Super, helt i sin egen liga, det er Ray!

Elland Road - Leeds
Ray reiser, en helgardering H, U, B, det er fakta, og det er riktig. Super Ray, med etternavn Tørnkvist har jeg kjent i mange år og denne gang har vi tatt en godværsprat om hans utrolige reiser i fotball. For oss i de indre supporter kretser er han viden kjent. At han heier på Leeds og har sitt hjerte godt festet til gressmatta på Elland Road er heller ikke siste nytt. 

Om det finnes en "Supporters Hall of Fame", så bør institusjonen Super Ray ha en hedersplass, der han kan fortelle deg om smaken på vaflene servert på hjemmekampene til Pors, men også gi deg et innblikk i de "vasne" pølseskinn i bunnen av "bøtta" på Roots Hall. 

Historiene kan ofte handle om helt andre ting enn de store oppgjør mellom de største klubbene og hvor elektrikeren også har fått sin plass.

Vi fortsetter og spør først som sist,

Hvordan ble du Super, Ray?, var det fordi du heiet på Super Leeds, eller er det andre årsaker, du er jo en kjernekar, så kanskje derfra, men gøy å vite hvor opphavet er fra og hvem som først ga deg det fine tilnavnet? Ray, er jo ikke akkurat et norsk navn heller, har du engelsk opphav?

Ray - på tur!
Ray;
Det er nok arvet fra Raymond og Fredrikstad fotball som ble kalt det. Vestfold Whites Leeds gutta var først ute. Jeg skulle hete Raymond etter Raymond Roth som jeg er i familie med. Han drev i friidrett og hans sønner likeså. De bodde på Tåsen. Har Werner som mellomnavn da bestefar er fra Østerrike, derfor Ray først. Fars navn og hans far het Tørnkvist fra Sverige. Jeg er femlingen til Einar Tørnquist, men vi har ikke særlig kontakt. Som du ser har vi fornorsket navnet litt etter vi kom fra Sverige i 1905.

Det er gjennom sitt engasjement for Leeds United og supporterklubben til "den gamle kjempen" LUSCOS at han alltid har vært et "kjent fjes" og for oss som har et godt øye til SBF, så er han "postkassa" og "alt mulig mann" i en viktig og tradisjonsrik forening, som gjør et godt arbeid og særlig for klubber som skal etablere seg og har litt andre utfordringer enn de største, så er dette arbeidet viktig og kanskje ikke sett helt i den store sammenhengen. Heldigvis er Ray helt super og har gitt sitt til oss alle og håper det fortsetter. Der vi nå vandrer videre, sammen med Ray, skal vi beskrive en meget spesiell lidenskap, og danne et bilde for de som leser, så da må vi gå litt metodisk til verks. 

Fotball er et spill som spilles 11 mot 11 og i to omganger av 45 minutter. Kampene spilles enten som serie eller cup, og noen ganger er det også rene vennskapskamper eller treningskamper, hvis vi skal gni det inn med teskje. Det kan i noen sammenhenger bli ekstraomganger, og om det ikke er nok, omkamp eller straffekonk. Alt for å avgjøre en vinner. 

Det er meget stor interesse for fotball, faktisk størst interesse i hele verden, og det spilles på mange forskjellige nivåer, der det viktige er "kampen" som igjen danner grunnlaget for så mye.

Du får da mange forskjellige innfallsvinkler for å være en del av dette. Men uten "kamper" er dessverre "spillet" ikke verdt noe som helst, og for folk som "drifter litt inn og ut av dette" blir det ikke alltid forstått.

Joe Jordan og Ray i dialog!
Fascinasjonen og interessen kommer også i forskjellige grader, der noen synes det beste er å spille selv, andre liker å lede lag, en tredje grunn er å være med å arrangere, selge billetter, kaffe, vafler og det som skulle være til. 

Noen er aktive i klubbdriften, sitter i styret, der andre klipper gresset, noen fikser tribunene og påser at det ser fint ut, det er så mangt. Eiere må vi heller ikke glemme. Det er en skare av mennesker, store som små, som skal til for å få til et arrangement som gir interesse og et ønske om at folk skal komme å se på "produktet". Noen følger laget i bygda, andre dattera eller sønnen, noen drar på stadion for å se de beste i byen, sofa fansen foran tv'n, det er et hav av de forskjellige.

Det er også etter hvert blitt normalt å reise lenger for å se fotball og der vi nordmenn helst liker England, mye basert på tidligere dager da NRK serverte Tippekamper hver lørdag i vinter halvåret og vi fikk se spill fra det beste av de beste. England vant VM i fotball i 1966, skotske og engelske klubber dominerte europeiske cuper og der mange av oss alltid hadde en drøm om å se våre helter "live", har stadig billigere flyreiser med hotell og fotball billetter blitt en "habit" og stor "business". 

