Sapporo, Pål Tyldum, Ibba, Tarek og Jay, vi spiller fotball i Stillehavet

Det er ikke fotball jeg forbinder med Sapporo, men OL i 1972 og et ski VM i 2007. i 72 tok Pål Tyldum og Magnar Solberg gull og Roar Grønvold et par sølv, Johs Harviken gikk på "snørra" og vi fikk se en polakk "blåse" ned til gull i hopp, det var Erik Håker som falt i storslalom og spanjolen som vant slalom. OL i 1972 var mine første minner fra idrett og sport som for fult ble en del av mitt liv etter dette og alle disse hendelsene var med på å prege min interesse for spesielt langrenn og hopp, der jeg fulgte med fra sofakroken i svart og hvitt. 

Da vi i 2007 igjen fikk Sapporo inn i stuene var det mer nære hendelser og utøvere som var i ilden, Jens Arne Svartedal, Oddbjørn Hjelmeseth og Lars Berger var alle tre individuelle vinnere, det ble også stafett seier til gutta og Astrid Jacobsen tok det eneste jentegull, Petter Northug gikk på snørra, og Roar Ljøkelsøy tok en bronse i hopp, noen medaljer også i kombinert og en bronse til Therese Johaug, samt noen medaljer til i damelangrenn, herrelangrenn og kombinert og hopp.

Det er liksom det jeg har av minner og at de gikk inn i denne enorme "domen" som ble sittende igjen som et skikkelig fotavtrykk på hukommelsen, men tenke seg at denne plassen også er hjemmebanen til Hokkaido Consadole Sapporo. 

Klubben ble stiftet i 1935 og har en stolt historie, med en opprinnelse som Toshiba og flytting har de vært litt i "heisen" mellom nivå en og to i J-League, men siden 2017 konkurrert på øverste nivå. Deres fjerde plass i sesongen 2018 er det beste resultatet i klubbens historie, sist sesong endte de som nummer ti. 


På dette laget finner vi den tidligere engelske landslagspilleren Jay Bothroyd, som pr idag er eneste engelske spiller i J-League, men hvor vi i andre klubber finner to nordmenn. Tarik Elyounoussi har forlatt AIK og spiller nå for Shonan Bellmare. Den noe mer ukjente, 35 årige, Ibba Laajab representerer Omiya Ardia etter at han forlot Yokahama FC, som han, noe ubemerket i norsk presse, spilte 158 kamper for og scoret 78 mål. 

Der vi kjenner Jay og Tarik fra spill på landslag har Ibba lite spalteplass i norske aviser, men hans reise i fotballen er en fascinerende historie, og selv midt i 30 årene fortsatt attraktiv for profesjonell fotball i Japan. 

Der Tarik er "Big In Japan" for første gang denne sesongen har Ibba Laajab og Jay Bothroyd spilt en rekke sesonger i japansk fotball. La oss se litt på Ibba's reise først. Han er landslagspiller for Norge, men da i "futsal" fra 2011 til 2015, 20 landskamper og 19 mål, lar seg høre. Tidligere spill for Skeid, Notodden, Mjøndalen, Strømmen, Vålerenga, Stabæk og Bodø Glimt før ferden gikk til Kina og spill for Hebei China Fortune, og etter et kort opphold her et nytt hopp til Yokohama og nå foran denne sesongen spill for Omiya Ardija. 

Bothroyd er også en velreist spiller og tre år eldre enn Ibba, 38 for å være eksakt. Et produkt av Arsenal's akademi og ble tidlig solgt til Coventry, fra Sky Blues gikk turen videre til Perugia i Italia, en retur til øyriket ble det og til klubber som Wolves, Cardiff, Blackburn, Charlton, Stoke og Sheffield W, før reisen gikk østover og spill i Thailand og derfra videre til Japan og siden 2017 vært en del av eventyret hos Hokkaido Consadole Sapporo.

Klubben vant i 2018 nysatsingen Pacific Rim Cup som er en fotballturnering som foregår på Hawaii og spilles mellom Japanske og Nord Amerikanske fotballklubber og hvor alle kamper spilles på Aloha Stadium i Honolulu. Sapporo slo Vancouver Whitecaps i finalen 1-0, målet ble scoret av Ken Tokura.

Vi har også sett at Japan har deltatt i Copa America, de var invitert til å spille i 2019, men klarte aldri og komme seg på nivå med de beste og det ble tap 4-0 mot Chile og uavgjort resultater mot Equador og Uruguay, men allikevel, spesielt med denne deltagelsen.

Pacific Rim Cup ble startet i 2018 og ble også arrangert i 2019, da med V-Varen fra Nagasaki som vinnere så det er så langt vært en turnering vunnet av to Japanske lag, der denne turneringen nå er klar for en ny runde i 2021 og forhåpentligvis vil fotballturneringen mitt i hjertet av Stillehavet få en lang historie. Et flott og for meg "ukjent" intiativ i fotball til nå.

Sapporo, nei ikke bare Pål Tyldum og ski, men også fotball med innslag av både norsk og engelsk og ja med Pacific Rim Cup spilles det faktisk også internasjonal fotball midt i Stillehavet.

Bloggen blir publisert blant annet her,Kommentarer