Talenter og reserver, de eksotiske "nest beste" , The Football Combination og The Central League

 Det å være fotball supporter og på reiser til England kan by på en "eksotisk" øvelse eller to, der du kan gjennom f.eks. en uke gå litt lei av "pub" og "fish & chips". Du sitter og leser i den lokale avisen at, jo da, det er fotballkamper på de fleste dager, men ikke alle er like "fantastiske"

På en tur tidlig på starten av dette århundre, blir det til at vi skal reiser til Wolverhampton for å se hjemmelaget i reservelagskamp på Molineux Ground, motstander er Oldham Athletic. Der jeg selv har spilt et hav av b-kamper gjennom et liv som fotballspiller og det gir deg kun egen tilfredstillelse og der "bikkja og mann på tur" kan være de eneste som ser.

Det å representere a-laget i en klubb er og blir det "viktige", men for at man skal komme dit må det være andre muligheter for de som er "de neste" eller "de som er på benken", har opplevd begge deler, der fotballens skjel gir grunnlag for mulighet for "eksotiske" mål og pasninger, mulig de er de er fineste vi aldri fikk se.

Der jeg sitter på tribunen, har fått min "hot soup" og titter ut i regnet, blir det jeg husker fra denne kampen i The Central League, eller kanskje det var The Football Combination, nei det er var The Central League, fordi Oldham Athletic ikke er en klubb som kunne spille i den "sørlige" avdelingen av det som nå ikke lenger er som det var. 

Originalt var The Central League en egen serie etablert av lag som både hadde b og a-lags status. Men da Football League etablerte 3. divisjon i 1921, ble det kun en serie for reservelagene til ligaklubbene. Som en avart av Central League i nord, var Football Combination det tilsvarende i sør, og fra sin start i London, og som London Combination ble det utvidet til å også gjelde lag utenfor metropolen. 

Disse to seriesystemene fungerte med sine liv og var for oss "ivrige" et sted hvor vi kunne finne en lagoppstilling, et resultat og kanskje en tabell over klubbenes "nest beste". Det var også i en tid da vi ikke hadde den største benken i engelsk fotball og hvor vi så en innbytter sittende i sovepose ved siden av manageren som ofte var i frakk, kanskje røykende på en pipe, eller sigarett og hvor "super sub" fikk sin mulighet sent ute i kampen.


Har ikke sjekket, men det er mulig at The Football Combination og The Central League hadde akkurat det samme, den 12. mann, også der. Frem til 02/03 var det enkelt å følge med, da var det b-laget som stilte her, men så etter dette og frem til siste sesong, ble det flere avdelinger og frem til sin slutt i 09/10 var det vannet ut. Vi fikk U.21 og U.23, ditt og datt, interessen for b-laget falt og klubbene brukte ikke lenger systemet som før og med mye kamper, nye turneringer og en annen bruk av "benken" har det ikke lenger vært like mye "blest" rundt "reservene".

Det er Arsenal og Tottenham som har tatt de fleste "bøtter" og vunnet mye, men også andre London klubber har stått på toppen av "seierspallen", noen utenfra som Ipswich, Leicester og Southampton har også truffet blink gjennom historien og fått en sier i The Football Combination.

Der vi ser litt "nordover" så finner vi også mange "store" som vinnere av b-serien og Liverpool tok hjem pokalen ofte, akkurat som a-laget vant "det gjeveste" på bestilling, men litt merkelig at det siste mesterskapet kom i 1989/90, da stoppet det opp også her, og faktum er at Liverpool ikke har vunnet dette trofeet igjen. 

Ser vi litt på Liverpool og historien, så fikk vi som leste "focus on" noen ganger et originalt svar fra "røde" stjerner som fikk spørsmål om "favourite other club", og de skrev med "glimt i øyet" , "Liverpool reserves", og ja de hadde nok vært gode nok til å spille i øverste divisjon.

Der "managere" av "a-laget" får sine navn i gullskrift, hvis de gjør det bra, så blir disse "reserves" ikke gitt så mange "overskrifter". Men la oss se litt tilbake på noen av de som ledet dette laget, der folk som har "kommet opp" også har hatt et liv her, med Bob Paisley, Joe Fagan og Roy Evans, som alle tre i en årrekke hadde ansvar for b-laget.

Phil Thompson er den siste som ledet b-laget til triumf, og han også, som vi husker, ledet også a-laget til Liverpool, i fravær av en syk Gerard Houllier, der vi til slutt tar med den legendariske  Manchester City keeperen, Joe Corrigan, som fra 1998 til 2002 ledet "de neste beste" hos "the reds".

Det hører også med til historien at vår tidligere landslagspiller Kjetil Osvold har vunnet The Central League, noe han gjorde med Nottingham Forest når han spilte der på 80 tallet.

Det er idag ingen The Central League og The Football Combination der fotballklubber nå opptrer mer som en "skole" og har opprettet sine "academies". Det er kanskje blitt litt mer kontrollert, "utvikling av fotballspillere". Der vi tidligere kalte en spade for en spade er det nå blitt noen endringer som gjør at man visker litt ut forskjellene og til slutt sitter vi vel igjen med et spørsmål om hva er egentlig hva, rangeringer og konkurranse aspektet forsvinner litt, skillelinjene blir vanskeligere å finne og frontene mindre, mulig det er riktig, men når alt kommer til alt, så er det vel allikevel forskjell på "fattig og rik".

Kommentarer