Mord på Orientekspressen, Premier League avgang 21/22, overraskelser, spenning og tippetips!

Hercule Poirot / David Suchet
Det er med et blikk på den sagnomsuste Orientekspressen jeg denne sesongen tar for meg lagene i Premier League og deres skjebne. Om det blir store premier, en kamp for overlevelse, død eller begravelse, det vil dere finne ut av gjennom mine spådommer i dette epos.

Reisen på Orientekspressen starter eller stopper i London og gikk gjennom flere land før det hele endte opp i Istanbul eller reiste fra, det tok ca. en uke fra avgang, og gjennom disse dagene fikk vi mange utrolige historier og vekkelser med en viss Hercule Poirot i hovedrollen. Denne togforbindelsen ble grunnlagt i 1883, romanen av Agatha Christie ble skrevet i 1934 og filmatisert i 1974.

Den opprinnelige "Wagon Lits" går ut fra Istanbul og da i Tyrkia, der det idag finnes to spillere i Premier League, Cenk Tosun i Everton og Caglar Soyuncu i Leicester, det ryktes også at Ozan Kabak kan være en som vil bli å finne i Premier League fra sesongstart av, men Schalke spilleren som var på lån i Liverpool forrige sesong har ennå ikke fått seg en ny klubb.

Everton vil med ny manager i Rafael Benitez bli værende i sjiktet rett under de beste lagene og vi tipper plass nr. 7. Leicester med sin tyrker i midtforsvaret og Brendan Rodgers i full gang med å forsterke sitt mannskap og med håp om å beholde alle sine beste for første gang siden han tok over, solgte Harry Maguire til Man Utd i sitt første vindu og Ben Chilwell til Chelsea i det neste, kan det bli en voksen plassering på Leicester, men der vi i denne historien fortsetter vår reise, vil vi ennå ikke spå eller vite revenes plassering denne sesongen, det kommer vi tilbake til.

Der vi ser litt videre på selve mordet som skjer på denne togturen og der Hercule Poirot prøver å løse gåten, så stopper toget, pga av snøvær, mellom byene Vinkovci og Brod, som idag ville vært plasser i Kroatia, men på denne tiden var de en del av Jugoslavia, og det var her i et fjellpass på Balkan at historien om Mordene på Orientekspressen har sitt opphav. 

Rafael Benitez
Kroatia, det lille landet som overrasker oss alle med fantastisk utvikling av fotballspillere til de største klubber i Europa og samtidig har et landslag som når langt i mesterskap. De huskes best for en tapt VM finale i 2018. 

Det litt spesielle er at det idag finnes kun en spiller fra denne nasjonen etablert på et lag i Premier League nemlig Mateo Kovacic i Chelsea. Han er født i Linz, Østerrike men representerer Kroatia, og har en viktig rolle hos klubben som vi finner i byen med start og stoppested for vårt tog, der vi tipper Chelsea på 3. plass i årets serie.

Detektiven Hercule Poirot er egentlig "bare på tur" der han blir bett om å reise hjem fra sitt opphold i Tyrkia og får omsider plass på dette spesielle toget. Da han går ombord, treffer han flere med opprinnelse fra andre ulike nasjoner. Sverige, Tyskland, USA, Ungarn, Russland, Italia og England har folk om bord, det er nesten som om Premier League klubbene har vært her.

Orientekspressen
Sverige har fortsatt sine representanter i Premier League og der misjonæren Greta Olsson på vei hjem fra Afrika, og i filmen fra 1974, spilt av Ingrid Bergmann, er en skikkelse, ser vi inn i Premier League boblen og finner vår svenske refleks .Det er idag to spillere som kan sies å være fullverdige førstelagspillere i Premier League. Victor Lindeløf hos Man Utd, Emil Krafth finner vi i Newcastle, tipper disse klubbene på 5. og 15. plass neste sesong. 

Hercule Poirot selv har en skare av landsmenn i Premier League, og der han ofte i egen regi, og også på denne togreisen, prøver å løse mysteriet, liker vi alle de belgiske innslagene i Premier League. Vi går til Wolves for å finne vår første, nemlig midtbane spilleren Leander Dendonker, vi tar også selvfølgelig med stjernen Kevin De Bryune i Man City for ikke å glemme Christian Benteke som representerer Crystal Palace. De tre klubbene vil bli å finne på plass nr. 13 (Wolves), nr. 2 (Man City) og nr. 16. Crystal Palace.

