Tottenham's juniorlag 1970, amatører, verdensklasse og et VM i 82

Tottenham Hotspur har stolte tradisjoner og det å ta for seg et lagbilde, ikke bare av a-lagene, men også av junior kan by på så mangt og spennende historier dukker opp, Et bilde av Spurs, kan som i dette tilfellet bli en reise over sjø og land, her er hvem, hva, hvor.

Når du ser ansiktene her er det kanskje ikke så mange du drar kjensel på, og innrømmer at den eneste jeg kan si og kjenne igjen er Steve Perryman som er avbildet i en sirkel nede til høyre. Dette var en meget god utgave av et Spurs jr, som blant annet vant FA Youth Cup i 1969/70. 

På bildet ser du i bakre rekke fra venstre, Bill Edwards, John Oliver, Ray Clarke, Barry Daines, Brian Turner, Mike Dillon, foran fra venstre mot høyre, Maurice Embleton, Ron Gilson, Bobby Wiles, Greame Souness, Bobby Almond, i sirklene, til venstre, Phil Holder, til høyre, Steve Perryman. En del av navnene er kjente for noen, en del ikke, men for en svoren "Spurs fan" er vel dette en del av barnelærdommen, men allikevel reisene til noen av disse spillerne i fotball er både imponerende og overraskende.

Steve Perryman og Greame Souness er vel de to som må sies og ha "gjort det best", der de fikk fine karrierer i profesjonell fotball. Perryman er en legende i Spurs sammenhenger med fast plass på laget gjennom hele 70 tallet og en del av epoken både før og etter nedrykket i 1977. Greame Souness forlot Tottenham etter kun et fåtall kamper og signerte for Middlesbrough hvor han ble toneangivende i opprykket til toppen i 1974, og etter dette et langt liv i fotballen med klubber som Liverpool, Sampdoria og Rangers i Skottland.

Phil Holder var også en som er en kjent "traver" kanskje ikke så mye for tiden i Spurs, men spilte en del sesonger for Crystal Palace øverste nivå, og også en reise til NASL der han spilte for Memphis Rogues, avsluttet profesjonelt hos Bournemouth.

Men at spillere på dette lagbildet også var lagkamerater med Pele, Franz Beckenbauer og Johan Cruyff og løftet trofeer i utenlandske klubber er nok ikke så kjent, andre vandret til et lavere nivå, inn og tilbake i amatørenes rekker. 

Bill Edwards f.eks. tok turen til Wimbledon, spilte for klubben fra 1974 til 1978 og senere ble det noen sesonger med Maidstone United, før han etterhvert gikk over i tjeneste som politimann.

Lite er funnet om John Oliver, men neste mann hadde kanskje den mest utrolige reisen blant spillerne på dette bildet, der Ray Clarke forlot Spurs etter kun å ha spilt en kamp for a-laget og signerte for Mansfield Town, der han hjalp Midlandsklubben til opprykk og spill i "3rd division". Reisen fortsatte over kanalen og til den nederlandske klubben Sparta Rotterdam, hvor Ray gjorde sine saker så bra at selveste Ajax Amsterdam ringte på døren, og som eneste engelskmann i historien ble han serievinner med klubben i sesongen 1978/79. Tilværelsen i Ajax ble kortvarig og solgt til Brugge, og deretter retur til England med spill for Brighton og Newcastle. 

Barry Daines, ble keeperen, som tok over hanskene etter selveste Pat Jennings, men selvom han ble et førstevalg over noen sesonger, var ikke prestasjonene gode nok og klubben ble etter "Jennings" kjent for sine keeperproblemer før en viss Ray Clemence dukket opp. Daines spilte 146 kamper for a-laget før han hadde et lite gjestespill i Hong Kong og avsluttet med Mansfield midt på 80 tallet.

Neste spiller på bildet er Brian Turner, og han er en eksotisk skapelse, Australieneren, som aldri opplevde førstelagsspill på White Hart Lane, men at klubben hadde spillere i bøkene fra "Down Under" på den tiden var ukjent for meg. Etter sin tid i Spurs returnerte han til Australia og spilte for Western Suburbs og Sydney Croatia, og også en singel landskamp for sitt land. La opp i ung alder og har etterpå jobbet som agent, men kjedelig nytt da han i 2010 gikk bort etter lang tids kamp mot kreft. Neste mann på bildet er Mike Dillon og som Ray Clarke en som forlot Spurs etter få kamper, han dro over dammen og ble en av "de ukjente" i New York Cosmos. I sin tid i klubben spilte han i spann med Franz Beckenbauer og kan også skryte på seg at han var lagkamerat med Pele. Senere spilte Dillon i Washington Diplomates der han som Ray Clarke fikk spille sammen med Johan Cruyff.

Ikke mye å finne om neste mann Maurice Embleton ei heller Ron Gilson, Bobby Wiles går også stille i dørene, men for mannen helt ute til høyre nederst i hjørnet er det mye spennende i vente. Bobby Almond ble landslagspiller for New Zealand etter en emigrering til øya i 1973. Før dette tilbragte han tid i amatørenes rekker og han hadde nok aldri tenkt tanken, da han sammen med Greame Souness vant FA Youth Cup, 12 år senere ville spille i VM for en annen nasjon mot sin gamle lagkamerat som representerte Skottland.

Den 15. juni 1982 skjer det, der Bobby Almond med draktnummer 6 entrer banen for "sitt land" og på motsatt banehalvdel står en spiller som nå er en av de største stjernene i europeisk fotball på dette tidspunktet, Greame Souness. Skottland vinner oppgjøret 5-2, men det er underordnet i denne historien der to spillere fra Tottenham's tidligere juniorlag står "head to head" og fra et likt utgangspunkt fulgte helt forskjellige ruter i fotball for å "treffes" i Malaga en sommerdag i 1982, i et VM, det er en "fairystory" som blir til, uten at noen egentlig noen gang har interessert seg for nettopp dette poenget. Kommer du over boken "To Spain the hard way" så er det en fin historie om Bobby Almond.

Det er en morsom øvelse å ta et lagbilde, se hva som skjedde med spillerne og reisene de har hatt i fotball. Der vi som er litt opptatt av dette spillet kanskje bare husker Steve Perryman og Greame Souness, så har andre i gruppa hatt reiser og opplevelser vi ikke helt har fanget opp

Dette var en liten historie om Tottenham's juniorlag fra 1970, reisene til de enkelte i fotballens mange kriker og kroker som kan være og bli det mest forunderlige og som ingen har brydd seg om eller brukt tid på å beskrive.

Bloggen blir publisert blant annet her,Kommentarer