Gillingham, fire fine sesonger, Hessenthaler og kopimaskiner

Priestfield Stadium - Gillingham
Har tatt toget mange ganger fra Victoria Station i London, og destinasjonene er mange, til og fra. Ser på skiltene, kjente navn, men noen steder hoppes enkelt forbi, og toget ble aldri tatt dit, til Gillingham.

Det er allikevel idag dit jeg tar mitt dypdykk og finner frem "boka" og leser meg opp på stedet som sies å ha en sterk tradisjon og historie. Gillingham betyr "Homestead of Gylla's family", vi befinner oss i Kent, og derfor går ikke turen til Gillingham i Dorset, fort å ta feil.

Vi venter ikke på toget, vi tar ikke sykkel, men vi lar tankene vandre på et kart som vi ser foran oss, og leser litt i bøker og reiser i hodet, til Gillingham i Kent. Oppdagelsene er mange der vi trekker pusten og tenker, ja faktisk er det ganske fint.

Men først tar vi katastrofene, der det i 1951 skjer noe forferdelige, betegnet som "The Gillingham Bus Disaster"  hvor 24 marine soldater mister livet. Den andre "store" som blir husket er fra 1929 da 15 brannmenn mister livet etter en demonstrasjon.

Det er "stille og rolig" i Gillingham, der vi nå har satt øynene på Dartford, plassen hvor Andy Hessenthaler er født, og han er en som vi kommer nærmere tilbake til senere i fortellingen, så fest setebeltene. 

Når du ser på beskrivelsen over severdigheter og hva som skjer i byen, så er det ikke nevnt at fotballklubben Gillingham FC befinner seg her og at de spiller sine hjemmekamper på Priestfield Stadium og vant Kent Senior Cup sist i 1948, var i finalen så sent som i 2015. 

Klubben er idag på nivå tre i engelsk fotball men hadde fire fine sesonger på nest øverste nivå fra 2000 til 2004, da klubben også fostret en del gode spillere. Mange spennende menn har ledet klubben, som senere har trent lag i Premier League, her kan nevnes Tony Pulis, Peter Taylor og Glenn Roeder, idag er det tidligere Leeds manager Steve Evans som er "in charge".

Klubben har vært stort sett å finne mellom nivå og tre og fire, men altså disse sesongene tidlig i dette seklet var "de beste" og da under Andy Hessenthaler, som har vært manager også ved senere anledninger, der han også var "spillende" i årene han ledet klubben som manager, og har totalt 303 kamper og 20 scorede mål for "The Gills". 

The Strand - Gillingham
Det var Peter Taylor, av av svært få som har representert det engelske landslaget som spiller på nivå tre i England, da for Crystal Palace, og som vi senere fikk se i spill for Tottenham. Taylor har hatt en reise som manager ut av en annen verden, men han er allikevel den som var "in charge" når opprykket var et faktum, men et fristende tilbud fra Leicester ble for godt til å bli værende, og han har hoppet litt frem og tilbake og har også vært tilbake i Gillingham ved to senere anledninger.

Laget som spiller i hel blått og med litt hvitt på sidene, strømper og bukser. Priestfield er en stadion som er blant de "K-Märkt", åpnet i 1893 og idag med en kapasitet på litt over 11 000. Banen ble renovert gjennom disse sesongene på nivå to, og det kostet dyrt, noe som gikk utover videre sportslig utvikling og evnen til å skape god kontinuitet. Stadion har også huset hundeveddeløp og vært internasjonal arena for England på damesiden.

Der det derimot har vært "lange tradisjoner" er på eiersiden der den eksentriske "kopimaskin" mannen Paul Scally har sittet ved roret siden 1995. Han kjøpte klubber of £1 pund, og har siden sin overtagelse "kjempet" og "slåss", der han sparket Tony Pulis i 1999 etter at han hadde ført klubben til en play-off finale. I 2009 flyttet Scally til Dubai, grunnet skattemessige utfordringer.

Det er jo mange "kjente" som har spilt for klubben og en av dem er Steve Bruce som startet sin profesjonelle karriere her, spilte 205 kamper og scoret 29 mål, fra 1979 til 1984. Senere gikk ferden til Norwich og Manchester United hvor vi jo kjenner hans tid best. Idag er Steve Bruce manager i Newcastle og har etterhvert opparbeidet seg enorm rutine med mange oppdrag i store klubber de siste årene.

Andy Hessenthaler - Gillingham
En annen storhet som spilte i klubben i omtrent samme periode er Tony Cascarino, spissen som herjet på for Irland og klubber som Aston Villa, Millwall, Celtic, Chelsea, Marseille og Nancy, la hele grunnlaget i Gillingham med 78 mål på 219 ligakamper. 

Andrew Crofts er den som har representert Gillingham flest ganger på en "full" internasjonal arena, med 13 landskamper for Wales under sin tid i klubben fra 2001 til 2009. Midtbane spilleren hadde en etter sin "start" på Priestfield en reise i fotball som fortsatt er i "aktiv" modus, nå er 36 åringen registrert som player/coach hos Brighton.

Der vi sjekker resultatene i "League One" fra siste serierunde, finner vi Gillingham på 10. plass med siste kamp, et 0-0 uavgjort hjemme mot Shrewsbury, neste kamp er imorgen, da mot Oxford borte. Ser litt på lagoppstillingen fra forrige kamp, og da blir det manageren "Evans" som får mine øyebryn til å rynke, utover det håper jeg de kjemper på og gir alt fremover.

Der vi titter videre på "adelskalenderen" og finner Ron Hillyard på topp med 655 kamper, en keeper som tjente klubben fra 1974 til 1991. En annen høyt opp på listen er Nicky Southall, som mange kanskje husker fra Bolton og Nottingham Forest. Angriperen hadde en tendens til å "komme tilbake" og var i Gillingham i fire forskjellige perioder totalt fra 1997 til 2012, antall kamper 379 og 24 mål.

Hvis du velger å være litt lenger i Gillingham, og se litt av det som er rundt, og kanskje ikke liker fotball, da er "Riverside" naturpark et fint skue. Du har også Royal Engineers Museum, et besøk i "Dockyard Chatham" kan også være verdt et øyekast, eller en spasertur på The Strand.

Det er alltid mye fint, også utenfor Premier League, noen har opplevd det, andre ikke.
Hva fremtiden bringer er vanskelig å vite, men til nå kan vi si at historien har vært, Gillingham, to store katastrofer og fire fine sesonger, Hessenthaler og kopimaskiner.

Kommentarer