Amerikaneren Samuel Ratchett er med på denne togereisen og når han blir kjent med at detektiven Hercule Poirot er på toget, ønsker han å tilby detektiven å bli hans livvakt, med Poirot avslår. Ratchett blir funnet myrdet kort tid etter, og det sies å ha vært tolv knivstikk som er årsaken. Kupeen har vært låst, noe som gjør at en mulighet for at noen har kommet seg inn utenfra virker usansynelg. Det betyr at morderen må være på toget?

Der nå Hercule Poirot tar saken i egne hender finner han ut og følger en teori om at Samuel Ratchett, egentlig er Lanfranco Cassetti, en gangster som hadde arvet penger fra en rik famile med det klingende etternavnet Armstrong. Dette blir innfløkt for en fotball supporter og jeg må legge fra meg boken og ta en pust i bakken, der jeg begynner å tenke på Christian Pulisic. 

Da vi allerede har plassert Chelsea på en tredje plass, vil vi allikevel ta med oss noen ord om den eneste etablerte amerikaner i årets Premier League utgave. Oppvokst i England, med spill for amatør klubben Brackley Town, senere via Borussia Dortmund og til Chelsea, faktisk gjør at spørsmålet blir vel, hvem er han egentlig?

Der damen i rød kimono, ombord på dette toget, skaper en mystikk og kanskje også en villedning eller avsporing om du vil, så gir allikevel dette klesplagget assosiasjoner til en nasjon som også denne sesongen har sin representant i Premier League. Japan har Takumi Minamino med, men om det blir så mye spill for Liverpool, eller at han igjen blir å finne på et utlån, der han ifjor også spilte for Southampton, med en form for suksess, er vanskelig å spå. Tipper Liverpool som nr. 4 og Southampton må slite på nedre halvdel, nr. 14.

Marcelo Bielsa
Hercule Poirot har nå tatt saken i egne hender og der han setter igang intervjuer for å finne morderen har han selvfølgelig fokus på de små detaljer og bruker sine ledetråder til å få satt saken i riktig perspektiv. 

Jeg følger ikke opp i samme omfang som vår kjære detektiv men allikevel mener jeg at jeg også er på sporet, og får med meg at det dukker opp enda flere navn, blant annet Hector McQueen, som i historien er Ratchett's sekretær, men hvor jeg bytter fornavnet til Gordon, og da er det Leeds som synger høyest i hukommelsen.

Leeds returnerte til det beste selskap i fjor og med bravur, endte som nr. 9 og med fotballens svar på Hercule Poirot, Marcelo Bielsa som sjef, og der detaljer blir analysert til den minste skruknott, tror jeg at klubben fra Yorkshire havner som nr. 8, dog uten de gamle stjerner, ei heller Gordon McQueen.

Der Poirot nå har dannet seg et bilde av plottet etter alle sine intervjuer med de ulike passasjerer, har vi tenkt litt videre og der vi fant Premier League's svar på denne detektiven begynner vi å se for oss andre trollmenn også, og i Brighton har vi jo selveste Potter, ikke Harry men Graham, der det nok vil bli skapt ny magi. 

Graham Potter
Liker Brighton, et morsomt lag, en engelsk manager, ikke mange av dem i Premier League, og et blikk for detaljer og med gullkorn og de riktige mekanismer på plass. Det blir sagt at Brighton, selv om de ikke alltid får ballen i mål, har et lag satt opp på en måte som gjør at de fleste spillere alltid er spillbare, at det finnes rom og at bevegelser er i et mønster som gjør at spillet glir på en fin måte og derav kreeres sjanser. 

