Atter et lagbilde, hva skjedde med West Ham anno 1973

Det var et av de lagbilder som virkelig satte seg fast på netthinnen og som var fra de "magiske dager" da Shoot var Shoot og Goal var Goal. Det var fortsatt plass til legendene fra 66, selvom det gikk på siste versjet for Bobby Moore på toppnivå, der han på andre rad ytterst til høyre fortsatt er en viktig brikke. Dette var det siste lagbilde i West Ham for Bobby Moore, der han noen måneder senere forlot Upton Park og flyttet "westside" og trappet en divisjon ned og fikk nye muligheter i Fulham. West Ham takler det greit der Tommy Taylor og Billy Bonds danner et mektig stopper par. 

De to stopperne er der ved siden av hverandre ytterst til venstre på annen rad, og begge er med når West Ham når nye høyder og faktisk slår Fulham, med Bobby Moore på laget, i FA Cup finalen to år senere, der Billy Bonds er kaptein og har i takt og tone tatt over på den fineste måte.

Det er et spennende spiss par i West Ham denne sesongen, der Bryan "Pop" Robson og Ted MacDougall begge er "stjerner", den ene hentet fra Newcastle, den andre fra Manchester United. Du finner MacDougall som nr tre fra venstre nederst på første rad, Bryan "Pop" sitter nederst, nest ytterst til høyre.

Sesongen 73/74 ender med en beskjeden 18. plass på tabellen, med et lag som er litt i endring, og hvor Frank Lampard, venstre back, er eneste spiller som er "ever present" med 42 opptredener. Det er selvfølgelig andre faste i dette laget også, der Bonds og Taylor begge når 40 kamper. Clyde Best, Trevor Brooking og Keith Coleman får også et stort antall.

Det kanskje mest imponerende med denne troppen er keeperne, der Bobby Ferguson, engang verdens dyreste og unge Mervyn Day kjemper om å være førstevalg. Peter Grotier som har vært et tidligere førstevalg, er også i troppen, så det er mye kvalitet å velge i på keeperplass akkurat denne sesongen.

Det blir ettervert gjort en del endringer i ledelsen og manager Ron Greenwood forlater sjefstolen høsten 74 og blir "sparket opp" for å gi tømmene videre til John Lyall som senere fører "The Hammers" til to FA Cup seiere, og også en finale i Europa's cup vinner cup. 

Nye spillere, som vi ikke ser på dette bildet, er Keith Coleman fra Sunderland, Bobby Gould fra Bristol City og en spennende midtbane mann ved navn Graham Paddon fra Norwich, der Ted MacDougall går motsatt vei. 

Laget skal utvikles videre og det blir en overraskende retur til nord for Bryan "Pop" og nye fjes i Alan Taylor og Billy Jennings blir hentet inn, begge ukjente menn henholdsvis funnet hos Rochdale og Watford. 

Det var store forhåpninger til de to "wing-backs" Kevin Lock og John McDowell og de finner du på bildet på hver sin side av keeper Mervyn Day midt i på andre rad. Day er her bare en ung gutt og på denne tiden en sensasjon i engelsk fotball og en som var spådd en stor fremtid, men med Peter Shilton, Ray Clemence, Joe Corrigan, Jimmy Rimmer og Phil Parkes alle bare noen år eldre, blir det aldri en eneste landskamp på unge Day.

På dette bildet er allikevel Mervyn Day unik, der han i denne gruppen er den eneste spilleren som skal få oppleve å vinne et liga mesterskap, som en del av troppen til Leeds nesten 20 år senere, der de i sesongen 91/92 blir den siste vinner av "English 1st Division".

Den kanskje største stjernen i laget, Trevor Brooking, øverst til høyre på tredje rad, har i en alder av 25 ikke ennå nådd toppen, blir en som kombinerer sin rolle i West Ham med den samme posisjon på det engelske landslaget og "ikonet" holder det gående i ti år til før støvlene blir lagt på hyllen.

Det som også er en litt spesielt på dette lagbildet er at det finnes tre fargede spillere, Clyde Best, nest ytterst til høyre, Clive Charles oppe øverst til venstre, og Ade Coker nr tre til høyre nederst. Det er nok Clyde Best som huskes best fra sine West Ham dager.

De tre blir etterhvert en del av NASL sirkuset og får fine tider i US Soccer. Ade Coker får til og med landskamper for USA, og er idag en som for alltid vil bli husket for sin meritter og spill, der han dominerte stort. Den nå 66 år gamle "angriperen" står bokført med 10 kamper og 3 mål for West Ham, etter dette ble det en reise over havet og aldri noen retur til engelsk fotball.

Det fleste av spillerne på dette bildet er aktive også gjennom det meste av 80 årene, og der Ade Coker og Mervyn Day, sammen med Billy Bonds holder det gående lengst. Billy Bonds er fortsatt aktiv 14 år senere, da i en alder av 42, og totalt ender han opp med 663 seriekamper for "The Hammers" og 21 år med spill på Upton Park.

Det skal også nevnes at flere spillere fra dette bildet er med å vinne FA Cup finalen i 1975 og 1980, der Trevor Brooking, Frank Lampard og Billy Bonds spiller i begge finaler, Pat Holland, Tommy Taylor, Kevin Lock og John McDowell er med i 75.

For å komplettere, blir det fremover "andre boller" for Bertie Lutton, Johnny Aires, Dudley Tyler og Ronny Boyce. Lutton en spiller med landskamper for Nord Irland, fortid i Wolves og Brighton, spiller lite eller ingenting og emigrerer til Australia. Johnny Ayres forlater kort tid etter klubben, prøver seg i Sør Afrika og klubben Cape Town City, men returnerer kort tid etter og forsvinner inn i amatørenes rekker. Dudley Tyler blir etterhvert en viktig brikke i Hereford United, der han er med på en fin reise fra nivå fire til nivå to. Den "gamle" klubblegenden, Ron Boyce, legger opp kort tid etter at dette bildet blir tatt og fortsetter i trenerapparatet i klubben.

Tar også med at Billy Bonds, Ron Boyce og Trevor Brooking er de tre på dette lagbildet som senere også har jobben som "manager", Brooking og Boyce som interim, Bonds i fast rolle. 

Ser vi på reisene til de enkelte spillerne er det verdt å bruke litt tid på Clyde Best, som er en storvokst angriper, fra Bermuda, og en "kuriositet" i engelsk fotball, der han etter åtte sesonger i West Ham forlater klubben for et eventyr i NASL, og en liten retur til Europa med spill for Feyenoord.

Dette var igjen en gjennomgang av et lagbilde denne gang av West Ham, og der vi beskrev det vi følte var viktig, da lukker vi døren, atter et lagbilde, hva skjedde med West Ham anno 1973.

Bloggen blir publisert blant annet her,Kommentarer