RIP Colin Bell, en ligacupfinale, uerstattelig, det var i rød og grønn gelè

Colin Bell - 1974 v. Wolves
Det var triste nyheter her for leden da jeg fikk høre at Colin Bell hadde gått bort, enda en fotballspiller har reist fra oss, en fra min "barndom", en som var en helt og som ble sagt å være "uerstattelig", en av de virkelige fantastiske spillerne i engelsk fotball, ever.

Jeg var ikke store knotten da jeg fikk sansen for engelsk fotball, blader som Shoot og Goal og fulgte med på Tippekampen, først i sort/hvitt og deretter ble det hele også i farger, og Colin Bell han tenker jeg på i farger, i blått, og ja også i rødt og grønt.

Da jeg første gang kan huske Colin Bell fra en "live" Tippekamp, var det fra ligacup finalen i 1974 mellom Wolves og Man City. Jeg var i "bursdag" og der det ble spesielt fordi de fleste Tippekamper foregikk i en tv hjemme i vårt eget hus, men ikke akkurat denne.

Husker det godt, en stor guttegjeng satt klistret foran skjermen, der vi fikk servert kaker og brus, men også rød og grønn gelè med vaniljesaus, eller kanskje det var krem, godt var det, der vi også fikk med oss ballen som rullet over skjermen på en ny farge tv. 

Colin Bell ble selvfølgelig husket fra denne finalen, der han scorer for Man City og det står 1-1 tidlig i 2. omgang, det var også en meget opplagt og god keeper i Wolves buret som hindret flere mål, og til slutt ble det et kjedelig tap for de blå, der Wolves scorer sitt vinnermål i det 85. minutt.

Der bursdagen gikk mot sin slutt, hadde igjen Colin Bell lidd et sviende nederlag, noe han også var med på noen måneder tidligere, da han som eneste spiller i denne finalen i 74, er på Wembley's gress og med drakt nr. 4 hamrer løs skudd etter skudd, sammen med sine lagkamerater, på "klovnen" Jan Tomaszewski, men det som måtte ende som seier blir en "katastrofe" der Polen tar ledelsen tidlig i 2. omgang. Allan Clarke scorer på et straffespark senere i kampen og det hele ender 1-1 og der England mister et VM som de selvfølgelig skulle vært en del av.

Colin Bell var en av de som var igjen fra troppen som spilte i VM i 1970, der han var på banen i tre av fire kamper og hadde allerede her i en alder av 24 opplevd utrolige bragder med sitt Man City. Det ble seriegull på Maine Road i 68, FA Cup seier i 69 og seier i Liga Cup og den Europeiske Cup vinner Cupen i 70.

Da Don Revie tok over landslaget og skulle plukke sitt første lag i en EM kvalifiseringskamp mot Tsjekkoslovakia høsten 74, var Colin Bell sikkert den første på arket, og han scoret likegodt to av målene i Revie's første kamp "in charge". Det ble en "flying start" for Bell og Revie, men begge skulle etter vert få det vanskeligere, Revie med laguttaket og Bell med skader. 

Colin Bell debuterte for England mot Sverige i mai 1968, seier 3-1, det ble totalt 48 landskamper og 9 mål, der han spilte sin siste borte mot Tsjekkoslovakia, høsten 1975, tap 2-1 og igjen mister England ennå et mesterskap. 

Colin Bell Stand
Colin Bell var kanskje på sitt aller beste i et Man City lag på vei mot noe nytt stort da ulykken inntreffer i en kamp mot naboen Utd' og hvor en kneskade blir et resultat av det hele. Det gjør at "maestroen" settes ut av spill, og ikke er tilbake før rundt juletider 77, to år er gått. Bell er ikke en del av laget som vinner Ligacupen i 76, og ei heller med da klubben ender runners-up i ligaen året etter.

En ironi i det hele var at en av de som virkelige hadde vært tilstede og sett det beste av Colin Bell, Malcolm Allison, har returnert og blir mannen som sender han ut døren på Maine Road. Totalt spiller Colin Bell 394 ligakamper og scorer 117 mål for sitt Man City, der reisen nå fortsetter videre i NASL. Blir signert av San Jose Earthquakes, og ja, blir lagkamerat med George Best, en annen på laget er Gus Hiddink og trener er Bill Foulkes, som vi vet senere både var i Steinkjer og Lillestrøm.

Det blir kun fem kamper for Colin Bell i San Jose, han legger opp i 80 og forsvinner litt for "mediene", men har etter dette vært trener for flere lag i Man City og hadde også en ambassadør rolle i klubben. I 2004 blir han tildelt en MBE for sin innsats. En seksjon på The Etihad er i hans navn, der du kan se kamper fra "Colin Bell Stand". 

Kjedelig å se at enda en av våre Tippekamp helter har gått bort i en alder av kun 74 år, skulle jo hatt så mange flere år å dele, men etter et kort sykeleie var det slutt også for den "uerstattelige". RIP Colin Bell, for meg var han husket best fra en ligacupfinale, det var i rød og grønn gelè.

Bloggen blir publisert blant annet her,

Kommentarer