Det handler om å vinne, alltid, for vinner man ikke, får man ikke delta

Norsk landslagsfotball har etter et lite løft nå fått et skudd for baugen. Vi gleder oss over seier over Nord Irland B, glemmer et dårlig resultat mot Østerrike, og tror at individuelle ferdigheter hos Serbere er et negativt element, om alt hadde vært så enkelt.

Nils Arne Eggen har alt pakket det inn perfekt i en fin liten eske med sine gullkorn. Hvis du ikke vil lytte til Nils Arne lenger heller, fordi han er gammel, da er det vel bare å "ta til twitter" skrike ut og ha et fikst og enkelt svar, der du ypper med tanken om at ja "spilletid" i klubb er svaret, men hva med Serbia, har du analysert motstander og deres spilletid?

Det handler kanskje litt om spilletid, men vi har også spilt dårlige landskamper når spillerne har hatt akkurat det i sine klubblag, men da har man funnet annet "skyts" og det er alltid et svar der ute som passer "min headline", nei dette handler om kapasitet, evne til å gi det lille ekstra som koster blod, svette og tårer, men ferdigheter er også en viktig faktor. Det er vondt å lese alt som folk kaster ut av seg når det blir tap, hadde det blitt seier, tar vi festen og driter i alt, spilletid, bytter og alt er betydningssløst fordi vi vant, vi vant, og verden har åpnet seg, uansett motstander, San Marino eller Færøyene.

De er unge disse norske spillerne som faktisk må bære ansvaret for de som er eldre i dette laget, bortsett fra Jarstein da, som står godt i mål og er et soleklart førstevalg, selvom han også har fått seg en smekk og sitter på benken i Hertha Berlin.

Ståle Solbakken er kanskje ikke svaret på alle svar for landslaget, men ja han kan være det, men heller ikke han kan trylle når spillermateriellet er for dårlig eller ute av form, men det kan være tiden for et bytte fordi det Lars Lagerback gjør i pausen mot Serbia er at han korrigerer en stor feil, det ble ikke noen hyggelig landskamp for Markus Henriksen, og erstatteren Mathias Normann han gjorde en fin figur. Aleesami har vært hjelpesløs lenge, og den tillitten Lars Lagerback har gitt han har han nesten aldri brukt til sin fordel, da handler det om ferdigheter, dessverre, men alternativet er kanskje ikke bedre, Birger Meling eller en Martin Linnes fra Galatasaray, .

Norge har en enestående sjanse til å få frem en god generasjon spillere nå, men de er unge og langt fra denne alderen som sies å være ideell i fotball sammenheng, alderssnittet på de fleste lag som vinner noe i fotball er ca. 28 år, og med en stamme på spillere mellom 27 og 30, vil du skape en perfekt balanse, et par rutinerte rever på 32 kan du finne plass til, også en unggutt eller to, men akkurat nå er det litt ubalanse i det og yngre folk vil vokse, men er nok ikke helt klare til å ta det ansvaret, selvom de heter Martin Ødegaard eller Erling Braut Haaland. Det er bare tullinger som tror på slikt, og de kan ikke sin statistikk og har ikke kontroll på alle "brikkene" som man må ta inn i betraktningen når man skal uttale seg.

Lars Lagerback bør skiftes ut, med Ståle Solbakken tilgjengelig kan vi endelig få på plass en konstellasjon som vi alle har tro på. Lars Lagerback ble en løsning for å få orden på noe som overhodet ikke var på stell og han er en sterk fagmann, men "karen" er voksen og jeg tror at tiden er moden for et skifte.

Selvom Ståle Solbakken har fått sparken i FCK så er det nok mer et tegn på at noe er slitent over så mange år med samme mann i sjefsstolen og at klubben ønsker seg noe mer spennende og at kravet om gull ligger der selvom rammebetingelsene for å få det til ikke er helt tilstede. Ståle sine resultater taler for seg selv og han tok som sagt FCK til sluttspillet i Europa ligaen hvor Man Utd var de som stoppet neste steg, så ja, få dette fikset så fort som mulig, "Salvatore" er en mann jeg ville gjort det meste for å få på plass.

Om han får til noe mer enn det Lars Lagerback har gjort vet jeg ikke, men det vil være mulig nå og få et skifte og starte på et løp som skulle vært startet for lenge siden og nå er muligheten til stede og med en landslagssjef langt opp i 70 årene, så vil nok ikke dette bli sett på som noe nederlag, Lagerback vil uansett være aktuell som "ekspert" og "konsulent" for de som ønsker seg en helt unik kompetanse.

Der Norge nå har spillere i toppklubber som RB Leipzig, Borussia Dortmund og Real Madrid, må man helt bevisst starte byggingen av et lag som får ut det beste av disse spesielle folkene, og det er Ståle Solbakken en mester på der han i FCK har solgt det ene objektet etter det andre, og har utviklet spisskompetansen til hver spiller til et nivå som har gitt klingende mynt i kassen.

Det er også tidlig og Norge har svært få ledestjerner i alderen mellom 26 og 30 år, og det er idag et problem at stammen i laget består av folk som er over 30 og under 22, det gir et gap som aldri vil være ideelt for et landslag og noen av de spillerne som er i den gylne aldersgruppen vil nok aldri være med på å spille en ledende rolle i landslaget i et sluttspill, for det er de rett og slett for dårlige.

Vi har sett et løft i norsk fotball over tid, og klubbene jobber bedre enn noen gang og norske spillere hevder seg godt i den hjemmelige serien, selv om det fortsatt er en del utlendinger som skinner også, men viktig at de norske klubbene satser norsk og at vi får frem flere gode emner. Det at toppen av norsk fotball nå er samlet i fire divisjoner på de tre øverste nivåene er også en god ting og gir flere lag med mer profesjonalitet og mindre utvanning gjør at dette er et konsept som bør ha kommet for å bli.

Norsk fotball ser spennende ut, og det er mye som er positivt, derfor vil jeg se på et bytte av landslagstrener som et steg fremover og ikke tilbake, selvom jeg personlig liker Lars Lagerback godt så er også Ståle Solbakken en som ikke gjør ting så komplisert og han kan sin fotball ABC og vil lykkes i denne rollen, selvom han har hatt tildels merkelige opptredener i både Køln og Wolverhampton. Farvannet er litt annet i Norge og Solbakken passer som "fisken i vannet" for denne jobben, og jeg håper og tror at man finner en løsning som gjør at dette blir en realitet. 

Selvom norsk fotball over tid, og siden de sist var i et sluttspill, har endret sin måte å dyrke frem spillere på, så er det mange veier til mål, og den "sosiale" modellen funker, men akkurat nå ser vi individualister som dukker opp en og en og ikke i flokk. Selvom ordet "vinne" ikke har fått en like stor betydning lenger i talentutviklingen her på berget, som den hadde, så er det det handler om hele tiden og den lærdommen har vi kanskje glemt litt, husk det, det handler ikke om å delta, aldri, det handler om å vinne, alltid, for vinner man ikke, får man ikke delta, ikke i VM og ikke i EM. 

Bloggen blir publisert blant annet her,Kommentarer