Mitt Tsjekko, fotball, hockey, Dutte og hopp i Vysoke Tatry

Vysoke Tatry - Tsjekkoslovakia
Tsjekkoslovakia er et land som ikke lenger eksisterer men delt i to. Tsjekkia og Slovakia, det gikk jo bra. Denne staten som ble dannet i en saus av forskjellige nasjonaliteter og har hatt mange navn og vært en del av mange riker har hatt mange gode og fantastiske idrettsutøvere.

Fotball og hockey er store idretter og selvom denne nasjonen ikke var noen stor nasjon i antall inbyggere, totalt ca. 15 millioner, hevdet de seg spesielt godt i disse grenene. Det var da vi hadde "Sovjet" og det var et "Tsjekko" som stod opp, spesielt i hockey, men også i fotball, og det mot de store nasjoner som England og Vest-Tyskland, der de i 1976 vant EM noe uventet etter en dramatisk straffespark konkurranse.

Samme året vinner også Tsjekkoslovakia VM i hockey og tar også med seg olympiske sølvmedaljer hjem. Et land som ble formet i 1918 og ble oppløst i 1992, en nasjon som ble en del av "Østblokken" men lå lenger til vest enn land som ikke var med i dette "systemet".

For meg var historiene fra Vysoke Tatry, som arrangerte VM på ski i 1970, noe som virket "eksotisk" der Garyi Napalkov (for et fantastisk navn) kom og forsvant, tok gull i hopp i begge bakker og kanskje han var hopperen Jo Næsbø tenkte på når han skrev 70 meters bakken. Napalkov var også med i flere mesterskap men ingen medaljer ble det verken senere eller på tidligere tidspunkt.

Antonin Panenka

Det ble ingen gull til Tsjekkoslovakia i Vysoke Tatry, men deres hoppstjerne Rudolf Hohnl ble bare  nr 4, men han kapret en  bronse fire åre senere i Falun. For oss hopp entusiaster husker vi også seieren i Bishchofshofen i 1973, der Hohnl satt Tsjekkoslovakia på kartet med sine fine svev. 

Det store hjemmehåpet i Vysoke Tatry var egentlig Jiri Raska, som var en vinner i Grenoble OL i 1968, og på den tiden blant de aller, aller beste. Jiri Raska var et navn vi ikke glemmer vi som liker hopp, men han nådde ikke helt opp.

Fra Raska jobber vi oss videre til fotballens verden og keeperen Ivo Viktor, en som for alltid vil være en del av historiebøkene, der han blir en stor helt for Tsjekko når de overraskende vinner 1976 EM, slår selveste Franz Beckenbauer og Vest-Tyskland i finalen. Keeperen fra Dukla Praha, er kanskje ikke like kjent som Ray Clemence, Sepp Maier, Peter Shilton, Gordon Banks og Lev Yashin som har oppnådd større legende status, men med 310 seriekamper for Dukla i en karriere på fjorten år, og 63 landskamper for Tsjekko, og med denne EM triumfen i beltet, er han en som ikke må bli glemt. 

Det er også andre historier fra dette laget i 1976, der stopperen Koloman Gogh må nevnes. 55 landskamper og fra den slovakiske delen av dette landet, med en lang karriere i Slovan Bratislava, her tilbragte han det meste av sin tid i fotballen før han hadde en liten visitt hos VOEST Linz. Gogh ble 47 år og døde tragisk i en bilulykke i 1995, 47 år gammel.

Jiri Holicek

Treneren til Tsjekko var Vaclav Jezek, og i årene før han tok fatt på jobben som landslagsjef var han trener i ADO Den Haag, som hadde Harald "Dutte" Berg i stallen. Så ja Jezek og Berg er kjenninger og han så talent den godeste Jezek.

De ble EM triumf i fotball og så var det også dette året da Tsjekko slo Sovjet i hockey, de to store, som var så store at Sverige ble for små, Finland enda mindre, og et svekket USA og kanskje kommer det et lag fra Canada, der spillere fra NHL ikke var med, men allikevel hockey VM var stort.

Det var Sovjet som dominerte disse "amatør" turneringene og når Børje Salming og Anders Hedberg ikke kunne være med for Sverige, så ble de ikke "tunge" nok. 

Men med legender som Vladimir Martinec, keeperen Jiri Holicek, Frantisec Posposil og Milan Novy i laget, ble det gull.

1976 var året da dette landet vant VM i hockey og EM i fotball, en nasjon som vi ikke har lenger, men husker dem godt, så det ble Mitt Tsjekko, fotball, hockey, en "Dutte" connection og en hopper i Vysoke Tatry. 

Bloggen blir publisert blant annet her,


Kommentarer