Det er her læreboka stopper opp, at du ikke kan lese deg til å bli god i fotball, men hvor intuisjon, talent og samhandling og en sammensetning, som i Brighton ikke ennå er helt på plass, men hvor Graham Potter i mitt hode og med hva han skapte i Østersund, er en form for en trollmann, som Bielsa, skaper gull av gråstein og bruker elementene i spillet fotball på en måte som gjør at de er litt flinkere uten at de tømmer lommeboka eller skriker etter penger for å få resultater som de vil og ønsker. Brighton, ja det blir nr. 12. Det kan nok også gjøre det vanskelig for klubben å beholde sin manager, der "ulver", "kanoner" og eller "kråker" med flere kan ble ivrige på en overgang.

Under intervjuene blir "plottet" og "teoriene" for mye for meg og jeg overlater det hele til Hercule Poirot, noe som også har blitt et bilde for Tottenham, der de overlater det meste til nye managere uten selv å ha en spesielt god plan. Der de sparket Mauricio Pochettino som nå har tatt over PSG og er en del av et eventyr ingen kunne forestille seg. Messi, Neymar og Mbappe er gutta som den tidligere Spurs treneren har i sin stall, Harry Kane holdes igjen i tau, og kanskje det ryker, og han forsvinner. Ny trener er hentet fra ulvehiet og han får en tøff jobb, tror Tottenham blir nr. 9.   

Inne på toget og under intervjuene finner Hercule Poirot stadig nye spor og at passasjerene har mange knytninger og ikke er helt de de utgir seg for å være, men hvor jeg selv ikke orker helt å sette meg inn i alt, for mange detaljer, der mitt hode også er fullt av "fotballer" og andre spennende tanker om hva som skal skje, så går etterforskningen videre. 

The Bees - Brentford
Der vi vet er at det har blitt gitt 12 knivstikk og da ikke brukt kuler eller krutt, og hvor vi rett og slett tror at "Bees" og "Hornets" som også kan stikke, har kommet opp i det beste selskap for så og returnere tilbake til sin opprinnelige "kube". Det blir plass nr. 20 og 19 for disse to, selv med noen sterke enkeltspillere er ikke stallene gode nok. Norske innslag, King (Watford), Ajer (Brentford), hjelper heller ikke, men vil nok gi disse litt ekstra fokus.

Der Poirot sitter igjen med to teorier på utfallet. der vi starter med Teori 2; De 12 knivstikkene er satt i felleskap av passasjerene, bortsett fra de som hjalp Poirot med etterforskningen, og i henhold til en noe innviklet teori om at disse hadde et kjennskap til hverandre fra før, og ikke var de som de utga seg for å være, og alle hadde et motiv for å drepe "skurken", Teori 1; Her går Poirot for den enklere versjonen, at en utenforstående har kommet seg inn på toget i Vinkovci, dreper Cassetti, eller Rachett om du vil, på bakgrunn av tidligere mafia bekjentskaper, kommer seg vekk, og alle på reisen blir da sett på som uskyldige. 

Det hele ender i følge "fakta" med at teori 2 blir sett på som den virkelige sannhet, men hvor en av skikkelsene i historien, Mrs. Caroline Hubbard, som egentlig er skuespillerrinnen Linda Arden, innrømmer at det hele var hennes idè, og at hun står ansvarlig for det hele, der da Teori 1, blir utfallet, Hercule Poirot blir tatt av saken og reisen kan etterhvert fortsette videre mot sitt endemål, uten at jeg eller noen andre får så mye mer innblikk i det.

Toget, Orientekspressen, fortsetter da gjennom Europa på sine ulike stoppesteder kommer frem til Calais og herfra går turen med båt videre til London, hva og hvor de enkelte går av, når de er framme og hva som skjer med de ulike karakterene senere blir det opp til hver sin egens fantasi, akkurat som noen vil gjøre med Premier League denne sesongen, sette opp sine egne lag, melde seg på i ulike turneringer og drive på med sitt. Danne sine egne bilder, diskutere, spise pizza, drikke øl eller brus, se på tv, spille på oddsen og kose seg med nye kapitler i boken om Premier League.

Fantasy
Der vi nå har skrevet oss helt bort, Hercule Poirot ble tatt av saken, sitter vi fortsatt igjen med flere gåter og manglende svar, men der Orientekspressen stoppet, gir jeg deg allikevel videre mitt tips, slik at du ikke skal sitte igjen med like mange spørsmål som svar, og hvor du får det hele bildet beskrevet og kan eller ikke kan iritere deg, samtykke, være uenig, ha en annen teori eller akseptere, at slik blir det, slik er det, for til våren og neste sommer har vi svaret, det vet vi alle.

