Advent i fotballsko, Christmas Truce, farvel Gerard Houllier

 Det er gått noen år siden 1914, og det har siden den gang blitt lagd mange julefortellinger, men det å finne noe som er sterkere enn det som skjedde denne dagen i dette året er nok vanskelig, og med den triste nyheten om Gerard Houllier's bortgang, blir det en form for sirkel i sand.

Det er myter om en fotballkamp, eller flere, der briter og tyskere spiller mot hverandre, og der det ble tatt en pause fra krigen i skyttergravene. Det er også snakk om resultater og tyskere skulle ha vunnet.

Stedet hvor denne fotballkampen skulle ha funnet sted var Le Touquet ikke langt fra Therouanne, byen der Gerard Houllier ble født, og en siste hilsen til en mann som har betydd mye for fotballen spesielt i England der han hadde sin beste tid i Liverpool, men også som manager i Paris og Lyon gjorde han stor suksess, og hvor han har gitt mang en stjerne sjansen på den beste arena.

Christmas Truce var litt mer enn "sagnet" om en fotballkamp der i "åpent landskap" det ble gitt både gaver til hverandre, litt prat og kanskje også vist hverandre respekt der de kjempet for hvert sitt land, uten egentlig å være fiender eller venner, bare det å gjøre "jobben" og kjempe "till the bitter end".

Gerard Houllier vokste opp i dette området, men hans første "voksne" spark på ballen ble faktisk tatt i Liverpool og for klubben Alsop, årene var 1968 og 1969. Etter dette dro han tilbake og spilte for klubben Hucquellers før han tok over og fikk sin første "trener" jobb i klubben Le Touquet, der "brevene" fra "Christmas Truce" forteller om en kamp mellom Skottland og Tyskland.

Historien om skottene "Argyll and Sutherland Highlanders" som spilte mot ukjente tyskere i "åpent landskamp" nær Le Touquet i julen 1914 er beskrevet godt, og det var akkurat her unge Houllier startet trener reisen mot "stjernene". Houllier var her lenge og vel, representerte klubben i 9 år fra 1971 til 1980 og om han var på "engene" utenfor og i landskapet der skottene skal ha vunnet 4-1, er ikke kjent, men ser bildene foran meg, kanskje en fantasi, men fine likevel.

Mytene er mange om de påståtte fotballkamper og at de egentlig ikke helt fant sted, men at Gerard Houllier trente laget fra de samme trakter og skapte seg et av de beste fundament i en trener karriere er en sannhet og den holder vi på, der vi vandrer videre i vår historie.

Som et bevis på "Christmas Truce" kan ordene fra en engelsk soldat til sin mor danne et godt grunnlag  for hvordan dette kunne oppleves,

Dear Mother, I am writing from the trenches. It is 11 o'clock in the morning. Beside me is a coke fire, opposite me a 'dug-out' (wet) with straw in it. The ground is sloppy in the actual trench, but frozen elsewhere. In my mouth is a pipe presented by the Princess Mary. In the pipe is tobacco. Of course, you say. But wait. In the pipe is German tobacco. Haha, you say, from a prisoner or found in a captured trench. Oh dear, no! From a German soldier. Yes a live German soldier from his own trench. Yesterday the British & Germans met & shook hands in the Ground between the trenches, & exchanged souvenirs, & shook hands. Yes, all day Xmas day, & as I write. Marvellous, isn't it?

Det er også beskrevet at engelske tropper fra Liverpool skal ha prøvd å arrangere en kamp i 1915, men ble trukket tilbake og det ble ingenting, men igjen kan ha vært en "spire" og "inspirasjon" i området der byen Frelinghien ble valgt som reunion event, med en fotballkamp arrangert i 2008.

Gerard Houllier beveget seg videre i "Christmas Truce" området og tok over Neux Les Mines, med små resurser ble det opprykk tre divisjoner og den unge teneren ble "oppdaget" og hans første store trener oppdrag var muligheten som dukket opp i nærmeste storklubb Racing Lens. I Lens ble det opprykk til øverste divisjon og senere kvalifisering og spill i UEFA Cupen.

Med gode prestasjoner i Lens åpnet det seg nye muligheter først i PSG og deretter for det franske landslaget. I 1998 var det klart for Liverpool retur for Gerrard Houllier som 30 år etter sin lille visitt i helt andre omgivelser var klar for Anfield og et samarbeid med Roy Evans.

Der soldater fra Liverpool kjempet for fred og spilte fotballkamper i "Christmas Truce", der Gerard Houllier vokste opp, trente lag og tok farvel og kom tilbake, var ringen nesten sluttet, men ikke helt for historien ender ikke her. 

Houllier ble noe urettferdig sammenlignet med de som tidligere hadde skapt en klubb som vant over alt og alle, en epoke på 30 år skulle gjenopprettes og gutten fra feltene hvor engelskmenn kjempet mot tyskere var valgt til å lede denne skuta tilbake til toppen først sammen med Roy Evans og etterhvert i spann med en annen klubblegende Phil Thompson.

Gerrard Houllier skapte et godt grunnlag i Liverpool og vant litt her og der, men drømmen om en ligatriumf klarte han aldri å innfri blant sulteforede supportere. Sett i ettertid blir nok hans tid i klubben betraktet som "fruktbar" der han la et grunnlag som senere ble til en Champions League triumf under Rafael Benitez.

Der jeg hører på "Auld Lang Syne" og tenker på "Christmas Truce" beskriver jeg ferden til Gerard Houllier videre med litt Lyon og senere Aston Villa. I Lyon vant han serien hjemme og opprettholdt klubbens dominans, men mangel på suksess i Europa ga han en rask sorti, og selv om det er vanskelig å forstå, så har noen av våre "beste menn" lidd den skjebnen mang en gang, der ivrige "krigerske" ledere vil mer enn forstand.

Houlliers siste manager oppdrag var hos Aston Villa, der han tok over i 2010. Oppholdet ble kort og litt vanskelig med en varighet på kun et snaut år, men 9. plassen i hans siste sesong for klubben er fortsatt den beste i Premier League for Aston Villa siden hans avreise.

Houllier har betydd mye for mange profesjonelle fotballspillere og to av Norges beste fotballspillere gjennom alle tider, John Arne Riise i Liverpool og John Carew i Lyon og Aston Villa spilte under Houllier's ledelse. 

For å binde det hele sammen er Liverpool idag trent av en tysker, og Herr Klopp er vel beviset på at det er mulig med "Christmas Truce" på nymotens vis, en advent i fotballsko, og en hyllest til Gerrard Houllier som har falt fra, et bilde dannes der jeg ser tyskere og engelskmenn komme opp av skyttergravene, ta hverandre i hendene og sparke ball på markene i nærheten av Therouanne.  

Bloggen blir publisert blant annet her,Kommentarer

Legg inn en kommentar