Det var også starten på en reise for en generasjon mennesker som skulle smelte inn i en "digel" av mye nytt, glemme det gamle, finne veien videre, og finne sin plass i klasseskillet som vi alle vet ville oppstå. Det har allikevel når vi tenker på det 30 år senere, gått seg til, og der vi nå ser på "det gamle" som "en attraksjon" og "noe som var".
Der "fotball og sport", som var "stort" i øst, faktisk ikke gjorde så mye for "det nye" som man ville tro. Vest-Tyskland ble verdensmestere tre ganger, 1954, 1974 og 1990, de spilte i ytterligere tre finaler, 1966, 1982 og 1986. Som felles nasjon har det vært mindre suksess med seier i 2014 og en finale i 2002 har det "all tyske" ikke fått det helt til, nei ikke like så godt som "vest". Sammenslåingen har ikke hatt en stor "sportslig" virkning. EM i 1996 og 1992, en seier og atter en finale, tap mot Danmark, etter det en finale i 2008, men altså ikke fyrværkeri, der andre nasjoner, som ikke er slått sammen, har vunnet terreng, så større er ikke bestandig bedre, men her var det jo ikke noe valg.
I min analyse og et dypdykk i fotballen som ble spilt i DDR gjennom en relativt kort periode, foregikk i organiserte former fra 1948 til 1991. Der de øst-tyske grensene ble tegnet og landet ble skapt har fotball stått sterkt og vært en form for en "krybbe" og etterhvert ble DDR en nasjon og regne med i dette spillet også, der mange flinke folk kunne sin fotball ABC. På 70 tallet stod nasjonen sterkt. Det ble OL gull i 76, og sølv i 72, VM deltagelse i 74, seier over Vest Tyskland, der flere av spillerne fortsatt står sterkt i minne.Landet hadde en spe start "fotballmessig" og fikk ikke medlemskap i FIFA før i 1952, det ble etter det et første forsøk til å nå et sluttspill i 1958, men ingen suksess og laget endte sist i kvalifiseringen. Der Vest-Tyskland var de vi tenkte på som fotball nasjonen fikk "DDR" etterhvert kontroll på sin satsing og det grodde godt i disse områdene med mange talenter og et utviklingssystem som bar frukter på mange plan. Selvom det utover 80 tallet ble et lite fall for landslaget stod klubbfotballen seg fortsatt godt, men selvfølgelig med det kommunistiske system for fall, blir også fotballen en speilbilde av dette.
Når Berlin muren faller i 1989 fortsetter nasjonen Øst-Tyskland å eksistere, og seriesystemet i fotball er gjeldende frem til 1991, da klubbene ble innlemmet i et hel tysk ligasystem basert på en modell som gir øst-tyske klubber en fordeling inn i det vest-tyske systemet, naturlig nok siden vest var det styrende i det som blir et nytt stort Tyskland.
Den siste seriemester i Øst-Tyskland ble Hansa Rostock, som da ble seriemester i et land som ikke lenger var et land. Sesongen 90/91 er fjorten lag i topp divisjonen. De fleste klubbene kjenner vi jo godt gjennom deres deltagelse i Europa cup spill, og en god nummer to denne sesongen var Dynamo Dresden.Klubber som Carl Zeiss Jena, Lokomotive Leipzig og Europcup vinneren fra 1974, Magdeburg, var fortsatt en del av dette, der også Berlin klubben Dynamo var med.
Mange har i ettertid spurt om hva som egentlig gikk galt med denne integrasjonen for idag er ingen av disse lagene å se i topp divisjonen og vasket bort fra de øverste nivå. Dynamo Dresden fulgte Hansa Rostock inn i Bundesliga og fikk sin plass her i 91/92 sesongen. Idag, 30 år senere, er det kun to klubber fra det gamle "øst" som er i topp divisjonen, Union Berlin og RB Leipzig, der "røde oksen" kom inn i spillet i 2009 og på en måte ikke har så mye med dette opphavet å gjøre.
