Tippetips med nostalgi og Fotballrevyen, slik blir utfallet av årets Eliteserie!

 Det er alltid gøy med serieåpninger uansett hvor de måtte være, og har jo selv vært med på mange som spiller, trener og supporter, vi får følge rådet til Lillebjørn Nilsen og se lyst på livet, selv om vi ikke lenger legger tippelappen inn hver onsdag.

Det er selvfølgelig mye historie i klubbene som denne sesongen skal konkurrere om de gjeve billetter og trofeer, så vi får se om gammel gunst fortsatt gjelder eller om det er helt andre ting som vil bli utslagsgivende.

Vi starter bakfra og på plass nr 16, der blir det blått, mørkeblått. Jeg tror Strømsgodset går rett ned, etter alt bråket før sesongen, sparking av trener og mye støy, så blir det nok ikke lett for "Godset". Selvom de har vært oppe noen år nå og vant jo tilbake i 2013, hadde gode sesonger i 14, 15 og 17, så har kurven vært dalene gjennom flere sesonger. BP er tilbake, men tror vi måtte ha dratt på med litt flere "in return" for at dette skal bli suksess, takk og farvel. Thor "Hiawatha" Henriksen er vår spiller "from the past" som får sin presentasjon der den tidligere Strømsgodset spilleren fikk sitt klengenavn etter en "Disney figur" mye fordi han hadde langt hår og panne bånn. Debuterte i 1971, og spilte på a-laget frem til 1976, totalt 119 seriekamper og 18 mål. Spilte også "bandy" og på toppnivå også her.

Mjøndalen er ikke heller levnet mye "kred" foran denne sesongen og vil bli svært overrasket om de "brune" holder plassen. Selvfølgelig håper jeg laget som "overprestererer" sesong etter sesong vil finne gull igjen, men tror at "flaksen" er brukt opp og at det blir litt nedtur i dette distriktet, men slik er nå mitt tips, så får Vegard Hansen og hans garde motbevise meg, ikke noe hadde vært finere. Freddie Ørbeck spilte i Mjøndalen på slutten av 80 tallet. Halsen og Fram gutten er en av flere Larvik's menn som satte seg i bilen å kjørte noen mil for å få spille på "øverste nivå". Det ble mye mål på Freddie før han returnerte til Fram og spill på lavere nivå.

Det tredje laget jeg tror vil slite er Tromsø, nyopprykket men tror ikke de er i stand til å stelle til så mye, der de har gjort lite eller ingenting og ser vel nesten at salget av kapteinen Wangberg til Stabæk fort kan vise seg å bli en "bom" over alle grenser. Det er mange legender  som har ikledd seg Tromsø's røde og hvite striper, der vi henter fram Per Mathias Høgmo, som har spilt for og trent klubben. Han har trent norske damer til OL gull, vært suksessrik i klubbfotballen og kanskje større som trener enn som spiller, men hans innsats i Tromsø trøya og som en del av laget som tok steget opp og brøt barierer er kanskje ikke godt nok beskrevet og det er ikke på noen måte noen grunn for at han skal stå igjen med et feilet trener oppdrag med det norske landslaget som sin sorti.

Det er igjen stor entusiasme i Lillestrøm og tror de trenger det "big time" og at laget selv med forsterkninger som Åsen og Helland ikke vil klare seg så veldig godt, men å unngå nedrykk i sin retur må jo være en seier i seg selv for Geir Bakke og hans menn. Når vi titter i bakspeilet på Åråsen så er det jo ikke lett å finne den største, han er jo støpt på egen sokkel, og ja Tom Lund er og blir min favoritt uansett, og med han på laget ble det både seriemesterskap og cup triumfer, ingen foran, ingen bak og ingen ved siden, også klubbspiller da, helt konge, så for vi håpe at Geir Bakke kan bygge på sitt byggverk og ta steg for steg og holde dette flytende på øverste nivå.

Kniksen og Hiawatha
Sandefjord blir mitt lag nr. 12, det betyr fornyet kontrakt, og jeg tror faktisk at de to som leder laget er kyndige nok til å få denne gjengen trygt gjennom sesongen og selvom vi plasserer tyngre lag med større nostalgi bak i manesjen, så har vel Sandefjord, som nå er Fotball og ikke lenger Ballklubb, selvom de fortsatt eksisterer, så må jo legender hentes frem fra "gult og svart", der alle husker Thorbjørn, men det var flere stjerner og kanskje den beste keeperen dette landet noen gang har fostret, Svein Bjørn Olsen. Svein Bjørn startet her og kom tilbake. Han hadde sine beste sesonger i Lyn og Sarpsborg, og var en fascinasjon der jeg aldri har sett noen keeper med samme reaksjonsevne noen plass, fantastisk til å redde skudd og en gang holdt han buret rent mot Frankrike på landslaget og hvor avisenes overskrift var Frankrike 0 - Svein Bjørn Olsen 1, Odd Iversen scoret målet, men de redningene Sandefjordingen vartet opp med da var av ypperste klasse. Han vant The Double med Lyn og voktet landslagsmålet 10 ganger, også en kvartfinale i Europa mot Barcelona var en del av "boka".

