Det beste bakverk, Alan Rough, en høyreback, ja vi heier på Partick Thistle!

Partick Thistle - Ligacup vinnere 1971
Partick Thistle er et klubbnavn man ikke glemmer så lett, og fra de gamle "league ladders" i Shoot, var det alltid en knagg til denne klubben, som i mine yngre dager var et lag på øverste nivå i Skottland.

Det er under dette VM at klubben igjen kommer inn i min lille "stratosfære" og gir gode minner om de røde og gule overdeler, svarte bukser og dertil strømper i matchene farger. En høyre back som for tiden spiller for Motherwell, forøvrig den klubben som har vært lengst på øverste nivå sammen med Celtic i skotsk fotball, får så hatten passer etter kampen mot Tsjekkia og blir sett på som det sorte fåret eller den stygge angungen eller hva de nå vil at han skal være. Høyrebacken Stephen O'Donnell slo tilbake så det holdt mot England.

Steve Clarke, som er trener for Skottland og som utviklet O'Donnell til landslagspiller under tiden i Kilmarnock, har nok sett nok til at han lot 29 åringen få fortsette å spille også i neste kamp, der O'Donnel var en av de beste på banen, da det ble 0-0 på Wembley. En bragd av skottene og svært irriterende for de store favorittene sør for grensen og i sin egen lekegrind. 

Stephen O'Donnell - Partick Thistle
Der jeg sjekker litt rundt historien til en spiller som jeg ikke har hørt så mye om får jeg jo frem at Stephen O'Donnell startet i Partick Thistle, at han er en hobby baker av dimensjoner og at han også har noen sesonger sør for grensen hos Luton Town før han vendte nesen nordover igjen og fikk sitt skikkelige gjennombrudd i toppfotballen med Kilmarnock.

Det er disse historiene som fascinerer akkurat som den største av de største "historier" om Partick Thistle der de tilbake i ligacupfinalen i oktober 1971, der de scorer fire mål på 37 minutter i første omgang på selveste Celtic i  finalen, og hvor de grønne og hvite ikke makter mer enn en scoring i annen, Kenny Dalglish setter den, og de hele ender med et helt surrealistisk resultat, 4-1 seier til Partick Thistle.

Det er mange finaler på Wembley sør for grensen som har hatt sin "overraskelser" men få er på nivå med denne, der målscorerne, Alex Rae, Jimmy Bone, Dennis McQuade og Bobby Lawrie for alltid er en del av historiebøkene. 

Alan Rough - Skottland
Keeperen Alan Rough får sitt store gjennombrudd og senere blir selve symbolet på klubben som overlever sesong etter sesong på øverste nivå. Alan Roderick Rough var da en ung og lovende keeper som fikk sin debut i Partick trøya to år før i 1969 som 19 åring, og siden så seg aldri tilbake. Det ble etter noe tid i 1976 debut på det skotske landslaget, og senere to VM sluttspill i 1978 og 1982, da han totalt endte på 409 seriekamper for klubben og i landslaget ble det totalt 53 landskamper.

Rough spilte foran ca. 2000 tilskuere i snitt på sitt klubblag Partick Thistle, og hadde en lønn på ca. 40 pund i uka. Kontrastene ble da store når han i mellom seriespillet reiste rundt og spilte landskamper for Skottland mot de mektigste nasjoner i internasjonal fotball der tilskuertallet var i helt andre antall. Rough skilte etterhvert lag med sin moderklubb og gikk videre til Hibernian, og stod for "Hibs" til 1988 og derfra noen korte opphold hos Celtic og Ayr før støvlene ble lagt på hylla. Rough har siden vært en kjent og kjær "pundit" i diverse tv og radio kanaler frem til han dukket opp igjen som "director" hos Partick Thistle i 2018, men det ble kortvarig der han gikk av året etter.

Alan Hansen
Frem til Stephen O'Donnell dukket opp på skjermen i dette Euro's, så har det ikke vært flust med kjente spillere med opphav hos Partick Thistle, men noen har jo vært innom. Jim Bone, som scoret et av disse målene i denne ligacupfinalen mot Celtic, var jo sør for grensen og spilte både for Norwich og Sheffield United. Jim Melrose kom ned fra Partick Thistle og representerte de tre City's, Leicester, Coventry og Manchester. Litt før Melrose dukket Alan Hansen opp på Anfield og ble en legendarisk skikkelse for Liverpool, han også ble hentet fra Partick Thistle, der han spilte for de røde og gule fra 1973 til 1977.

Lite er vel skrevet om broren til Alan, John Hansen, som var fem år eldre og spilte høyre back i laget som tok hjem gullet i cup'n i 71, og også spilte to landskamper for Skottland som Partick Thistle spiller i nettopp denne tiden, gitt tilliten av daværende landslagstrener Tommy Docherty. John Hansen spilte totalt 213 seriekamper for "Thistle", men i en alder av 28 ble han tvunget til å legge opp pga av skader.

John Hansen
Det er da i vår lille oversikt over spillere med opphav i Partick Thistle også verdt å nevne Mo Johnston som mange sikkert husker spesielt fra spill i Watford og Everton, men også at han er en av de som har representert både Rangers og Celtic i sin tid. Det ble 38 landskamper og 14 scoringer for "Mo" for det skotske landslaget og da en av tre med spill for denne klubben i "Scottish Hall of Fame". Du gjettet riktig, de to andre, Alan Hansen og Alan Rough. Nei, ikke helt ferdig, for Alex Forsyth, som mange husker fra Manchester United, spilte i denne klubben også. Forsyth fikk noen landskamper for Skottland, totalt 10, og de fleste under tiden på Old Trafford fra 72 til 78, der Forsyth totalt spilte 101 seriekamper for "Red Devils". Reisen fortsatte tilbake i nord med spill for blant andre Rangers. 

Denne lille klubben som spiller sine hjemmekamper på Firhill Stadium, med kapasitet på 10 102 tilskuere, har også deltatt i Europa ved noen anledninger, og sist i 1995-96 i den "glemte" UEFA Intertoto Cup, der det ble en seier, et uavgjort og to tap. 

Det er idag ikke den samme "glam" over klubben som i sine beste perioder, der det vaker på nivå to i det skotske divisjonssystemet. Laget var sist i toppen i 2017-18 sesongen, da de gikk ned hadde det vært oppe i de fem foregående sesonger. Dette ble en historie av det beste bakverk, Alan Rough, en høyreback, ja vi heier på Partick Thistle.

Kommentarer