Hvorfor Italia og ikke Tyskland eller England, i 1900 og mitt EM tips!

Europa - 1900
Det er ikke så lenge siden vi var ferdig med Premier League og Champions League og nesten ikke har hatt en pause før vi tar fatt på et nytt fotball eventyr, EM 2020, som vi vet ble utsatt til 2021, og hvor vi nå kanskje er glad for at VM kommer litt senere på året, neste år!

Drillo er fasinert av geografi og for oss som vokste opp under den kalde krigen så har Europa blitt et sted hvor mange nye nasjoner har poppet opp, eller har de det? Tar frem et kart fra 1900 hvor vi faktisk finner mange av nasjonene som har vært "borte", så da bruker vi det, men hvor er Polen?

Der vi vet at Finland idag er selvstendige og har vært det en stund, var de i 1900 en del av det Russiske riket. Det er glemt nå, og det ble feiret flott da deres deltagelse i dette EM var et faktum. De kan kanskje overraske med spillere spredd over hele Europa. Brann vil ha en representant, Robert Taylor. For oss som har hørt noen intervjuer med "finnen" så kan vi røpe at han har engelsk far og har tilbragt tid i dette landet som ung med blant annet spill for Nottingham Forest, Lincoln City, Barnet og Boston Town, så det er en bereist mann. Finland og Taylor blir nok en erfaring rikere, men ikke noe mer.

Har størst tro på Danmark av våre naboer. Sverige, og må ikke glemme Russland, blir nok tøffere for dem to, men Danmark ja de kan med god flyt komme seg til en finale. "Drengene" er bra og det Åge Hareide forlot i beste stand er blitt enda bedre. Sverige uten Zlatan blir "så der" og kan selvfølgelig komme seg videre, men tror det stopper før det blir skikkelig alvor. Der Sverige hadde sin selvstendighet, regjerte over Norge, fortsatt i union frem til 1905, så kunne vi jo med kartet fra den gang da slått oss på brystet å sagt at "vi er med", men nei like greit å være utenfor og ikke delta i gult og blått.

England
Wales, Skottland og England har alle sine landslag representert i dette EM, Irland og Nord Irland som begge deltok i 2016 kvalifiserte seg ikke, der Skottland er tilbake i EM sluttspill for første gang siden 1996. England er "farlige" og vil gå "langt" og en finale er ikke urealistisk overhodet, Wales som var i semi-finale i 2016 kan kanskje overraske, for Skottland blir det et gjensyn med et sluttspill og som så ofte før "bye bye" før vi for alvor begynner å se konturene av en vinner.

Nederland og Belgia er vel to land som en god dag kan leke med tanken om en finale og som i 1900 er de begge der, ikke i EM, men selvstendige nasjoner, med eget domene og selvstendighet. Kevin De Bruyne litt skadeskutt og et Nederland uten Virgil Van Dijk er og blir kun en outsider og ingen favoritt, noe jeg heller ikke tror VM vinner Frankrike vil være. Det er vel ingen grunn til å utelukke Frankrike, men helt på toppen ser jeg de ikke, tror ikke på Didier Deschamps denne gang.

Spania og Portugal er som Frankrike flotte nasjoner, både på kartet fra 1900 og også idag der deres fotballlag kan nå en finale, men vinner ikke. Portugal har x-faktor med Ronaldo og kan fort stå i en finale, tror ikke spesielt mye på Spania, de har et lite generasjonsskifte og kan forsvinne i grunnspillet, men får de flyt kan vi se dem i en semi-finale, men ikke lenger, nei.

Sveits er en annen nasjon som du aldri helt vet hvor du har og med Xhaka, Shaqiri og Seferovic i slag og en god Sommer i mål, så ja da kan de være som vepsen, stikke hvem som helst. Ungarn og Slovakia er andre nasjoner i sentral Europa, som i 1900 var en delt litt her og der og ikke var egne nasjoner, så ja, selvom de nå i 2021 skal ut på tokt, så blir de nok en del av totalen og ikke spesielt synlige nå heller.