Da tror jeg vi har dannet oss et lite bilde av hva fotball kan være, og med dette bakteppet blir det enklere kanskje å få en forståelse for hva vi nå skal snakke om, der vår voksne mann, i sine 50's, forteller videre om reiser land og strand for å se fotballkamper, ja for mange, ser det vel ut som en besettelse, men hva gjør det, hvis Super Ray synes det gir mening og er spennende.

Ray, litt yngre, på tur med venner
Har ofte tenkt på at, ja min lidenskap for fotball, er i meste laget, hvorfor er det slik, kan ikke få nok, og når jeg "blir litt sliten" så får jeg liksom etterhvert "suget" igjen, deilig. Det gjør at man har noe å se frem imot, noe å holde i, når "chips are down", og så kommer oppturene, men hørte et visdoms ord engang, hvor en sa, en forfatter tror jeg det var, som sleit litt med å slå igjennom, at ja "hold på med greia di", det er det viktigste, om det er litt negativt så ikke forlat "de og det du liker best", selv om andre synes du er "rar" eller "spesiell", det er vi jo alle sammen likevel. Sier "drit litt i det", og har ofte tenkt at ja Super Ray han drar jo over alt for å se fotball, så da blir det ikke flaut å reise til Borås en helg for å se en fotballkamp, selv om man er fra Vestfold og ikke egentlig har noe der å gjøre i det hele tatt. 

Vi "som følger litt med" har nok lest spalte opp og spalte ned om Super Ray og hans reiser, kamper og intervjuer med de store aviser og tv stasjoner, der han setter rekord etter rekord og plukker baner som andre plukker blomster. Vi lar Ray fortelle litt selv og klipper litt fra vår "chat", og fortsetter;


Du er jo i Super League når det gjelder Groundhopping, du bodde vel i England også en periode?

Ray;
Har bodd to ganger i England. 2002-3 i Manchester og 2015-17 i Leeds.

Statistikk er et viktig tema, og hvor Ray gir et innblikk i tallenes tale, sist oppdatert pr. dagens dato;

Ray;
Totalt, 1464 baner og ca. 4500 kamper. 975 kamper i England på 504 baner, ellers 420 baner på 535 kamper i Tyskland. Har også følgende kafè besøk i andre land, Danmark, 49 baner og 57 kamper, Nederland, 55 baner og 58 kamper, Belgia, 15 baner og 15 kamper, Frankrike, 14 baner og 14 kamper, Spania 13 baner, 13 kamper, må ikke glemme 47 baner i Skottland, osv. osv.

Ray har jo sin lidenskap for Leeds United, men forteller også at han har et godt øye til Partick Thistle i Skottland og Hertha Berlin i Tyskland, der han også nevner at Elland Road og Olympiastadion i den tyske hovedstaden er de banene han liker best.

Brian Deane - Leicester
Med intervjuers Leicester interesse får jeg Ray til å fortelle litt om sine besøk på vår hjemmebane der han var på et oppgjør hvor Leeds tapte 1-0, året var 2009. Han var også tilstede i 2002, på første seriekamp på den da nye "Walkers Stadium". Ray minnes godt Brian Deane's to scoringer som sikret en fin 2-0 seier for Leicester over Watford.

Det nevnes også at han har sett Leicester i treningskamp borte mot Woking, tilbake i 1997. Det er her Ray blir spesiell og hvor respekten for hans mangfold og interesse gir oss andre en følelse av at det å se fotball, faktisk ikke er flaut, og at en kamp i Woking kan ha en større betydning for en som har et større blikk enn oss andre, der vi kanskje ser en kamp på en større og viktigere arena. Hans "gen" for "Groundhopping" er fascinerende, og gir et perspektiv som gjør at det livnar litt i lundar.

Ray nede til venstre, med reisefølge!
Jeg forsetter,

Ditt første besøk i England, hvilken arena var det på?, når?, hvilken kamp? Dette med sykkel til kamp, er det en myte eller sannhet, hørt at du syklet i Skottland?

Ray;
Første kamp i Mars 81. Cupvinner cup. West Ham- Dynamo T 1-4. Laget fra Sovjetunionen vant senere turneringen. David Cross scoret for West Ham, Martin, Devonshire, Neighbour, Goddard, Cross, Brooking, Pike. Benk: McAlister, Barnes, Pearson.

Har aldri syklet i Skottland, men tjuvlånte en sykkel på Wilhelm II i Nederland da jeg ikke fikk taxi. Satt sykkelen tilbake på jernbanestasjon etter kamp, med 10 euro på baksetet.

Kult hvilken kamp var dette med Wilhelm II. Hvor langt syklet du og noen andre turer som var vanskelige eller som du har kommet for sent og måtte snakke deg inn, når var dette i Nederland?

Ray; 
Wilhelm- Twente 1-1. Syklet 8 km i mørket. Kom også for sent på Aue i 2004. Alt var stengt. Sa jeg var journalist fra Norge og alle dører åpnet seg. Samme på P Stetin i 2019. Alt var fullt, men havnet bak mål sammen med fotografene. Jeg hadde ikke hatt fotoapparat på 10 år, men det gikk greit.

