Det brenner i Bradford, "Down Under", Cherry og McCall, et virkelighetens stigespill til og fra Valley Parade

Bradford - Valley Parade - 1985
Bradford City er fotballlaget som virkelig har spilt virkelighetens stigespill. En vandring opp og ned gjennom ligasystemet, det ene året opp det andre året ned, der det mellom slagene også var full brann på den legendariske hjemmearenaen Valley Parade.

11. mai 1985, i en hjemmekamp mot Lincoln, mister 56 mennesker livet i brannen som ikke ligner sidestykke. Det hele starter i en del av stadion som var klar for utskifting og ikke skikket til bruk.

Kampen var den siste for sesongen. Bradford skulle feire sitt opprykk og et vunnet mesterskap, men det ble i stedet noe helt annet. TV kameraene fanget opp en liten flamme på "mainstand", som veldig fort kom ut av kontroll, spredde seg med vinden, som var relativt kraftig denne dagen.

Det var flammer overalt og der man prøvde å komme seg ut gjennom stengte porter, falt folk om og brant til døde. Mange av tilskuerne utførte også heroiske dåder og reddet flere folk fra å havne i flammene. Brannen skal ha startet ved at en australsk tilskuer ikke fikk stumpet sin sigarett, da den falt gjennom "gulvet" og ned "Down Under".

Det ble mye som skjedde etter dette. Brannen ble banebrytende for nye stadion bygg og treverk ble forbudt som byggemateriale på stadionanlegg etter denne katastrofen. Valley Parade var et antikvarisk bygg der advarsler om bruk av slike anlegg hadde vært gitt mang en gang. 

Trevor Cherry - Bradford City
Dagen ble ikke slik man hadde håpet der Peter Jackson, kaptein på Bradford, allerede hadde løftet trofeet før kampstart, og det at alt skulle ta full fyr etter kamp var håpet, men ikke på denne måten. 

To aldrende Leeds veteraner, Terry Yorath og Trevor Cherry var begge i 11'ren til Bradford denne ettermiddagen. De var ansvarlig for laget som spillende manager og trener. Manager Trevor Cherry måtte nå finne en ny "hjemmebane" til laget og naturlig nok var han to tidligere klubber Huddersfield og Leeds klare til å gi en ustrakt hånd. Det ble spill for Bradford på Leeds Road (Huddersfield) og Elland Road (Leeds), der han nok ikke hadde trodd at dette skulle bli et resultat i en begivenhetsrik karriere. Dette var utveien, og det ble til og fra Valley Parade, da de i 1986 kunne flytte hjem igjen, men det ble etter kort tid uten Trevor Cherry som forsvant ut av klubben og der han forlot manager yrket for godt. Vi tok vemodig for en stund tilbake farvel med Trevor Cherry, da han døde brått, bare 72 år gammel.

Stan Collymore - Bradford City
Brannen på Valley Parade tok nyhetsbildet. Sjelden eller aldri har fotballen som ble spilt her fått like store oppmerksomhet, selv om klubben har hatt sine oppturer med spill på øverste nivå i flere epoker. Det har også vært mange "stjerner" hos "The Bantams" der klubben også senere kan skilte med et liv i Premier League, da de i to sesonger på starten av 2000 tallet kjempet med de store.

Manager var Paul Jewell og selveste Stan Collymore spilte for klubben. Det ble fattige 7 opptredener og 2 mål for "Stan The Man", men allikevel har en som kunne titulere seg Englands dyreste fotballspiller i en periode spilt hjemme på Valley Parade. En annen spiller som har betydd mye for klubben er Stuart McCall, som er inne i sin tredje periode som manager, han spilte for klubben i to perioder. McCall er født i Leeds, men fikk representerte Skottland, noe han gjorde hele 40 ganger, der han kanskje var bedre kjent for sin tid i Rangers og Everton. Det skal også nevnes at han spilte i "brann" kampen og har liksom vært der hele tiden, selv om han ikke har vært det, der han nok er og blir historisk også som en del av laget som spilte i Premier League, og da manager i dag.

Noen husker kanskje også David Hopkin, som ble klubbens dyreste kjøp, da han ble handlet fra Leeds United for "£2,5million" i juli 2000. Hopkin må jeg si at jeg hadde glemt, men han spilte også for Skottland, om ikke like mange ganger som McCall, men allikevel landslagsspiller.

Stuart McCall - Bradford City
Et av mine gode minner om Bradford er å se en noe tung utgave av Neville Southall i aksjon for dem, der han  spilte sin aller siste kamp i Premier League og den eneste for Bradford, der han 12. mars 2000, spilte i en kamp mot Leeds, som krisehjelp. Manager Paul Jewell hadde ikke annet valg, med tre keepere ute, pekte han på keepertreneren Southall, og ha voktet buret, der det helte ente med et 2-1 tap på Valley Parade Southall var på 80 og 90 tallet en av verdens beste keepere, der vi selvfølgelig husker han godt fra hans tid i Everton.

Bradford har også hatt en del andre legendariske spillere, der vi ikke kommer utenom Dean Windass. Selv om hans kult status sikkert er høyere i Hull, der han spilte dem opp til toppen i flere sesonger, men der han også representerte Bradford på øverste nivå. Vi må også nevne Ces Podd, en legende i lavere divisjoner og spilleren med flest kamper for The Bantams, 502 totalt, fra sin posisjon som en stødig høyre back. I moderne tid er det David Wetherall som kanskje er den som bør få høyest score, midtstopperen spilte 304 ligakamper totalt i perioden 1999 til 2008. Vi nevner også de to nordmenn, Gunnar Halle og Ole Bjørn Sundgot, som har sine kamper for for Bradford. 

Neville Southall - Bradford City
Når det gjelder store meritter, så har klubben vunnet FA cupen, det var tilbake i 1911. De var så sent som i 2013 i finalen i ligacupen, der det ble stor tap 0-5 mot Swansea, men igjen finale er finale. Klubben har i seriespill vært å finne i alle EFL divisjoner. 

Laget er idag nede på League 2 nivå, og kom tilbake i fjor etter enda et nedrykk, og de blir å finne i divisjonen også neste sesong, da det hele endte med en 9. plass, der det ble besluttet å avlyse årets sesong. 

Vi tror nok at med Stuart McCall ved roret kan de igjen bli suksess, men der heisen nok også fremtiden vil komme til bruk for å ta stegene opp og ned.

Det brenner i Bradford, "Down Under", Cherry og McCall, et virkelighetens stigespill til og fra Valley Parade.

Bloggen blir publisert blant annet her,Kommentarer