et lag som hadde nådd finalen i Norway Cup.

På motsatt banehalvdel stod jeg eller helt ordrett riktig det laget jeg representerte, Sandefjord Ballklubb. For meg ble finalen like aktiv som for alle de som satt på tribunen fordi jeg slet benken gjennom alle samtlige minutter og fikk aldri ta del i det som etterhvert ble en gull medalje rundt halsen.

Vi hadde fått beskjed om at Østsiden var en mann, Jørn Andersen. Han hadde bøttet inn mål i turneringen og det ble bestemt at ja vi bruker vår beste spiller og setter frimerke på han. Så ble gjort og finalen ble vunnet og et av mine største og kanskje rareste øyeblikk på en fotballbane var et faktum.

Der Jørn Andersen fosset videre og etablerte seg som en meget god spiller, så ble jeg med på en lokal fotball reise uten mye glamour og høy stett. Men noen KM i flere klasser kan jeg skilte med, men overhodet ikke i nærheten av der Jørn regjerte.

Østsiden - Norway Cup 1975
Jeg fulgte med Jørn Andersen og det var ingen overraskelse da han tok turen over "elva" til selveste Fredrikstad FK, og fortsatte å score i bøtter og spann og derfra ble det Vålerenga i noen sesonger og toppscorer selvfølgelig der også, nå også landslagsspiller.

Dette gikk ikke upåaktet og Nurnberg ble neste stopp, målene fortsatte å fosse inn, og dermed var det nye "moves" til Eintracht Frankfurt, Fortuna Dusseldorf og tilbake til Eintracht Frankfurt. HSV ble også en klubb Jørn Andersen har representert.

Andersen holder det gående som spiller langt opp i 30 årene før han legger skoene på hylla. En oppblomstring som spiller i Sveits gjør at han forlenger karrieren med mange år, og selvom han nå er og betrakte som "tysker" etter å ha byttet statsborgerskap pågrunn av utenlandskvoter osv. så følger jeg med på proffspilleren som jeg nesten spilte mot.

Det er ikke overraskende at Jørn Andersen fortsetter i fotballfaget og går over i trenervirket etter endt spillerkarriere. Han har en del jobber som assistent og før han tar "oversikriftene som trener for Nord Korea" har han en kort men interessant periode som trener for Mainz 05.

For i Mainz 05 tar han faktisk over for Jurgen Klopp, som har avgått noe tidligere etter manglende resultat effekt. Jørn Andersen var tidligere blitt "brukt" av skøyeren Klopp, som utga seg for å være den mer kjente nordmannen for å komme inn på et utested i Frankfurt, der Jurgen var amatørspiller og en ung student.

Jørn Andersen trener Mainz 05 opp i Bundesliga, men etter en vanskelig start på det som kunne ha blitt et fint eventyr får han heller sparken og "glorien" ved opprykket var ikke lenger verdt noe som helst og inn kommer Thomas Tuchel som klarer å redde Mainz 05 og resten er historie.

Der Tuchel og Klopp har vandret mot toppen av fotballens pyramide tok Jørn Andersen valget å ta fatt på en jobb som ingen trodde at noen utlending ville ha, nemlig å trene landslaget til Nord-Korea. Nå er ikke Jørn Andersen den første utlending som har trent dette landslaget tidligere, Ungareren Pal Csernai var også her. Så det unike er kanskje ikke så unikt allikevel.

Jurgen Klopp / Jørn Andersen
Nord-Korea er en del av FIFA og deltok sist i VM i 2010 i Sør Afrika og får delta i det Asiatiske mesterskapet, og har også i den senere tid spilt med felles landslag i flere sporter med sin naboer i sør, så det er liksom ikke helt "crazy" dette, selvom vi på våre breddegrader har blitt gitt info som gjør at vi ikke forstår hva Jørn Andersen egentlig driver med og hvem idiot han er som har tatt på seg denne jobben da han sikkert kunne ha trent lag i mange andre land, har tross alt en respektabel trener CV.

Men der Jørn Andersen sier at han hadde kun spillere fra et "eget landslag" så sier statistikkene noe annet, med spillere fra klubber i Østerrike, Italia og Japan involvert. Vi vet at tilbake i 2010 ble spillere fra klubber i Japan med i det Nord Koreanske landslaget basert på opphav gjennom foreldre og besteforeldre.

Det er riktig at en base av spillerne spilte for et "hjemmlig landslag" men at det ofte også var spillere fra klubber i utlandet som spilte, så håper Andersen var klar over det, og at han "spritet" opp laget sitt med noen utenlandsproffer, og det gjør da ingenting.

Jørn Andersen er nå trener for den Sør Koreanske klubben Incheon United. Han har tidligere uttalt at jobben som Nord-Koreansk landslagssjef var noe som trigget for å få en mulighet til å trene lag i Kina som er en lukrativ business selvom nivået her er lavt og at ingen i Europa egentlig bryr seg om hva som foregår her.

Det var hyggelig å se Jørn Andersen i sofaen på Senkveld sist fredag og selvom han forsvant litt for meg etter Mainz 05, så var det vel ikke noe jeg hadde spådd at en jeg spilte "nesten" mot på Bislet i 1975 skulle senere trene landslaget til Nord-Korea.

Jeg, Jørn Andersen og Jurgen Klopp, Nord Korea og alt det der.

Kilder:
Østsiden Idrettslag, 40 år siden Norway Cup eventyret

Bloggen blir publisert blant annet her,

The Bullshead Travelling Football & Culture

SBF, Supporterunionen for Britisk Fotball

NTF, Norsk Fotball Trenerforening


Kommentarer