Haugesund flyr ikke så høyt denne sesongen heller og vi lar de stå der å dingle på 11. plass. Kraftfotballen til Jostein Grindhaug har jo holdt dette laget opp i toppen i en årrekke og de har en del bra spillere og med "faen" selv på trenerbenken vil de også i år klare seg fint, og kanskje dette er litt i minste laget, men vi tror at 11. plassen i så fall er laveste posisjon. Ser vi tilbake så er jo denne klubben sammensatt av Djerv 1919 og Haugar og der finnes det jo mange gamle og gode tradisjoner, der vi plukker frem en "legende" fra bøkene. Med importerte spillere kommer man langt og Haugar hadde tre engelskmenn i denne tiden, vi velger oss en av dem, Dean Mooney, der kanskje Haugesund igjen hadde hatt bruk for sin spiss som faktisk spilte i ligaen i England både før og etter sin tid i Haugar. Hadde kamper for Leyton Orient før sin visitt i Haugesund, senere og tilbake på balløya spilte han for Bournemouth.

Lag nr. 10 på vår tabell blir Kristiansund som vi tror vil "slite" litt, men det er tæl i gjengen og som Haugesund lever det på fart, kraft, noe talent og en stå på vilje som vil gi dem nok poeng til å overleve trygt på tabellen. Kan være at de vi har på plass nr. 9, kanskje faller noen hakk, men allikevel tror vi at det kan bli noen koselige stunder og kanskje noe problemer også. Kristiansund har jo en stor sønn, og han kommer vi ikke utenom, selv om han ikke representerte denne klubben, men bydelsklubben Clausenengen og nå leder Manchester United. Ole Gunnar Solskjær er hjemmekjær i denne byen og selv om han har trent Molde i to perioder før han tok ferden tilbake til sitt "andre hjem", er det her han kommer fra.

Brann er neste lag ut, og med en trønder ved roret. Tror ikke noe spesielt på Kåre og hans konstabler, men at han loser laget trygt inn på en 9. plass. og om han legger lista for høyt kan det fort bli enda flere problemer. Hadde nok mer tro på Lars Arne fotball her, enn Kåre's filosofi, for her blir det om å gjøre å unngå mest mulig baklengs og tette igjen bak, det er mange lag som er bedre og om han blir for overmodig kan det fort bli problematisk. Kniksen er selvfølgelig vår mann i Brann og han var en fantastisk fotballspiller som mange husker fra Hearts også, og om Kåre kunne hatt han til disposisjon så ville nok laget vært litt høyre på tabellen, men som sagt tror ikke på mer enn nr. 10 denne sesongen.

Shinji Okazaki og Frode Johnsen
Odd blir mitt tips nr. 8, og der deres trener Jan Frode Nornes fikk det godt til forrige sesong så blir det bra også i denne, men ikke helt i toppen, nei ikke helt opp, men trygt og godt på denne plassen. Laget mangler litt kvalitet i alle ledd, har en litt aldrende gruppe og med skader kan det bli litt skummelt, men tror det blir greit, der vi trekker frem Frode Johnsen som vår mann fra nostalgien. Ikke så lenge siden "snekker'n" ga seg, men det å være Shinji Okazaki's "mentor" er fint, der jeg fikk i et møte med denne mannen fortalt at at "Norway", det er for han "Frode Johnsen", der de to var lagkamerater og en ung Okazaki spilte i spann med "legenden" fra Skien.

Nr. 7 på tabellen blir et lag som man kanskje vill tro ville være høyere oppe, men i år tror jeg ikke spesielt på dem. Skadeforfulgte og litt falmete menn med stort ego og mye å forsvare. Det blir nok en liten nedtur for Åge Hareide, og før han får ut enda flere så må dessverre årets sesong også brukes på gjenoppbygging. Rosenborg blir nok skuffet og må ut på spillermarkedet og gi dette prosjektet tid for å modnes, med så store endringer er det lite sansynelig at årets utgave vil være med i toppen, plass nr. 7 på Rosenborg. Legender er det flust av på Lerkendal og skal vi ta frem en fra glemselen, en som er litt undervurdert men som spilte fast for Ghana under fotball VM i 2010, der han som RBK spiller representerte klubben i kvartfinalen av turneringen. Anthony Annan er fortsatt aktiv og spiller i Finland, hadde en liten retur for en tid tilbake i Stabæk, men hans tid i Rosenborg var "god".

