Det brenner i Bradford, "Down Under", Cherry og McCall, et virkelighetens stigespill til og fra Valley Parade

Bradford - Valley Parade - 1985
Bradford City har vært fotballlaget som virkelig har spilt virkelighetens stigespill i Engelsk fotball, en vandring opp og ned gjennom divisjonene, det ene året opp det andre året ned, og brenner gjør det også på Valley Parade.

11. mai 1985 tar det fyr på Valley Parade. I en hjemmekamp mot Lincoln mister 56 mennesker livet i brannen som ikke ligner sidestykke, og det hele starter i en del av stadion som skulle byttes ut og var det man vil si antikk og ikke lenger skikket til bruk.

Kampen var den siste for sesongen, og Bradford City skulle feire sitt mesterskap etter at kampen var ferdigspilt og det ble istedet noe helt annet. TV kameraene fanget opp en liten flamme på "mainstand" som veldig fort kom ut av kontroll og spredde seg med vinden som var relativt kraftig denne dagen.

Det var flammer overalt og der man prøvde å komme seg ut gjennom stengte porter falt folk om og brant rett og slett ihjel. Mange av tilskuerne utførte også heroiske dåder og reddet flere folk fra å havne i flammene. Brannen skal ha startet ved at en australsk tilskuer ikke fikk stumpet sin sigarett, da den falt gjennom "gulvet" og ned "Down Under".

Det ble mye som skjedde etter dette og brannen ble banebrytende for nye stadion bygg og gammelt treverk ble forbudt som byggemateriale etter denne katastrofen. Stadion anlegget var et antikvarisk bygg og advarsler hadde vært gitt mang en gang og det var helt forferdelig at en brann måtte til for at klubben skulle få gjort forbedringene som skulle til for å få en godkjent standard.

Trevor Cherry - Bradford City
Det finnes teorier om antennelsen som ikke er offisielle, og en som verserer er om en "chairman" som har brent opp bygninger både her og der, men at han antenner en arene under kamp er vel en noe drøy påstand, og får 56 menneskeliv på samvittigheten, men uhell skjer jo og "investigations" er populært, mange påstander her.

Dagen ble ikke slik man hadde håpet og Peter Jackson, kaptein på Bradford City, hadde allerede løftet trofeet før kampstart, og det at alt skulle ta full fyr etter kamp var håpet, men ikke på denne måten og at 56 mennesker måtte bøte med livet på en dag da opprykk skulle feires var selvfølgelig ikke planen.

Terry Yorath og Trevor Cherry var begge i 11'ren til Bradford City denne ettermiddagen, og de to tidligere Leeds United heltene var i sin "svanesang" som spillere og hadde også ansvaret som trener og manager.

Trevor Cherry måtte nå finne en ny "hjemmebane" og tok likegodt med seg Bradford City til Leeds Road og Elland Road, to av hans tidligere hjemmebaner der han spilte for Huddersfield Town og Leeds United, dette var utveien og det ble til og fra Valley Parade før de i 1986 kunne flytte hjem igjen, men det ble etterhvert uten Cherry som forsvant ut av klubben og returnerte aldri til manageryrket. Her nylig tok vi farvel med Trevor Cherry da han døde brått, bare 72 år gammel.

Stan Collymore - Bradford City
Brannen på Valley Parade tok nyhetsbildet og sjelden eller aldri har fotballen som ble spilt her fått like store oppmerksomhet, selvom klubben har hatt sine oppturer med spill på øverste nivå i flere epoker. Det har også vært mange "stjerner" i de brunrøde og gule stripene, og The Bantams har også vært å se i Premier League da de i to sesonger på starten av 2000 tallet hadde et lag helt der oppe.

Manager var Paul Jewell og selveste Stan Collymore spilte for klubben. Det ble med fattige 7 opptredener og 2 mål, men allikevel Englands dyreste fotballspiller i en periode spilte på Valley Parade. En spiller som har betydd mye for klubben er Stuart McCall, som er inne i sin tredje periode som manager og spilte for klubben i to perioder.

McCall er født i Leeds, men representerte Skottland og det gjorde han hele 40 ganger og var kanskje mer kjent for sin tid i Rangers og Everton der han var blant de beste midtbane spillerne i sin era. Det skal også nevnes at han spilte kampen "da det brant" og har liksom vært der hele tiden selvom han ikke har vært det, og han var tilbake da klubben spilte i Premier League og er manager idag.

Noen husker kanskje også David Hopkin som er klubbens dyreste kjøp da han ble handlet fra Leeds United for "£2,5million" i juli 2000. Hopkin må jeg si at jeg hadde glemt, men han spilte også for Skottland om ikke like mange ganger som McCall, men allikevel landslagsspiller.

Stuart McCall - Bradford City
Noen husker kanskje også at en noe tung utgave av Neville Southall også hadde sin siste kamp i Premier League og den eneste for Bradford City, men ikke på noen måte representativ for en av verdens beste keepere gjennom 80 og 90 tallet.

Klubben har også hatt en del andre legendariske spillere og da kommer man ikke utenom Dean Windass, som også har spilt sine kamper for klubben og har vært her i to perioder, han oppnådde også heltestatus i Hull som han hjalp tilbake til toppen flere ganger. En fyr som kanskje var best i Championship men representerte Bradford på øverste nivå. Vi må også nevne Ces Podd, en legende i lavere divisjoner og spilleren med flest kamper for The Bantams, 502 totalt, fra sin posisjon som en stødig høyre back. I moderne tid er det David Wetherall som kanskje er den som bør få mest annerekjennelse, midtstopperen spilte 304 ligakamper totalt i perioden 1999 til 2008.

Klubben har vunnet FA Cupen, tilbake i 1911, og var så sent som i 2013 i finalen i Ligacupen, det stort tap mot Swansea City, men igjen finale er finale. Der det har blitt to finaler har klubben i seriespillet vært å finne i alle divisjoner og etter sin korte periode i toppen, gikk det stadig nedover og vil vel si at de er en klubb som ofte befinner seg mellom 3. og 4. nivå.

Laget er idag nede på League 2 nivå, og kom tilbake i fjor etter enda et nedrykk, og de blir å finne i divisjonen også neste sesong da det hele endte med en 9. plass, da det besluttet å avlyse årets sesong, men vi tror nok at med Stuart McCall ved roret kan de igjen bli suksess, han kjenner jo dette laget. Det brenner i Bradford, "Down Under", Cherry og McCall, et virkelighetens stigespill til og fra Valley Parade.

Bloggen blir publisert blant annet her,Kommentarer