Maradona på vegg og alter, det er jul i Napoli

Det er skrevet spalte opp og spalte ned om den beste fotballspilleren verden noen gang har sett, Diego Armando Maradona er og blir den største, og spør du noen i Napoli, så er nok enhver tvil satt til side.

Diego Maradona, Veggpryd Napoli
Det å forstå hvor stor Diego Maradona er i Napoli tar nok både en "bachelor" og "master"  før man har en idè om akkurat det. En form for en frelser er vel den rette betegnelsen og vi nærmer oss Gud og Jesus i en og samme skikkelse.

Maradona ble i juli 1984 kjøpt av Napoli for den ringe sum av 70 millioner. Barcelona var selgende klubb, og overgangen ble ny verdensrekord. Gatene i Napoli stod stille, barn hadde fri fra skolen og det var møtt opp 70 000 på Stadio San Paulo, bare for å ta imot "frelseren".

Maradona var 23 år, og hans beste tid som fotballspiller lå foran han, og bare to år etterpå førte han Argentina til en VM tittel. Det var etter dette mesterskapet at også Serie A tittelen blinket sterkt gjennom neste sesong og Maradona kunne som kaptein for Napoli løfte klubbens første serie A pokal våren 1987. Det ble også seier i "cupen" og dermed en "the double" like godt.

Vi som husker klippene fra Sportsrevyen fra kampene i Serie A, så er de og blir magiske og da tenker vi ikke på "Guds hånd", nei det var noen driblinger og scoringer fra seriekampene til Napoli som virkelig slo oss helt ut, Diego Maradona var mannen bak dem alle. Det er lenge siden nå, vi snakker over 30 år siden Diego Maradona herjet som en komet direkte fra verdensrommet, og slik var herjingen at i Argentina og Rosario ble det organisert en egen kult, en religion.

Jul i Napoli
I Napoli er minnene sterke, så sterke at både alter og vegger er prydet med legenden, og vi snakker ikke et alter, men du kan se dem fra mang en piazza i byen og der i et portrom stiger man inn og finner dem.på rekke og rad. Vegger er prydet med Maradona, det gjør at han for alltid blir en del av bybildet og vil gi sitt tilbake gjennom disse enorme malerier og kunstverk. Det er ikke og blir ikke lett for dagens spillere å få den rette oppmerksomheten, selvom noen absolutt fortjener det, og har bidratt med sitt.

Det er lett å bli blendet av Maradona og at han alene er Napoli, ja og ingen tvil om at han er den største. Men spillere som Careca, Bertoni, Hamsik, Mertens og flere med dem har også bidratt med sitt, ikke for å glemme mange av klubbens trenere og her igår fikk Carlo Ancelotti fyken og inn med den gamle AC Milan helten Gatuzzo. Det svinger i Napoli.

Men selvom det svinger litt, så er det alltid tid for jul og da er det igjen Maradona som er i fokus, der han stiger frem på alteret i sin egen form og alltid vil bli husket for den han var. Det er minnene av den fantastiske fotballspilleren man lever med, selvom selve Diego Maradona fortsatt er i levende live, så er han liksom ikke den samme.

Via San Gregoria Armeno
Det er tradisjon i Napoli at man lager sin egen juledekorasjon, stiller den ut og skaper sin egen "greie". Det hele startet 8. desember da alle "familier" skal bygge sin egen dekorasjon. Ikke som her oppe i nord der de fleste kjøper en ferdiglaget en, nei i Napoli skal man bygge selv. Dekorasjonene, lys, trær og alt det som hører med blir tatt ned 6. januar, da skal alt være over.

Disse dekorasjonene kan inneholde alle type innslag og mange har en "Maradona" et eller annet sted. Du kommer ikke utenom Via San Gregoria Armeno, et antikkens marked i kjernen av Napoli, og her vil du finne de fineste "deler" til din dekorasjon. Som tradisjon blir ikke "Jesus barnet" plassert inn i dekorasjonen før den 25. desember, men Maradona har hos mange allerede fått sin plass.

Lys, glitter og glans skal det være. Det er også tradisjon med juletre, noe som faktisk ikke kom til før på 1950 tallet. Julen er blinkende, morsom og gledelig i Napoli, og folkeferdet er kjent for å være livlige. Det er tradisjon å spille "Tombola", et spill som ligner på det vi forbinder med Bingo, men her skal det legges til en god historie for vært nummer og den som da fyller brettet først er vinner.

Mat har selvfølgelig sin betydning når man feirer jul, så i Napoli. Men her har man ikke tradisjon for ribbe, lutefisk og pinnekjøtt, det er andre delikatesser som finner sin vei til bordet. I følge tradisjonens tro er det ulovlig å spise kjøtt i Napoli på den 24. desember, det betyr at hovedretten består av, ja ikke overraskende, spaghetti.

Diego Maradona - Napoli
Folk går også til midnattsmesse, noe som er lang tradisjon. Men som på mange andre steder er  feiringen på selve juledagen, den 25. og da kommer kjøttet tilbake, og festen kan virkelig starte, med en riktig "Pranzo di Natale", og er den tilberedt og servert riktig, får du kyllingsuppe til forrett. Deretter vil det følge på med en riktig "pasta" som kan ha diverse retninger som Maccheroni all ragout, Canelloni, eller Tortellini. Den andre hovedretten er kokt kylling, servert med en helt spesiell broccoli som kun finnes langs Napolis kyst. Det følges selvfølgelig opp med en spesial dessert basert på en form for et bakverk, en Panettone eller Pandoro. Dette er dekorert med sjokolade og mandler.

Når maten er "spist" skal gaver deles ut og der vi har vår "Julenisse" kommer "Befana" på besøk i Napoli. "Befana" er en stygg gammel dame med kost, en slags heks kanskje, som fyller barnas sokker med sjokolade, kjeks og andre godsaker.

Litt rart å tenke på at alle disse tradisjonene har sin egen lille vri her og der og miksen blir en form for et sammensurium av et eller annet som har blitt til sikkert litt tilfeldig. Hekser, nisser og troll i skjønn forening, noen her og noen der.

Den 26. desember er også et stort matgilde, men da kan Napolitanerne som oss gå for fisk eller en eller annen kjøttrett, men det er liksom ingenting som ikke er lov så du kan bli overrasket.

Selvom Napoli har voknet litt til live igjen som klubb og kjemper med de beste både i Serie A og i Champions League så er og blir tiden Maradona spilte her den som vi husker og vil alltid se på som magisk.

Vi gleder oss til nok en jul og der Diego, i egen skikkelse, ikke lenger er tilstede i Napoli, så er han nok like sikkert som jula, absolutt akkurat det, til stede. Med dette lille "julebrev" ønsker jeg dere allerede nå en "god jul" og i år som alle andre år vil den lille trollmannen være på vegg og alter, og med det vet man at det alltid blir jul i Napoli.

Kilder:
You Tube, Diego Maradona, Napoli
Wikipedia, Diego Maradona
Daily Motion, Maradona and Napoli
Porta Napoli, Christmas Traditions

Bloggen blir publisert blant annet her,Kommentarer