Reidar Kvammen
Nr. 6 i årets eliteserie blir et lag som kanskje noen hadde tippet nord og ned, men vi tror Sarpsborg overrasker og får det brukbart til, med et lag som er litt i støpeskjeen men som kan overraske med den rette starten. Treneren deres Skare, er en luring og svensken har fått et år nå til å gjøre seg kjent i eliteserien, har stor tro på at dette prosjektet blir bra denne sesongen. Sarpsborg har jo mange legender men jeg velger meg Harry Kure. En legendarisk ving, med corner "kicks" som spesial og i en kamp mot Sandefjord scoret han to direkte fra hjørnekrittet. En spiller som også representerte Norge på landslagsnivå og der jeg kunne ha glemt "Drillo" gjør jeg ikke det, men denne gang ble det ikke han.

Nr. 5, der lander Stabæk. Det er et lag i medvinn og de gjør riktige valg hele tiden. Klubben kan ende enda høyere også fordi deres trener Janne Jønsson er et meget god fotballtrener, en vinner og en som virkelig vet hvordan fotball skal spilles for å vinne. Han har bevist i Stabæk tidligere, og det er ingen tvil om at kvaliteten som kommer ut av hans arbeid bærer frukter. Klubben er jo ganske "ung" i topp sammenheng, da de i gamle dager kjempet en kamp på lavere nivåer, men har jo i noen tiår vært øverst og legender kan man vel betegne Martin Andressen som, en spiller som hadde alt og som var en med stort Stabæk hjerte selvom han ogås representerte flere andre klubber.

Viking er jo en legendarisk klubb med tradisjoner og selvom Bjarne Berntsen har takket farvel så er det fortsatt mye kontinuitet. Med Tripic tilbake har de fått en klassespiller inn som vil heve dette laget enormt. Det er mye spennende i Viking og med de rette valgene fra benken så kan dette gå helt inn og opp blant topplagene. Det finnes jo mange legender fra Viking, men den største og over alle andre er Reidar Kvammen. Han var også en krigshelt, og ble satt i fangenskap både på Grini og senere i Tyskland, kom tilbake på fotballbanen etter krigen etter en rehabliteringsperiode i Sverige, en ekte helt av en fotballspiller, en utrolig reise og historie.

Odd Iversen
Nr. 3 blir fjorårets seriemester Bodø Glimt, og med deres angrepstrio borte, så vil dette bli vanskelig, men der resten av laget ser svært solid ut, tror vi at trener Knutsen vil ha nok "trøkk" i boksen til å få flyttet laget høyt nok og være klare til å spille samme type fotball, men med noe mindre samhandling "up-front" blir det ikke like mange mål, plass nr. 3 er mitt tips. 

Legender er det også flust av i Bodø, men igjen der Harald "Dutte" Berg er og blir den største, en fotballspiller av de sjeldne, og en av de beste, selvom han tilhørte en tidsalder som gjorde at vi ikke kanskje fikk det beste ut av han på landslagsnivå med litt for mange "amatører" i samme lag.

Da har vi to lag igjen og det blir hipp som happ, men jeg tror Vålerenga tar andre plassen i år under Dag Eilif Fagermo. Det var en fin progresjon forrige sesong og med Fagermo's fagekspertise og selvtillit kan dette gå hele veien, men vi velger 2. plass. Det er et lag som er godt besatt på alle plasser, så får vi se hvordan dette bilr når alt er over, men de kjemper i toppen i Oslo denne sesongen. Legender er det også mange av i Vålerenga, men vi legger igjen et bilde av "Ivers" selvom en trønder eller to vil bli sure, så var det også bra dager i Oslo klubben. "Ivers" spilte som sin sønn for begge klubber, og han var her fra 1976 til 1979, scoret 35 mål på 65 kamper, ingen dårlig statistikk.

Til slutt og på topp tror jeg på Molde. Deres reise i Europa og en ny sterk prestasjon gir dem god fart inn i årets eliteserie og selvom det kanskje er noen igjen til det ultimate, så vil det være nok kvalitet i alle ledd til å dra seieren i land. Det begynner å bli tradisjoner i Molde for slike bragder, så her tror jeg det kommer en til. Legender i denne klubben er det nok av og de vandrer jo litt rundt, men skal vi finne frem noen så kan vi snakke litt om Trond Andersen, som er litt glemt både som landslagspiller og Premier League proff. Andersen spilte 38 landskamper for Norge og var "fast" på Wimbledon fra 1999 til 2003, med totalt 146 kamper for London klubben.

Da får vi se hvordan det går når alt sparkes igang denne helgen, tvi, tvi og måtte det beste laget vinne, vi er på plass, enten på en stadion eller foran tv'n, hei og hå.

Oppsummert, 1. Molde, 2. Vålerenga, 3. Bodø Glimt, 4. Viking 5. Stabæk, 6. Sarpsborg, 7. Rosenborg, 8. Odd, 9. Brann, 10. Kristiansund, 11. Haugesund, 12. Sandefjord, 13. Lillestrøm, 14. Tromsø, 15. Mjøndalen, 16. Strømsgodset

Kommentarer