Tony Cottee, Frank sr og jr, 4 minutter med unik historie

Tony Cottee er jo et kjent og kjært navn i den engelske fotballen, han scoret mål i bøtter og spann og hadde en representerte mange klubber gjennom karrieren, men det var i West Ham United han kanskje fikk sin største heltestatus.

Tony Cottee - West Ham
Lite viste den unge Tony Cottee om at en gang skulle oppleve noe som svært få spillere på dette nivået opplever, nemlig å spille kamper både med en far og en sønn, med 10 år mellom rom i samme klubb, har ikke sjekket men kan ikke være mange av dem.

Unge Cottee debuterer på West Ham's a-lag i en hjemmekamp mot Tottenham, 1 januar 1983. Det blir scoring ved første anledning, der han setter ballen i mål bak Ray Clemence som vokter målet for Spurs denne dagen.

Kampen ender til slutt 3-0 til Hammers, og den da 17 år gamle Cottee får fornyet tillit av manager John Lyall. Der Frank Lampard sr, glimret med sitt fravær i oppgjøret mot Spurs, men tilbake igjen både i FA Cup oppgjøret mot Man Utd og til seriekampen mot Southampton uka etter.

Her blir for første gang Tony Cottee sett i en lagoppstilling sammen med dengang legendariske Frank Lampard Sr, og han fortsetter å spille sammen med Frank sr, frem til han forlater klubben og fortsetter livet i Southend United.

Frank Lampard sr, spilte også to landskamper for England, og fikk til slutt 551 seriekamper i "claret and blue". som venstre back ble det også 18 mål på disse kampene. Der Tony Cottee etablerte seg som en av de mest talentfulle "spissene" i engelsk fotball, avsluttet Frank sr sin spiller karriere og ble etterhvert trener og leder i sin gamle klubb.

Frank Lampard Sr.
Tony Cottee ble etterhvert "for stor" for West Ham og da ligavinner Everton kom å banket på døren foran 1987-88 sesongen, for å finne den rette erstatter etter Gary Lineker som var blitt fristet til å spille for selveste Barcelona, og forlot Goodison Park allerede to år før. Cottee ble kjøpt for den ringe sum av £2.2 millioner.

Cottee sin tid i Everton ble strevsom og de som trodde at han nå skulle spille seg både inn i "hall of fame" og "landslag" tok styggelig feil. Han hadde fått sin landslagsdebut i sin tid hos West Ham, men det ble ikke mer enn 7 caps og dessverre ingen mål på den ellers så scoringsvillige TC.

Selvom Cottee statistisk ser godt ut med 72 mål på 184 seriekamper for Everton, så ble det ingen trofeer å putte i kofferten og laget slet en del etter de gylne årene fra 84 til 87 da to ligatitler, en FA Cup seier og et Europeisk cup vinner cup trofe fant veien til premieskapet på Goodison Park.

Da returen til West Ham ble et faktum tidlig i 1994-95 sesongen var det Harry Redknapp som hentet han tilbake til Upton Park, og han leverte godt og med Frank Lampard sr. som assisterende manager under Redknapp, så var det en reunion for de to som hadde spilt sammen 11 år tidligere.

Cottee blir i West Ham i en kort periode denne gang og forlater klubben i 1996 for et eventyr i Malaysia hos klubben Selangor. Før han drar så har han allerede da fått til det få har klart før eller siden, nemlig å spille med både far og sønn Lampard.

Frank Lampard Jr.
Det historiske øyeblikket skjer i en hjemmekamp mot Coventry City, 31. januar 1996. Tony Cottee spiller fra start og Frank Lampard jr gjør sin debut og entrer banen i det 81. minutt, men det er ikke lenge de to er på banen samtidig, fordi fire minutter senere forlater Tony Cottee banen og blir byttet ut. Det er et faktum, Tony Cottee har spilt seriekamp på øverste nivå i det engelske seriesystemet med både far og sønn Frank Lampard. I seriespill ble det disse fattige fire minuttene sammen med jr, men ingen kan ta fra Tony Cottee den historiske hendelsen.

Det hører til historien at Frank Lampard jr gjør en kamp til denne sesongen sammen med Tony Cottee, en ligacup match mot Barnet, og hvor de to er å finne på banen sammen. Cottee scorer i kampen som ender 1-1. og Lampard kommer inn som innbytter.

10. mai 1998 blir det igjen en unik hendelse i den lille Cottee / Lampard historieboken. Da spiller nemlig Tony Cottee sin første kamp mot West Ham for sin nye klubb Leicester. Cottee ble hentet tilbake til England, av Martin O'Neill, fra sitt eksil i Malaysia. Etter et lite låne opphold i Birmingham etablerer Cottee seg i angrepet til revene, scorer jevnt og trutt for de blå, og det blir selvfølgelig også mål i denne kampen mot West Ham også. Men selv med en Cottee goal av beste sort holder det ikke. En fremadstormende Frank Lampard jr er nå blitt en relativt etablert spiller i West Ham og scorer også, kampen ender med 4-3 seier til hjemmelaget.

Angrepstalentet til Tony Cottee var stort, men allikevel ble han ofte beskrevet som en som aldri vant noe, men i en alder av 34 klarte han på sett og vis å gjøre dette stempelet til skamme, ved å vinne Ligacupen med Leicester. Frank Lampard sr var heller ikke en som har så mange pokaler av gjeveste valør, to FA Cup titler fra 75 og 80 skinner nok allikevel, selvom de kommer i skyggen av alt det Frank jr har av utmerkelser og medaljer fra sine unike år i fotballen.


Bloggen,"Litt om alt, mest om fotball", blir publisert, blant annet her,
Kommentarer