RIP Tommy Smith, Vi minnes "The Anfield Iron"

Det er trist hver gang noen faller bort og spesielt er det når våre helter fra fotballkortene, shoot & goal, og tippekampene en etter en blir borte og forlater oss. Det er også et tegn på at tiden går og at ingen, ikke engang Tommy Smith er udødelig.

RIP Tommy Smith (1945-2019)
Født 5. april 1945, og på sett og vis en av de som skulle komme til å prege et lag som vi alle historisk sett vil se på som ett av de aller beste og Tommy Smith var der hele tiden, og en som "manageren" kunne stole på og gi sin fulle tillit.

Tommy Smith debuterer på a-laget til Liverpool 8. mai 1963, kampen spilles hjemme på Anfield mot Birmingham City, seier 5-1. Den da 18 årige Smith gleder seg sikkert over debuten, men må vente over en sesong før han igjen spiller førstelagsfotball, og seriemesterskapet i 63/64 blir vunnet av "The Reds" uten at Tommy Smith spiller et eneste minutt.

Sesongen 64/65 blir på en måte Tommy's gjennombrudd. Han scorer sitt første ligamål i en kamp mot Blackburn tidlig i sesongen, følger opp med ny scoring mot Leeds rett etter og i Europacupen mot Anderlecht blir det stadfestet av Bill Shankly at "gutten har blitt mann", der legende manageren kommer med følgende kommentar, "The game marked out Tommy Smith as a fine player. The boy has arrived".

Tommy Smith var en viktig brikke da Liverpool igjen vant ligatittelen i 65/66, og ble også etterhvert kaptein for laget, noe han også var i 1971 da Arsenal ble for sterke i finalen og tok hjem den meget ikoniske "The Double" den sesongen.

Smith var Liverpool's kaptein i denne finalen, men miste vervet til Emlyn Hughes og etterhvert også plassen sin i midtforsvaret. Vi som vokste opp med Liverpool og laget som vant ligatittelen i 72/73 husker nok Tommy best som back, en plass han etterhvert ble fortrolig med.

Tommy Smith (England)
Han var en jernmann Tommy Smith, en du ikke tullet med, en som stod opp når det blåste vinn og regn over Anfield og som gikk i krigen for deg som spiller. Han ble en viktig brikke også for Bob Paisley når han tok over "roret" i klubben, og suksessen fortsatte.

Sammen med Ian Callaghan var de selve "stamfaren" til begrepet "kontinuitetsbærer" og dro med seg nye spillere inn og lærte dem opp til å bli "Liverpudlians". Til å forstå hva det var å spille for Liverpool og hva som var forventet av deg.

Der Tommy Smith spilte 16 sesonger i Liverpool's a-lag ble det smått med opptredener for det Engelske landslaget. Han spilte 10 ganger for England U.23 og scoret 2 mål, men hans a-landslagskarriere ble ikke mye å skryte av, en skarve kamp, og da med i den lite fasjonable klubben "England One Cap Wonders".

19. mai 1971 må allikevel vært en merkedag, da hans eneste kamp for "Three Lions" ble spilt på Wembley, 0-0 mot Wales, og snipp snapp snute så var det eventyret ute. Men i Liverpool fortsatte gledene og spill på aller høyeste nivå.

Det ble nye seriemesterskap i 75/76 og 76/77, og i Europa ble Tommy Smith også en viktig brikke, med sitt mål i Europacup finalen i 77. McDermott ga Liverpool ledelsen, Allan Simonsen utligner for Borussia Monchengladbach, men bare noen minutter senere klinker Tommy Smith til med et skudd fra langt hold som på en måte avgjør finalen. Phil Neal scorer 3-1 på straffe rett før slutt og fastsetter sluttresultatet til 3-1.

Smith hadde nå rukket å bli 32 år, og han spiller en sesong til for de røde, før ferden går videre. Lite er skrevet om Tommy Smith's "gjestespill" i Tampa Bay Rowdies i 76, der han tilbragte litt tid sommeren 76, og faktisk spilte på lag med folk som Rodney Marsh og Clyde Best.

Tommy Smith, Swansea City
Tommy's neste stoppested blir klubben Los Angeles Aztecs. George Best og Tommy Smith er plutselig på samme lag og etterhvert tar også Tommy Smith over som trener, det blir kortvarig og en ikke ukjent hollender ved navn Rinus Michels kommer inn.

Smith returnerer til England og signerer for Swansea City, nå ledet av hans gamle lagkamerat fra Liverpool dagene John Toshack. Ian Callaghan blir også en del av laget som starter en reise opp igjennom det engelske ligasystemet. Smith legger omsider støvlene på hyllen i 1979.

Etter denne tid var Smith tilbake i Liverpool og jobbet i akademiet. Han hadde også en egen spalte i Liverpool Echo fra 1979 og helt frem til 2014. Det at han fikk tilnavnet "The Anfield Iron" var jo fordi han var en "harding", men senere i livet fikk kanskje betegnelsen en helt annen mening, da mange deler i kroppen ble byttet ut med "jern" av ymse slag både i hofter, albuer og knær.

Det var ingen hemmelighet at 74 åringen led av Alzheimer i sine senere år og sykdommen var vel med å prege hans bortgang. Han er en av mange tidligere fotballspillere som led og lider av denne sykdommen, noe som har startet både "charities" og "forskning". Vi minnes Tommy Smith, "The Anfield Iron".

Bloggen blir publisert blant annet her,

The Bullshead Travelling Football & Culture

SBF, Supporterunionen for Britisk FotballKommentarer