PIV, nei bare vaffel takk, Sutton United, pai og kanskje litt pærebrus, bon appetit!

Det å gå på fotballkamp er mye mer enn selve kampen og det er fascinerende og se hvordan fotballens gourmet måltider fortæres, det er å blir enkelt, men vi har over tid forbundet mat og drikke med fotball. 

Begrepet "pølse i vaffel" eller PIV på folkemunne
PIV (Pølse i Vaffel)
er et fenomen som har sitt opphav i Moss, der vi ofte kan se dette som en tradisjonell rett spesiell for "kråkene" som har tatt "patent".

Det er for mange vanskelig å forstå "pølse i vaffel" og vaffel i seg selv holder for meg, og gjerne med en kaffe i et pappkrus så er jeg fornøyd, kan sitte på min plass på tribunen og innta underholdningen. Men ofte ser jeg full barm med pølse i brød, brusflasker og gjerne kakao også.

Lar meg fascinere av disse som bærer både en og to til og med tre og fire "pølse i brød" mellom fingrene, kaffen henter man gjerne etterpå, og en brus.

For brus og spesielt pærebrus er vel blitt et begrep, fordi Kjetil Rekdal gjorde denne drikken populær med sitt inntak fra trenerbenken. Han ble en slags reklameplakat for Oskar Sylte og hans bryggeri. Det er ikke bare Oskar Sylte, men også andre brygg som skinner i sola på fotballkamper, med de fleste lokale inne i kiosken med sine varianter.

Vi må jo ikke glemme is heller, fordi det er ofte en slager på fotballkamp og både Myggen og Drillo hadde sine egne da de begge var på topp. Det er også lansert flere varianter av fotball-is, men for oss som virkelig har sett mange fotballkamper er det vel det sarte utvalg fra de lokale kampene man husker, der man hadde krone-is jordbær og sjokolade og kanskje pin-up å velge i.

Reiser man til England er ofte utvalget noe større, dog kan man kanskje være enig at smaken på det som blir servert ikke akkurat holder gourmet standard. Burgere, hot dog's, pies og en og annen "snack of the day" gir noe i magen, men reklamen er ofte den beste.

Øl er også noe man kan få kjøpt rundt på stadioner på balløya og ofte er det "on a bottle" og litt lunkent, det gir liksom ikke helt stemningen og står ofte over den må jeg innrømme. Kan være en og annen burger som kan smake godt der den blir tilbudt med "onion" og "mustard" on.

Wayne Shaw (Sutton United)
Det er også blitt kontroverser over "mat" i og under fotballkamper og til og med "betting" har blitt tilbudt som da Sutton United's reservekeeper Wayne Shaw i 2017 inntok en pai fra benken under en FA Cup kamp mot Arsenal og det hele gikk "viralt" verden rundt. Godeste Shaw fikk en bot på £375 og forbud mot all fotballaktivitet i to måneder etter brudd på FA's regelverk.

Da reklame på fotballdrakter ble introdusert i England og Tyskland var det mye sterke saker som ble servert. Eintracht Braunschweig var pioneren hos tyskerne og spilte med reklame for Jägermeister, en drikk som er godt kjent som "rett medisin" for de som liker det. Carlsberg, Holsten og Strongbow er øl og cider, og de fleste som har sett litt fotball over tid vil like raskt som lynet nevne klubbene som bar dette på draktene.

Reiser man nordover til Skottland så har de to store, Celtic og Rangers ofte hatt "øl mage", med en bevisst strategi sammen som da Tennent's sponset begge lag for maksimal utnyttelse av "varemerket". Idag er det mer "betting" enn "øl" på draktene, men det er vel kanskje også sett på som helseskadelig.

Vi har kanskje glemt en og annen "fotball rett", men tror alle fort ble mette eller kanskje de mistet matlysten, PIV, nei bare vaffel takk, Sutton United, pai og kanskje litt pærebrus, bon appetit!

Kommentarer