Faxe og Benny The Toon, Notts County fra "Spøkelse" til "Gammel Dansk", Klovn eller Matador

Jeg liker Danmark og jeg har vært der mye på ferie, det er et land som syder av ro og fordraglighet. Du er kanskje også i et modus som gir deg følelsen virkelig, og mens jeg er på ferie eller sitter her hjemme og tenker på "ferie", så leser jeg meg litt opp på det "danske".

Matador
Klovn er en serie som jeg ser og som rett og slett gir meg en god latter, og koser meg med det, med minner om Matador som rullet over skjermen for veldig veldig lenge siden, med Herr Skjern, grisehandleren Oluf Larsen og Boldt som serverer øl og dagens rett på Jernbanerestauranten til sine stamgjester, var også god underholdning.

Herr Boldt var en glad mann og serverte sine gjester en god "Bayer" og da går jo tankene rett til John "Faxe" Jensen fra sin tid i Arsenal og på det danske landslag. En som for meg alltid er symbolet på ekte rødt og hvit, som rødgrøt og fløte, røde pølser og potetmos, polkagriser osv. Han scoret ikke så ofte "Faxe" men når han gjorde det ble det "fest". Han var en viktig brikke i fire år på Highbury. "Faxe" la igjen mange spor i engelsk fotball og i ren Matador stil tok han både på landslag og klubblag mot til seg å ledet "den lille" mot "den store" og la dem i bakken alle mann, kanskje ikke for Arsenal (som var litt store) men for Danmark og for Herfølge var det slik helt klart. Han er sammen med Peter Schmeichel de første dansker jeg husker fra engelsk fotball, men nei, han og Peter var ikke den første danske som spilte profesjonelt i England.

Preben "Benny" Arentoft
Det var dansker i Engelsk fotball lenge før det, og like etter krigen var det et par mann i Hull og Huddersfield, men i det vi omtaler som moderne er Preben Arentoft den vi husker, men kanskje ikke et navn du drar kjensel på, og det var også vanskelig for Newcastle United fans og forsone seg med at de hadde fått en "Preben" i laget. Det måtte de gjøre noe med så han ble etterhvert bare "Benny", og hvordan han ble det får du spørre han om for det vet ikke jeg.

Så når spilte denne "Benny The Toon" for Newcastle, jo det var i årene 1969 til 1971, lenge før "Faxe" og i ren "Klovn" stil lurte han seg inn i engelsk fotball på en finurlig og veldig spesiell måte, fordi utlendinger kunne ikke spille i engelsk fotball på den tiden, men kom du via Skottland var det greit.

"Benny" Arentoft spilte for "The Toon" i en periode da laget kjempet i toppen av engelsk fotball og var med på å vinne "The Inter City Fairs Cup" etter seier over legendariske Ujpesti Dozsa, og med "Benny" på scoringslisten. Denne "Benny" er også legendarisk på andre måter og lenge før Peter Schmeichel voktet målet for Manchester United, voktet "Benny" målet mot Peter's gamle klubb. Som "reserve" for Newcastle mot Manchester United, måtte han ta over hanskene til en skadet målvakt, og sluttresultatet ja det ble 5-1 seier til "Benny" og "Toon".

Benny forlot etterhvert Newcastle og signerte for Blackburn, der spilte han videre på nivå to i noen sesonger før han forlot England for godt og returnerte hjem til Danmark lenge før noen hadde åpnet grensene for utlendinger i engelsk fotball, noe som offisielt skjedde i 1978. Ja du som trodde at Alan Simonsens lille stunt i Charlton Athletic var "en første danske" i engelsk fotball må nok hjem å finne nye lærebøker.

Notts County / Juventus
Siden den gang "Faxe" og "Benny The Toon" spilte har mang en danske vært i engelsk fotball og spilt, og ifjor sommer fikk den eldste "ligaklubb" på planeten, Notts County dansk eierskap. Klubben som har hatt et liv i det siste for det meste utenfor rampelyset har blitt tatt litt opp av hatten gjennom årene og da Juventus åpnet sin nye stadion var Notts County på plass for å spille den første kampen.

Det er ikke mye som minner om "Notts County" hos Juventus idag, men opphavet til klubben er syftet på et draktsett tilsendt av Notts County og slik ble det til at klubbene spiller i like farger, og har et bånd til hverandre. Vi kan jo binde "Benny The Toon" inn i dette også siden han spilte i sort og hvite striper.

Notts County fikk for noen år tilbake Sven Gøran Eriksson som "klubb direktør" og Hasse Bakke som "manager", med et "spøkelse" som eier ble det ikke helt etter oppskriften om en snarlig tur tilbake til toppen, men nå er det to danske brødre og ingen spøkelser som har tatt over eierskapet i klubben, og det kan vel ikke være feil da og tenke at en "Gammel Dansk" oppskrift kan være veien tilbake til toppen.

Alexander og Christoffer Reedtz kjøpte klubben sommeren 2019, og de to som er mest kjent for sine analyser og programmer i Football Radar, har sagt at de alltid har hatt en drøm om å eie en fotballklubb og at muligheten for å ta over å drive noe så tradisjonsrikt lot seg friste.

Notts County ligger på en 3. plass for øyeblikket i National League, og er inne i play-off sonen, så vi får se hva som skjer når fotballen igjen ruller. Selvom om Notts County nå er blitt "Gammel Dansk" så er nok ikke "Faxe" og "Benny The Toon" på vei tilbake, men vi heier litt på Notts County og vil følge dem i serien og på tabellen der vi i fremtiden vil gjøre opp fasit og se om det blir Klovn eller Matador.

Bloggen blir publisert blant annet her,Kommentarer