Gretna FC, på grensen av det utrolige, fra full oppstandelse til den grufulle undergang

Gretna FC (1946-2008)
Noen husker kanskje fotballklubben Gretna FC som var for få år siden i toppen av Skotsk fotball, ja de var også i selveste cupfinalen så sent som i 2006, men for 12 år siden i 2008 forsvant klubben fra verdens overflate.

Klubben fra grensen mellom England og Skottland, og stedet Gretna Green, som var og er mest kjent for sine vigsler, der særlig yngre engelskmenn dro for å bli ektefolk, uten foreldrenes samtykke. For fotballklubben var det egentlig motsatt for de har gjennom sin tid søkt sørover for å få innvilget sine ønsker og spilte i det engelske seriesystemet inn på 2000 tallet. Ikke før i 2002 ble de innlemmet i sitt eget selskap og det ble en hektisk, kort og stormfull tid.

Deres siste sesong i Skotsk fotball ble utrolig nok tilbragt på øverste nivå i SPL. The Black and Whites hadde da under ledelse av den gamle Brentford spissen Rowan Alexander klatret opp i divisjonene som en spretten ekorn. Det at de fikk spille med sine egne var nok en gnist som tente flammen under ledelse av en risiko villig eier ved navn Brook Mileson.

Som sagt så spilte Gretna FC cupfinale så sent som i 2006, men måtte se seg slått av Hearts etter straffekonk, 1-1 etter ordinær tid. Eieren Mileson har sin egen historie og han finansierte "turen" til toppen med sine midler og med sitt enorme pågangsmot, og Rowan Alexander skal også ha mye av æren, det var jo han som spillerne signert og satt sammen i spennende 11're.

Brook Mileson (1947-2008)
Mange prominente spillere var en del av Gretna sin reise og vi kan nevne Nathan Dyer, ligamester med Leicester noen år senere, keeperen Alan Main, og kapteinen Chris Innes som begge var med på hele reisen, begge med fortid i Dundee United. Tidligere Tottenham og nå Swansea forsvarer Kyle Naugthon var her en tur på lån i fra 2007 til 2008.

Noen fant klubben fra fjerne strøk også, Uruguay og Sverige var blant nasjonene som var representert, dog i beskjeden grad, men allikevel nevnes Fabian Yantorno og Erik Schultz-Eklund, begge med seriekamper for klubben, Yantorno på midtbanen og Schultz-Eklund i forsvaret. Erik Paartalu var også der, og han ble senere landslagsspiller for Australia.

Vil nevne to spillere til som var med på hele reisen fra start til slutt. Engelskmannen Gavin Skelton og den lokale Ryan McGuffie som scoret i cup finalen mot Hearts, disse to var med fra oppstarten i skotsk fotball og frem til klubben ble likvidert i 2008.

Det hele endte med full kollaps både for Brook Mileson og Gretna FC, dårlig helse og mye gjeld tok til slutt livet av "entrpenøren" og med han forsvant også klubben som hadde levd sitt liv i ro og fred i Engelsk fotball gjennom over 50 år, flyttet hjem til Skottland og fikk et kort og brutalt møte med sine røtter, både ved å sjokkere dem, herje med dem og til slutt gå gravens vei, bokstavelig talt.

Ut av graven til klubb og mann ble det grunnlagt en ny klubb Gretna 2008, som idag spiller i en beskjeden form nede på femte nivå i  Skottland, nærmere beskrevet som "Lowland League".

Up's
Klubben som forsvant var på mange måter unik, hvor de som Skotsk klubb spilte i Engelsk non-league. Der vi dag vet at Celtic og Rangers antagerlgvis aldri får mulighet til å spille i Premier League i England, så hadde altså Gretna FC bokstavelig "Grønt Kort".


Gretna FC vant den Engelske Northern League, Division One, i 1991 og 1992 og altså da spilt Skotsk cupfinale i 2006, og gjennom sin reise opp i divisjonssystemet i Skottland, vunnet både 2. og 3 divisjon i nord.

Klubben har også representert Skottland i UEFA Cupen. Det skjedde i 2006, men måtte gi tapt for irske Derry City i første runde, men for en utrolig historie.

Da klubben ble nedlagt i August 2008, hadde de en gjeld på 40 millioner, ingen bane og ingen ny eier på vei inn, alt gikk til "H" med store bokstaver. Dette er og blir en lei historie, men et plaster på såret må være at klubbens manager gjennom disse årene fra 2002 til 2007, Rowan Alexander kom tilbake til Gretna i 2019 og leder 2008 idag, dog på Lowland Leagu nivå, men det er kanskje mest fornuftig tatt historien i betraktning fordi Gretna FC, ble på grensen av det utrolige, gikk fra full oppstandelse til den grufulle undergang.

Bloggen blir publisert blant annet her,

Kommentarer