Dramatiske dager i Mai 96, Lene og Peter, Wembley og Mount Everest

Mount Everest
Peter Schmeichel er et navn som de fleste kjenner og hans bravader på fotballbanen har fått mange overskrifter og også i Norge kanskje en av de mest kjente dansker, der Lene Gammelgaard nok sikkert ikke er skrevet med de største blokkbokstaver i den brede bok.

Den 11. mai 1996 entrer Peter Schmeichel, som eneste danske, Wembley, avspark er kl. 15.00 engelsk tid, og etter 90 minutter løfter han pokalen som en verdig vinner der Manchester United har beseiret Liverpool 1-0 etter scoring av Eric Cantona.

Når dette skjer på Wembley befinner Lene Gammelgaard, en dansk "pike" på 34, seg i området rundt Mount Everests topp, den 10. mai, noen timer før, blir hun historisk da hun bestiger toppen og blir første Danske og Skandinaviske kvinne som kommer opp. Hun er på vei ned, og der hun passerer noen av de mest sagnomsuste klatrere, blant dem Rob Hall og Scott Fischer, på vei opp. De to, Rob fra New Zealand og Scott fra Seattle i USA, leder hver sin gruppe på vei mot toppen.

Lene Gammelgaard
Lene Gammelgaard forteller at hun på en tidligere ekspedisjon hadde møtt Scott Fischer og ble invitert med for å klatre det høyeste fjell i verden, noe hun takker ja til, og det hun skal oppleve oppe i disse høydene blir etterhvert svært dramatiske hendelser.

Der hun selv kommer opp til toppen av verdens høyeste fjell, er på på vei fint ned igjen og fullfører, ble hele denne reisen et katastrofe drama og det hele får et dødelig utfall for åtte av deltagerne. 

Rob Hall og Scott Fisher sin rivalisering er senere beskrevet som en klar årsak til at dette endte i katastrofe. Adventure Consultants, ledet av Rob Hall og Mountain Madness, med Scott Fischer som ansvarlig, gjør noen "veivalg" og "avgjørelser" som gjør at de aldri kommer ned igjen med livet i behold.

Lene Gammelgaard / Scott Fischer
Der Rob Hall dør i snømassene på vei ned, lider også andre i hans crew samme skjebne, mens Scott Fischer kun etterlater seg selv, av sine medlemmer. De tre andre som mister livet er indere som tilhører ett tredje crew, det hele er i mediene omtalt som "1996 Mount Everest disaster".

Lene Gammelgaard har omtalt det hele i sin beskrivelse, Climbing High, som nok for noen vil gi et bilde av at denne egentlig fantastiske prestasjonen blir overskygget av "helvete" som utspiller seg etter at hun selv har tatt seg ned og er i god behold og kanskje ikke har de detaljene om det som skjedde da hun selv ikke er der hvor dramatikken oppstår, men allikevel selvfølgelig preget av at hun mister sin venn og lagfører og som fortsatt ligger der igjen under toppen.

Du vet at Peter står i mål på Wembley noen timer etter at Lene har klatret til toppen av Mount Everest, begge fra København, og der prestasjonen til Peter og Lene har en høydeforskjell på over 8000 meter, så har de begge i løpet av disse timene gjennomført helt spesielle bragder, der Peter's opplevelser er viden kjent, men man må lete lenger etter Lene's drama kanskje.

Peter Schmeichel
Tror ikke Peter måtte betale for billetten for å stå i mål i en Wembley finale, men sikre bevis på at Lene skaffet egne penger til veie for å få sin drøm til virkelighet. Hennes fortelling om hvordan dette ble til er interessant, der hun beretter om trening og forberedelser, se her

Lene er født i 1961, Peter i 1963, to veldig spesielle dansker på hver sin måte opplever enormt store øyeblikk og minner for livet kun med noen få timers mellomrom noen mai dager i 96, den ene på Mount Everest, den andre på Wembley.

Bloggen blir publisert blant annet her,Kommentarer