Hansa Rostock, som overraskende vant den siste sesongen i "øst", fikk det tungt i sin første sesong sammen med "vest" og rykket ned, men kom tilbake og tilbragte sesongene 1995 til 2005 på øverste nivå. Idag er klubben på tredje nivå og selv om de fortsatt trekker 12 000 i snitt har de ikke klart å nå tilbake til gamle høyder.Dynamo Dresden som fikk det bedre til, holdt seg i øverste divisjon i denne første sesongen, men det blir tyngre for klubben som fortsatt trekker 30 000 tilskuere på sine kamper, og lå lenge stabilt på nivå to, men har nå falt ned til tre. Det er allikevel håp om en renessanse. Med ny stadion og fanatiske fans skal du ikke se bort fra at tradisjonsrike Dynamo Dresden vil være tilbake i Bundesliga om ikke lenge.
De resterende klubbene fra "øst" er nå på fjerde nivå og nedover der en omstrukturering i tysk fotball gjorde det tredje nivået nasjonalt, noe som igjen har gått utover lagene i det gamle DDR. Det er ikke de samme økonomiske resurser og selvom "muren falt" og "alt skulle bli så bra" så er det som med andre land, der "penger og makt" ikke flyttes av seg selv og ofte blir værende der de brukes best.
Tilbake i fotballen og med navn som Pommerenke, Sparwasser, Haufmann og Kische som alle var i troppen til de øst tyske laget som spilte i det eneste VM denne nasjonen deltok i, året var 1974, og det at "Øst" slo "Vest" er og blir en del av historien for en nasjon som i dag igjen er sammen, men hvor fortsatt kontrastene finnes og er store.
Det er også ofte at gammel kjærlighet ikke ruster og særlig når det gjelder matvarer, faktisk også biler, har det igjen blitt "in" i de østlige deler å ta vare på sin kultur, og hvor leskedrikkene med cola smak "Vita og Club" er større enn sine vestlige naboer "Coca og Pepsi". Du har også agurker og ketchup spesialer som er høyt etterspurt og som etter en liten periode "ute av markedet" igjen fikk sin etterspørsel. Til og med bilmerket Trabant har fått et oppsving, større her en Tesla sies det, og kan fåes både med el variant og gammel teknologi.
En norgesvenn som vi alle kjenner godt, Uwe Rosler, var en av de utvalgte til EM kvalifiseringskampen som skulle spilles 21. september 1990 i Brussel mot Belgia, men som av kjente årsaker da ble gjort om til en "friendly", og spilt, det endte med 2-0 seier, og en tropp på 14 spillere var de som ble de siste i en opptreden for et Øst-Tysk landslag.Det var allerede mange spillere som hadde signert for Vest-Tyske klubber, og på mange måter var det da også vanskelig både økonomisk og sportslig og konkurrere med de største klubbene "på andre siden" og det ble også en betraktning å ta med når man skulle fusjonere.
Uwe Rosler spilte aldri en landskamp for det sammenslåtte Tyskland men hadde mange fine sesonger i Manchester City, der han før dette spilte i "øst" for Magdeburg, Lokomotiv Leipzig og Dynamo Dresden. Navn som Mathias Sammer (kaptein for "øst"), Thomas Doll, Ulf Kirsten, Stefan Böger med flere, fikk senere spille i "vest" og noen også for det all tyske landslaget. Det ble vanskelig å "trenge seg" inn i "vest", men som sagt mange fikk gode og bedre vilkår i vest-tyske klubber og der fikk man også se klasseskillet som lokker de beste fra "øst" over til "vest".
Magdeburg blir da klubben som går inn i historien som den eneste fra "øst" som har vunnet en Europacup tittel, noe de imponerende nok klarte i en kamp der de vant 2-0 over AC Milan og med mange spillere også senere en del av VM laget som tok seg av Vest-Tyskland noen uker senere.
Karl Zeiss Jena og Lokomotive Leipzig var andre klubber som spilte seg helt til finaler i Europa, og man sitter igjen med en "nostalgi" der selvfølgelig livet har gått videre og fotballen rullet i 30 år etter, og idag er det bare "gamle skilt" og "minner" igjen av det som var et "system" fra "fortiden". Da oppsummerer vi, DDR, på Kåpe, hvor var du når Berlin muren falt? Fotball, Trabant, Club og Vita.
Kommentarer
Legg inn en kommentar