Landskamper og Eurpacup på grus, i middelhavets brus, fryktet og beryktet, Gzira!

Gzira Stadium - 2019
Det er bare ruiner igjen av det som en gang var en bane som alle motstandere fryktet, et stadion som man ikke ville spille på, underlaget var grus, eller en form for sand, og hardt som betong, vi tar deg med tilbake til Gzira, fortsatt ligger den der, men ble nedlagt i 1981.

Arenaen ble brukt til mye forskjellig og tilskuerkapasiteten var rundt 30 000. Det var i hovedsak fotballkamper som ble spilt her og opp gjennom årene, fra åpningen i 1922 til avslutningen i 1981, hadde mange av de beste klubb og landslagene i Europa gjestet arenaen.

Colin Harvey, en mange sikkert husker som en slepen midtbane elegant hos Everton i mange sesonger, fikk en a-landskamp for England og ja den ble spilt på Gzira. Det hele endte med en 1-0 seier til England og det var første og siste gang Three Lions spilte på denne arenaen.

Colin Harvey - Malta v England, 1971
Det var også første gang et landslag fra de "britiske øyer" gjestet Malta og spilte en tellende kamp på "øya" de engang koloniserte. Det var "feber" på Malta da storebror og mektige England skulle komme på besøk, februar 1971, var dagen da man skulle få muligheten til å kjempe mot overmakten.

Gzira ble ikke det samme før eller etter, og det var et evig kaos foran kampen, og stadion var stappa full og folk hang ut fra vinduer og støyen var enorm da de på virkelig "ufin" måte pep når engelskmennene hadde ballen og jubel var det uansett, så lenge Malta hadde ballen, om det ble spilt bakover eller forover var ikke så nøye, et hvert spark på ballen ble hyllet med enorm jubel.

Nesten 10 år tidligere, gjestet Norge arenaen, og med selveste Thorbjørn "Klippen" Svenssen, fra Sandefjord Ballklubb i forsvaret, og en scoring av legendariske Arne Kotte fra Steinkjær, reddet vi noe av æren, selv om Malta holdt oss til 1-1.

Danmark og Sverige har også sine minner fra Gzira, der Sverige vant en VM kvalifiseringskamp i 1973 etter scoringer av Ove Kindvall og Bo Larsson, og Danskene vant 3-1 tilbake i 1962.

Karl-Heinz Rummenigge
Hverken England, Norge, Sverige eller Danmark spilte igjen på Gzira, der det ble en kamp, fikk Vest Tyskland møte Malta på Gzira i to kamper, det ble scoret et fattig mål, 22. desember 1974 og 25. februar 1979 var datoene. 1-0 og 0-0 var beholdningen.

Sensasjonen var stor da Vest-Tyskland ble holdt til 0-0 på grusen og spillere som Karl Heinz Rummenigge, Rainer Bonhof og Mannfred Kaltz måtte reise slukøret hjem uten seier.

Det er også mange store europeiske klubblag som har hatt sitt møte med Gzira, med kamper mot de to store klubbene på Malta, Hibernians og Floriana, som var de to første til å ta del i den europeiske serievinnercupen og cupvinnercupen. Hibernians holdt f.eks.
Manchester United til et 0-0 resultat her i september 1968.

I september 1978 kom Inter på besøk med selveste Allesandro Altobelli i spissen, møtte Floriana og senasjonen var nær, da det stod 1-1 sent ute i kampen, men to scoringer av den Italienske landslagsspissen gjorde at man kan kunne reise fra Gzira med æren i behold.

Målstenger - svarte og hvite
29. november 1981 var siste gang det ble arrangert en fotballkamp på Gzira, der vi fikk landskamper på grus, i Middelhavets brus, banen er for alltid sett på som et spesielt fenomen, der den idag ligger til et skue som er nesten like "fryktet" og "beryktet".

Kampene ble ofte vanskelige og det at Malta klarte å få en del gode resultater her, med knepne tap og et og annet uavgjort gjorde "lilleputten" til en fryktet motstander på et ukjent underlag som ofte var et tema både før, under og etter kampene.

Banen ligger idag til skue som et "spøkelse" fra en annen natur og selvom det gror godt mellom målene er det vel aldri et tegn på en ny åpning og et fremtidig gressteppe på den legendariske grusbanen som virket som betong.

Målstengene er og var et skue i seg selv, runde og i svarte og hvite striper, det var ikke mange av dem nei, og legendariske var de festet fast i bakken.

Der våre egne, Kotte og Svenssen var på grus, fikk Beckenbauer, Ball og Banks føle Middelhavets brus, fryktet og beryktet, Gzira.

Kilder,
You Tube, Gzira
Wikipedia, Gzira

Bloggen blir publisert blant annet her,





Kommentarer