Terry McDermott, unik fotball og skøytehistorie, ligavinner, landslagsspiller og OL gull i bagasjen

Terry McDermott er vel for oss fotballfrelste ensbetydende med vår helt fra Liverpool og det engelske landslaget. Men det skal ikke glemmes at en amerikaner med akkurat samme navn vant både gull og sølv i olympiske leker.

Terry McDermott - Skøyteløperen
Vi tar en nærmere titt på deres liv og karriere som foregikk litt etter hverandre på 60 og 70 tallet. Terry McDermott (skøyteløperen) vant et overraskende skøytegull på 500 meter i Innsbruck, under OL der i 1964. Han slo favoritten Jevgenij Grishin med et halvt sekund.

Terry McDermott var også med i OL i 1968 i Grenoble, da han sanket inn en sølvmedalje, det også på 500 meter, en han delte med nordmannen Magne Thomassen. McDermott's internasjonale skøytekarriere handlet om 500 meter og kan registreres med tre 500 meter løp fra tre forskjellige Olympiske leker på 60 tallet, det siste, eller om du vil første løpet, var en 7. plass fra Squaw Valley i 1960.

Skøyteløperen kan vel ikke betraktes som en "folkehelt" i USA, men hans navn er nok mye bedre kjent "over there" enn "over here", og han var blant annet med under OL i Lake Placid, som dommer, og avla sin ed under det mesterskapet.

Det skal også nevnes at skøyteløperen Terry McDermott var flaggbærer for USA under OL i Grenoble, en som selvfølgelig var kjent for sin gullmedalje fire år tidligere. Skøyteløperen var født i 1940 og på vei inn i pensjonistrekkene, da fotballspilleren med samme navn så smått hadde fått startet en fotballkariere som etterhvert vil bli til noe helt spesielt.

Terry McDermott - Fotballspilleren
Vi forflytter oss fra skøytearenaen og inntar fotballens hjemland England der en ung Terry McDermott gjør sin debut for Bury FC, året etter at skøyteløperen forsvinner fra det internasjonal selskap.

Det ble fire sesonger i de lavere divisjoner før Newcastle manager Joe Harvey bestemmer seg for å hente spilleren til Newcastle, der Terry McDermott i en alder av 21 får sin debut i et oppgjør mot Manchester United på Old Trafford.

Det ble en fin tid for midtbane spilleren i Newcastle hvor han løftet seg som spiller og blant annet var sentral i en rekke av kamper frem mot FA Cup finalen i 1974. I selve finalen ble Newcastle for små i en kamp mot selveste Liverpool, som med Kevin Keegan i spissen aldri ga McDermott og hans svarte og hvite lagkiamerater i finalen.

Bob Paisley var assistent i finalen, den siste under Bill Shankly, men da han (Paisley) fikk sjansen til å ta over roret på Anfield var Terry McDermott en han signerte. Det ble en fin debut i et by derby mot Everton i november 1974.

Tiden i Liverpool ble fantastisk for McDermott og han var viktig som spiller i en rekke sesonger med både triumfer i Europa og i Ligaen. Liverpool herjet med Terry McDermott i laget, og han fikk omsider sin landslagsdebut i 1977 og under Ron Greenwood en viktig brikke.

1981, England, McDermott, nr 3 fra venstre
Det ble både EM og VM sluttspill, selvom McDermott kun var i troppen i 1982, men fikk da kamper i EM to år tidligere. Det ble totalt 25 landskamper gjennom en fem års periode og kanskje den fineste kampen ble spilt mot Norge, der han scoret to og i en kamp som endte med 4-0 seier til England.

Terry McDermott var også på banen i den legendariske kampen der Norge vinner 2-1 over England på Ullevål og selvom det ble norsk fotball historie er det vel ikke akkurat noe som blir snakket ofte om i dagligstua hjemme hos de engelske spillerne.

Skøyteløperen og fotballspilleren Terry McDermott har begge hatt sine feider mot norske motstandere og der skøyteløperen delte sin medalje med en nordmann i Grenoble, fikk også fotballspilleren se at han var en del av norsk fotball histoire, selvom de begge sikkert ikke har tenkt så mye på det.

Bloggen blir publisert blant annet her,Kommentarer