Fantastisk, hvor mange kamper er rekorden på en dag? Og hvor er pølsene best?

Uli Hoeness - Bayern Munchen's egen pølse sjef
Ray;
Det er 5 og det er i Berlin. Søndagsligaene starter 09.30 og avsluttes 17.00 så der går 5 kamper på en dag. U og S banen der er fantastisk, men det krever planlegging.

Pølser er ikke favoritten min, men i München er de bra. Særlig de fra Uli Hoeness Wurstfabrik. Sødertälje i Sverige er ille og de verste jeg har smakt. Hadde på mye sennep, men så kostet de kun ”5” svenske da.

Var i Southend i 1991, kampen var mot Wigan, seier 2-0 til The Latics. Pølsene var fra nederst i oppvaskvannet i Hot Dog tralla, må ha vært fra forrige sesong da de sikra opprykk, det var 11 måneder siden. Men brødet var ca. ferskt, nesten som loff.

Dresden Supporter'n!
Her er forresten et bilde fra Wurzburg-Dresden 1-1, 1. august 2015 på Flugalarm Arena. For denne Dresden Supporteren gikk ikke bare flyalarmen, men han måtte hjem og rekke Dagsrevyen.

Utrolig, skal du rangere banene i England, hvem er dine favoritter i kamper fra PL, CH, l1, l2 og fra arenaer utenfor ligasystemet, to favoritter i hver divisjon?

Ray;

PL: Leeds, Newcastle, CH, Huddersfield, Birmingham, L1: Stoke, Ipswich, L2: Bradford, Harrogate, utenfor, Halifax, Notts County. Disse er valgt utifra opplevelser og stemming, og for dem som ser at jeg har plassert Stoke i L1, det var en kamp da de spilte på dette nivået.

Har du reist mellom flere byer for å se kamper på en og samme dag, og hva var fremkomstmiddelet?

Ray;
Har reist mellom Bolton og Liverpool, og fra Leeds til Rotherham, York og Burnley på samme dag. Vi brukte tog, egen bil og en taxi. Litt avhengig.

Ray's kolleksjon!
Bra, noe mer du vil tilføre, f.eks bøker, nettsider eller andre ting du vil gi som tips til kommende eller nåværende Groundhoppere. Har du noen regler som du følger, en slags liste over sjekkpunkter?

Ray;
Jeg har noen regler: Planlegg godt i forkant. Bestill helst billetter før du reiser. Tar du tog eller buss, sjekk retur reiser fra bane etc.. mange ganger er siste buss/ tog gått.

Vær ute i god tid. Ikke oppfør deg som en verdensmann, husk du er gjest. Les litt om dit du skal, byen, historie, laget. De lokale blir fort glade hvis du skryter av stedet.

Lær litt om lagene du ser. Og husk en god kamp er gull, vær den du er. Hold deg mest mulig edru. Dette gjelder særlig på øyriket. Alle hater fulle nordmenn på kamp. Dette gjelder på øyriket.


Ellers i Europa er det litt annerledes. På tyske kamper og da Bundesliga, husk følg alltid hva vakter og politi sier ellers er det kvelden. Sjekker alltid lokalpressen på nett og at kampene går på de sidene som tilhører divisjonen og lagene.

Jeg kjøper tidlig Sky Sports boka hvert år, den het Rothmans før, og Non-League Directory er et must. I Tyskland kjøper jeg Kicker Sonderheft før sesongen. I andre land tilsvarende liknende bøker, magasiner. Leser BBC og Sky daglig og Kicker på nett angående Tyskland.

Kan ta med at i Danmark rekker du to tre kamper daglig hvis du har bil, liker meg i Danmark, mitt favoritt land og se fotball. Litt dyrt men faste priser på Superligaen og alltid nok parkering.

Synd det nesten bare er røde pølser i København nå. Det var min favoritt, med sjokolademelk og ferskt pølsebrød.

Der vi får et innblikk i det "spesielle" og reiser få kan kopiere, er det jo ikke feil å avslutte vår morsomme, spennende og fine møte med Super Ray, og hans overraskende "favoritt", disse røde pølsene og sjokolademelk var for meg en ny og spesiell variant, bør nesten bli obligatorisk hvis man skal se seg selv som en ekte Groundhopper.

Ray har tidligere røpet at hans liv som Groundhopper ikke er gratis eller sponset på noen som helst måte og at denne ekstrem varianten av "support" også har sin pris i kroner og øre. Vi snakker "millioner" som er brukt på en spesiell hobby, og at "fotballen" har sin pris. 

Vi takker Ray for en flott prat om sin spesielle fascinasjon for fotball og om spillet noen ganger kommer i annen rekke, så er hans fantastiske engasjement og lidenskap et godt eksempel på at denne sporten overhodet ikke har mistet sin sjel, der vi har Super, helt i sin egen liga, det er Ray! 

Kommentarer