Bjørn Wirkola, siste vinner av et hoppuke renn, scorer mot Celtic i Europacupen, lurer du på om ballen fortsatt er rund?

Bjørn Wirkola
Det er skrevet side opp og side ned om hoppfenomenet Bjørn Wirkola. Hans bravader i hopp er viden kjent, men ser du hva denne mannen også presterte på fotballbanen blir hans prestasjoner galaktiske og ingen ikke engang Lionel Messi og Pele får en plass på dette spesielle podiet.

Som ung konkurrerte han i hopp, langrenn og fotball, og fra sin ananyme tilværelse i Alta ble grunnlaget lagt. Han kom først frem i lyset i kombinert og vant junior VM i grenen, før han spesialiserte som hopper, lite var kjent om hans talent i fotball.

Det ble fort nasjonale og internasjonale bragder i hopp og han ble verdensstjerne i en idrett som er møtt med stor
respekt og andakt spesielt blant nordmenn men også ute i den store verden. Hans bragder kom som perler på en snor, med VM titler på hjemmebane i 1966, Hoppuke seiere tre år på rad og også en litt mindre kjent verdensrekord på 146 meter, der han i Vikersund hoppet til 20 i stil.

Bjørn Wirkola var en svært spesiell skihopper, og med sine 1,77 meter fløy han gjennom luften og landet med de mest perfekte Telemark nedslag. Kroppsbeherskelse av beste slag og evner til å skape ro og noe fantastisk ut av en situasjon, der oppe i luften, hvor de fleste ville ha sett ut som ja jeg vet ikke hva.

Bjørn Wirkola, 20 i stil
Som liten gutt fikk jeg lov til å reise til Oslo og besøke familie. Husker det enda, bak i bilen satt jeg, kan ikke ha vært i skolealder engang, men skuet av Holmenkollen i farger under en blå himmel og flott solskinn er for alltid spikret fast. Der oppe som Bjørn Wirkola svevde i fulle farger og ikke som vi var vant til "svart/hvitt", lekte jeg med tanken om at ja der skjer magien og det flotteste på denne jord. Har senere i livet både vært oppe i tårnet og sittet under hoppet, men aldri satt utfor og det blir det nok ikke noe av heller, men tanken om Bjørn Wirkola og hans hopp med "perfekt Telemark" og stil til 20 sitter som spikret.

Jeg har aldri sett Bjørn Wirkola hoppe "live", men i 1973 var jeg på cupfinalen mellom Strømsgodset og Rosenborg og fikk et glimt av "den andre" han som spilte fotball. Toppluen, hoppskiene, stilasjen og snøen var borte, men ikke Bjørn Wirkola. Han spilte fotball og før jeg så han "live" hadde han gjort ting på fotballbanen "alle" til og med Arne Scheie ville beskrevet som umulig.

Historien om fotballspilleren Bjørn Wirkola er ikke like godt beskrevet, men vinneren av Ekebergs ærespris har jo fått sin bemerkelse for sin helt unike og helt spesielle kombinasjon. Selvom norske idrettsmenn på denne tiden ble sett på som amatører så måtte det trenes, og det jeg nå skal beskrive med min egen lille vri vil jeg bare som de sier på engelsk betegne som "remarkable".

Bjørn Wirkola er seriemester og cupmester med Rosenborg, han var med å vinne "The Double" i 1971, og i finalen mot Fredrikstad samme år scoret han ett av målene i 4-1 seieren. Wirkola spilte for Rosenborg fra 1971 til 1974 og det unike er at bare få måneder etter at serie og cup gullet var i boks, drar Wirkola til hoppuka og vinner det siste rennet i Bischofshofen, fortsetter sin fotballkarriere og samtidig fortsatt er aktiv i hoppbakken.

Det er klart at Rosenborg under ledelse av Nils Arne Eggen, den purunge, i spann med Tor Røste Fossen, skal spille Europacup og mange setter vel hjertet i halsen der RBK trekker Celtic i første runde, men med den trefalldige hoppuke vinneren i lagoppstillingen blir det meste "beskjedent" også et møte med den skotske giganten på selveste Hampden Park.

Her står den siste vinneren av et hoppuke renn, klar til å innta selveste Hampden Park og på motsatt banehalvdel finner vi, ja alt annet en skihoppere. Cetlic spillerne har nok ingen aning om at selveste "Bjørn Wirkola" står på motsatt banehalvdel, der snø, topplue, hoppski og perfekte Telemark nedslag er byttet ut med knotter, kortbukse og en ball.

Bjørn Wirkola løste de fleste utfordringer i skibakker verden over og vil nok alltid være størst som hopper, men hans mål mot Celtic på Hampden Park i et Europacup oppgjør, gir vel dette et perspektiv som er vanskelig å beskrive. Ord som enestående, uvirkelig, unikt og helt utrolig blir for smått. I det 55. minutt og med en 2-0 ledelse til Celtic, scorer Bjørn Wirkola annen omgangens eneste mål, noe som gir Rosenborg et håp om at de kan være nær en sensasjon.

Geir Karlsen, Bjørn Wirkola og Nils Arne Eggen
Den siste vinner av et hoppuke renn, og vinter olympisk deltager for Norge i Sapporo noen måneder før, gjør noe denne september kvelden i Glasgow, Skottland, som det ikke finnes sidestykke til. Bjørn Wirkola scorer mål i en Europa cup kamp i fotball og ikke mot noen hvem som helst heller, selveste Celtic, vinneren av turneringen i 67 og finalist i 71.

Bjørn Wirkola er igjen klar til dyst i retur oppgjøret på Lerkendal, der sensasjonelt RBK tar ledelsen, men scoringer fra blant andre Kenny Dalglish og Lou Macari gjør at Celtic kommer fra det med skrekken og vinner til slutt 3-1.

Bjørn Wirkola spilte totalt 64 seriekamper, 23 cup oppgjør for RBK, 27 mål totalt. Det ble også fire kamper i UEFA Cupen og disse to mot Celtic i den gjeveste Europacupen og målet på Hampden Park, som ja jeg må le, scoret av vinneren fra Bischofshofen samme år.

"Bjørn Wirkola" for en mann, det har alltid vært sett på som vanskelig å hoppe etter han, men legger du til at du også skal score mål i en Europa Cup kamp mot Celtic på selveste Hampden Park, ja da blir det helt umulig.

Det snakkes om i hoppsporten at man må finne en som Bjørn Wirkola igjen, men det skal man ikke lete etter, fordi, at siste vinner av et hoppuke renn, scorer mål mot Celtic i Europacupen, skjer nok aldri igjen, lurer du på om ballen fortsatt er rund?

Bloggen blir publisert blant annet her,Kommentarer