Revie og Bielsa, 44 dager, skutte hester og brente skrivebord

Leeds United (2019-2020)
Det er rett og slett "gøy" at Leeds United er tilbake i det beste selskap, og for alle som er glad i fotball, som holder med eller ikke holder med, har vi et forhold til dette laget.

Idag har klubben en stor stjerne og det er manageren Marcelo Bielsa, en fotball legende og trener som har sin egen plan og sitt eget opplegg. Han er litt som Don Revie var, fant gull der andre så gråstein og utviklet det steg for steg.

Det som er forskjellen er at Marcelo Bielsa har hatt korte opphold rundt omkring og ofte blitt sett på som en som sliter ut omgivelsene med sin "ekstremitet", mens Don Revie kun var manager for Leeds United i engelsk klubbfotball og senere trente det engelske landslaget.

Men det er også mange likheter mellom disse to menn, og som gjør at jeg har stor tro på Leeds United under Marcelo Bielsa, fordi han er annerledes og andre managere vil nok være litt på vakt for hva denne mannen vil finne på og planlegge, akkurat som de som husker Don Revie vet at det var gode forberedelser også fra den kanten.

Leeds United (2019-2020)
Revie sine lapper med informasjon om motstanderen og hans nøysomme gjennomganger og overtro er noe som vi også kan se igjen i Marcelo Bielsa og det at begge sjelden bruker sjekkheftet for å finne svar på sine problemer er også fine likheter.

Leeds klarte også under Howard Wilkinson på 90 tallet og få frem et godt lag, selvom metodene var tildels ekstreme og med spillere som Chris Kamara og Vinnie Jones ble det banet vei for et opprykk og senere, uten de nevnte menn, et ligamesterskap. Laget klarte også å spille seg frem til en Ligacupfinale og få med seg en semi-finale i Champions League, før de igjen lukket vinduet og sank nedover i ligasystemet.

Leeds spilte finale i Europacupen i 1975, og det var i samme sesong som Brian Clough fikk kun 44 dager i sjef stolen og var mannen som skulle ta opp arven etter Don Revie. Det var mange som ikke klarte å svelge Clough sin lederstil, og godt at ikke Eddie Gray var en hest for da hadde han vært skutt i følge sin nye sjef.

Det at sønnen Nigel Clough ikke hadde fått med seg at faren brente skrivebordet til Don Revie, og mente at hvis det hadde det vært et snev av sannhet i dette ryktet, ville han helt klart ha fått med seg det, for et slikt bål ville han helt klart hørt om, og ville sett.

Så hva gjør Marcelo Bielsa egentlig i Leeds United, og hva vil han gjøre med dette laget i Premier League, hva vil skje og i hvilken forfatning er egentlig klubben og det laget som nå skal bære de stolte tradisjoner på sine skuldre.
Marcelo Bielsa

Spillergruppa er sammensatt av svært få kjente og de fleste har ingen bakgrunn fra Premier League overhodet. Den kanskje mest kjente er Ben White, en spiller på lån fra Brighton, som muligens ikke spiller for Leeds neste sesong. Den 22 år gamle stopperen har imponert stort og kan nok være en "måkene" vil hente hjem.

Av de som helt sikkert spiller en viktig rolle neste sesong er Patrick Bamford, en som ble "hauset" stort opp i sin "oppvekst" hvor han spilte for Chelsea. Bamford har rukket å bli 26 år og har nå respektable 25 mål på 65 kamper i sin korte tid på Elland Road. Mange mener han ikke har noe å gjøre i Premier League, men vi får se om han kan få sitt store gjennombrudd og ta steget, ingenting ville vært mer gledelig.

Mateusz Klich er en rutinert midtbanespiller med landskamper for Polen, og med sine 30 år kan han nok bli en viktig brikke også neste år. 35 årige Pablo Hernandez er også en som nok blir med opp og en spiller som har bidratt med spisskompetanse i årets sesong. Den tidligere Valencia spilleren med landskamper for Spania er en "joker".

Kalvin Phillips
Midtbanespilleren Kalvin Phillips kan fort blande seg inn i en landslagsdiskusjon hvis han og Leeds tar steget og det blir topp 10 prestasjoner. En viktig brikke for Marcelo Bielsa som har vært en spiller som har skapt interesse fra en rekke Premier League klubber. Kapteinen Liam Cooper er en "gammel traver" med et par landskamper for Skottland, skal ikke avskrive han heller.

Keeperplassen kan muligens bli en utfordringm, med franske Illan Meslier for tiden som førstevalg. 20 åringen er et stort talent men kanskje litt for "tynn" for Premier League. Førstekeeper gjennom sesongen storvokste Kiko Casilla soner for tiden en karantene og kan fort forsvinne med sin "ban" for rasistiske ytringer. Vi får se om en ny keeper finner veien til Elland Road.

Spillerne er plukket for å passe godt sammen og den eneste nye så langt er Helder Costa som nå er signert permanent fra Wolves. En spiller med gode ferdigheter som før sin tid hos ulvene hadde erfaring fra klubber som Benfica, Monaco og Deportivo, og med sitt låneopphold har Bielsa plukket sin mann.

En annen som har hatt en viktig rolle er kantspilleren Jack Harrison, hans tilstedeværelse er viktig og får han fortsette i Leeds og forlenge sitt låneopphold fra Manchester City så har Leeds en spiller som det vil bli spennede å følge på Premier League nivå.

Andre spillere som Luke Ayling, Adam Forshaw, Stuart Dallas, Ezgjan Alioski er alle i en alder som gjør at troppen har en spennende miks som gjør at vi nok får oss en overraskelse. Algoritmene for suksess er på plass, der man ankommer Premier League med en gruppe som har en del egenskaper som inneholder "formler" som ofte er grunnlaget for å gjøre det bra.

Eieren til Leeds United er også en interressant herremann, en 45 år gammel italiener som har en "approach" som fort kan gi denne returen til det øverste nivå en god start og mulig bli en morsom affære. Andrea Radrizzani er slags fotballens Elon Musk, og det han tar i blir stort sett til gull, så får vi se om han og Marcelo Bielsa vil få det til også på øverste nivå.

Det er også like sikkert at når Leeds rykker opp som vinner fra nivå 2, så vinner Liverpool i toppen, sjekk selv, 1964, 1990 og 2020. Der Don Revie skapte sine lag med ett og annet godt spillerkjøp, egne talenter, gode hjelpere og med spesiell kraft og store hjerter, finnes det også som en motivasjon som ligger godt forankret i de nåværende ledere, så tror lite på 44 dager, skutte hester og brente skrivebord.

Bloggen blir publisert blant annet her,

Kommentarer