Polen var i 1900 delt på midten mellom Russland og Tyskland og da ikke et eget land, historien er jo litt rotete for denne nasjonen som har vært noe mer stabilt de siste årene, der fotballlaget etterhvert også har fått en god stil, men ikke som heltene fra 70 og 80 tallet, de var helt spesielle. Lewandowski er jo den store stjernen og en som kan vinne EM alene, men nei, tror ikke Polen blir det helt store, dessverre. Så det blir med noen tanker om Deyna, Lato og Boniek som sikkert også forblir der etter EM.

Tyrkia
Østerrike og Nord Makedonia, ja de er med, det er også Tsjekkia, der de alle var rett og slett "ikke" med i 1900, men landskap i andre land og nasjoner som har oppstått, forsvunnet og igjen kommet tilbake. Tror ikke noen av disse vil være med å prege mesterskapet heller. 

Tyrkia som i 1900 var et landskap i "Ottoman", kan bli den største overraskelsen. Laget har en del spennende yngre spillere, match vinnere og spesielle typer som fort kan sette større nasjoner på plass, da de behersker overgangsspillet på en flott måte. De blir min lille outsider, ikke til å vinne, men kan nå finalen på "smartness" og "kynisme".

Ukraina har lagt litt ekstra kraft i draktene sine, men tror at selv om logoen sier "krig", blir det nok ikke det og det gule og blå vil nok bli det, der de blir slått av de fleste under dette mesterskapet, nei tror ikke på de denne gang der det historiske suset av Dynamo Kiev og Oleg Blokhin nok igjen blir mer av min hukommelse enn det laget som stiller til start i dette EM.

Kroatia, den lille nasjonen, som avler fotballspillere som andre plukker jordbær, blir en outsider igjen og VM finalistene fra 2018 må regnes med, selv om kjernen av spillere har blitt eldre og kanskje ikke skinner like sterkt som før, men å avskrive, Modric, Mandzukic eller Rakitic er dumt og det gjør vi ikke, så da er de også i konvolutten med lag som kan spille seg helt til en finale.

Tyskland som i 1900 hadde et større areal der det hadde spist seg inn i Polen og var lengre nord og inne i Danmark som vi kjenner idag, så vil de nok spise seg inn i det beste selskap også denne gang. Laget er i ferd med å finne sin form og som alltid vil "Die Mannschaft" være et lag som kan grave frem resultater også på helsvarte dager. Så ja, Tyskland, det er nå både i Vest og Øst og ja, jeg tror også de kan ta seg hele veien til en finale.

Italia
Men min største favoritt er allikevel Italia, som etter siste VM kvalifiseringsfadese har kun sett fremover og skapt et meget slagkraftig lag, full av selvtillit og revansjelyst. Trener er Roberto Mancini, en ny en, blant landslagstrenere, rekruttert fra et liv som leder av toppklubber som Inter og Manchester City, det er også en som har vært her selv som spiller, og da blir det farlig. Med spillere som Immobile, Insigne, Verratti og Jorginho i gruppa er jeg sikker på at disse blir vanskelige og ja tar hjem "bøtta".

Da har jeg dristet meg til en oversikt og et tips som gir følgende utfall, 

Gruppe A; Italia og Tyrkia videre, Wales og Sveits kjemper om 3. plass

Gruppe B; Belgia og Danmark videre, Russland og Finland kjemper om 3. plass

Gruppe C; Nederland går videre, Østerrike, Ukraina og Nord Makedonia kjemper om de andre plasser

Gruppe D; England og Kroatia videre, Skottland nr 3, Tsjekkia nr 4

Gruppe E; Polen og Spania videre, Sverige nr 3, Slovakia nr 4

Gruppe F; Frankrike og Tyskland videre, Portugal nr 3, Ungarn nr 4

Det blir deretter en 16. delsfinale, der de fire beste treerne får en mulighet, deretter kvartfinale, semi finale og finale. Datoene er følgende, finale 11. juli, semi'er 6. og 7 juli, dette foregår i London og på Wembley, kvartfinalene spilles 2. og 3. juli.

Det blir spennende, lykke til, med tips, dine favorittlag og for oss som er nøytrale kan vi jo finne vårt eget lag å heie på, jeg har satt mine "sko" på Italia.

Kommentarer