Burnley, Arsenal, Aston Villa og Norwich er også med i årets Premier League, og deres skjebne har vi beskrevet videre under.

Aston Villa, selv med Grealish overført for penger som kun er fantasien verdig, vil avslutte som nr. 6 og med en svært dyktig manager i Dean Smith ta et nytt steg mot toppen og fremtidig Champions League spill. Vi har trua på Villa, laget har gjort noen gode signeringer, men fortsatt mangler det noen brikker før puslespillet ser fullkomment ut, og selvom Grealish er borte, så lever dette laget godt videre.

Arsenal får en ny skuffende sesong havner nede på 10. plass, og kan ikke se helt hvordan de, med det mannskapet de har og en del spillere som ofte er svært skadeutsatt vil ha muligheten til å hevde seg spesielt bra. Det holder ikke bare med at klubben heter Arsenal, man må ha det hele på plass og dessverre trenger nok Mikel Arteta fortsatt tid på å bygge nytt fundament på The Emirates og samtidig skape et klima for utvikling som kanskje ikke det er plass til blant en supperterskare som har vist seg og ikke vite sitt eget beste.

Jamie Vardy - Leicester
Burnley og Norwich får det tøft, og overlevelse vil være en bonus for begge, der jeg tror at Burnley, med sin rutinerte manager Sean Dyche igjen vil være istand til å flytte fjell og fange poeng med langballer og harde taklinger. 

Norwich som noe overraskende solgte sin beste spiller, Emiliano Buendia til Aston Villa, kan også mulig vinke farvel til Noel Cantwell også før vi starter opp, der det ryktes om at denne støttespilleren også er på vei til Aston Villa. Ser ikke helt at overlevelsesdrakten er tatt på, nedrykk for Norwich blir mitt tips og plass nr. 18. 

Da står vi igjen helt til slutt med svaret på "gåten" og forhåpentligvis ingen "mord", der Leicester blir mitt sterkeste tips foran sesongen, og med et bakteppe av salg etter salg av de beste fra tidligere sesonger, gir en forskyvelse på Financial Fair Play reglene at klubben kan handle og ikke må selge sine beste foran denne sesongen, skyve rekordunderskudd foran seg og holde toget gående og forhåpentligvis hente hjem dette trofeet som kom til skapet i 15/16 sesongen da forutsetningene for å få til dette var langt mindre fra hva de er idag.

Ser at mange har sine teorier og at fakta, detaljer og det unaturlige ofte blir glemt når man skal snakke om fotball, men det at Leicester har slått Chelsea i FA Cup finalen, Man City i FA Community Shield og feide Villareal av parketten i sin siste pre-season friendly er fakta, det er sannhet og det ble også gjort med enkelt spillere med svært høy kvalitet som også preget årets Europamesterskap.  

Der vi også i Leicester ikke må glemme de belgiske herremenn, tre i tallet, Castagne, Tielemans og Praet, og med inspirasjon fra disse, noen tanker om Hercule Poirot's evner til å se detaljer, la dette hvile i fantasien, kanskje bli tatt frem fra glemselen og få sin renessanse, ønsker ikke jeg å spå at reisen til Leicester stopper i snøføyke på Balkan, og at mafiaen dukker opp for å ta livet av en inntrenger som ingen trodde skulle dukke opp i toppen av Premier League.

Med dette som et utgangspunkt, mine litt blå fargede teorier, Hercule Poirot og mord på Orientekspressen, så får vi følgende tabell, 

1. Leicester, 2. Man City, 3. Chelsea, 4. Liverpool, 5. Man Utd, 6. Aston Villa 7. Everton, 8. Leeds, 9. Tottenham, 10. Arsenal, 11. West Ham 12. Brighton, 13. Wolves, 14. Southampton, 15. Newcastle, 16. Crystal Palace 17. Burnley, 18. Norwich, 19. Watford 20. Brenford



Kommentarer