Stockport County fra Argentina, Best, Bergersen og Bergara, til Paddy Madden og nye opprykk på Edgeley Park

George Best - Stockport County
Stockport County er på vei tilbake til det gode selskap, laget som har hatt både Best og Bergersen i sine rekker, og det hører med at de i 79 sydde om argentinske landslagsdrakter og ble lansert som "Det Nye".

Vi googler og finner dagens resultat, 1-2 borte mot Notts County, sjekker tabellen, ligger fortsatt øverst, 82 på 37 og 7 foran Wrexham. Det er kjente klubber hakk i hæl der vi finner Halifax, Notts Co, Chesterfield og Grimsby som perler på en snor i rad og rekke, der de kjemper om en plass om å komme tilbake til "Football League".

Stockport County har hatt sine epoker og var på starten av dette desenniet en klubb på nivå to i engelsk fotball og det var fart på Edgeley Park. Kent "Kenta" Bergersen var en del av dette og tilbragte noen sesonger her, fra 1999 til 2001, 25 seriekamper og 1 mål. 

Kevin Francis var et fenomen noen år tidligere og en spiller som etterhvert ble en fryktet mann på topp for "The Hatters" og hans størrelse var vel det som skremte motstandere mest, 2.01. En stor skikkelse for klubben gjennom mange sesonger, 88 mål på 152 serie-opptredener er god statistikk. Det ble også en retur noen år senere da med 4 kamper og ingen mål, men der en da 32 årig Francis var på hell og på ingen måte i nærheten av sin storhet fra oppholdet fra 91 til 95.

Danny Bergara - Stockport County
Der klubben ble løftet frem og bygget på et solid fundament under ledelse av Danny Bergara, var det ikke han som skulle få klubben opp på nest øverste nivå, det ble Dave Jones som klarte det. Men spillere med de rette egenskaper hadde ankommet Edgeley Park, der laget over noen sesonger var formet til en enhet som var kapable for opprykk men hadde tapt tre play-off finaler og Bergara lot skipet seile videre. Dave Jones bli puffet opp fra trener gjerningen og tok klubben rett opp på sitt første forsøk.

De var også nære en finale i ligacupen, året var det samme. Middlesbrough ble for sterke i semi'n og dermed var eventyret over. Det ble først tap hjemme 2-0 og en sensjonell 1-0 seier borte i returen, der klubblegenden Sean Connelly var eneste målscorer. På reisen mot semi-finalen ble lag som West Ham, Southampton, Blackburn og Sheffield United beseiret.

Dave Jones ble etterhvert snappet opp av Southampton og der laget overlevde noen sesonger på nivå to var Gary Megson og Andy Kilner "in charge". Siden den gang kan man si at Jim Gannon har vært en mann det er sådd sin lit til der han har hatt manager ansvaret for klubben i tre ulike perioder, sist i fra 2016 til 2021. Gannon var før sin tid som manager i klubben en midtstopper gjennom elleve sesonger, der han totalt spilte 383 seriekamper og scoret 52 mål.

Ser man på listen over managere som har vært i klubben finner man navn som Mike Summerbee, Dietmar Hamann, Sammy McIlroy og Gary Ablett. Den som nå har ansvaret er David Chalinor, også han tidligere spiller i klubben. På listen over folk i spillerstallen er det spennende lesning, der iren med det klingende navnet Paddy Madden, fyrer av og scorer mål på topp. En storvokst mann der oppe sammen med Madden er Scott Quigley, ei heller en som ligger på latsiden. Har du lyst til å lese mer om hver enkelt, finnes denne listen som er god og gir de fleste detaljer. 

Edgeley Park - Stockport
Edgeley Park fikk vel sin fulle dåp under tiden George Best ikledde seg Stockports farger og entret banen der folk gikk mann av huse for å se. George Best var 29 da han ankom klubben og egentlig skulle han være på toppen av sin karriere, året var 1975. Den tidligere "Ballon D'or" vinneren hadde gått ned i grotten, der helt nederst i ligapyramiden, skulle spille for laget som sesongen før hadde endt totalt sist i "football league" og fått ny lisens der de ble "re-elected" som var mulig før faste opp og nedrykk mellom de fire øverste og neste steg var en regel.

Best spilte sin første kamp for Stockport på Edgeley Park mot Stoke, og selv om han selv mente han var langt fra "full fitness" scoret han et flott mål på frispark fra 25 meter. Det ble ingen lang historie for Best i Stockport, men han følte at føttene fortsatt leverte og reiste videre til Cork i Irland og fortsatte fotballgjerningen i klubber som Los Angeles Aztecs, Fulham, Hibernian med flere, det ble også retur til det nord irske landslaget der en kamp mot Vest-Tyskland står som et definitivt høydepunkt.

Det å finne absolutte høydepunkter er jo gøy, men i Stockport sin historie er det også kjedelige episoder og noen også rare og spesielle, det må selvfølgelig få sin plass, som brannen i 1935!. Hele hovedtribunen brant ned og alt av dokumentert historie forsvant inn i asken. Det gjorde at klubben hadde lite eller ingen info igjen om sine tidlige år og måtte gå "manngard" for å få på plass det meste igjen. 


Der vi bringer gamle historier til torgs, har selvfølgelig Uruguay sin plass, med lederskapet til Bergara, men også som vi nevnte tidligere, Argentina står klubben nært. Et overskuddslager av argentinske landslagsdrakter hos Adidas fra VM i 78 endte opp i garderoben på Edgeley Park, med påsydd Stockport logo. Det var krise i klubben og de stod uten drakter foran sesongen 79. Tidligere England og Manchester City legende Mike Summerbee var klubbens manager og han hadde sine kontakter. Det ble fort bestemt at disse draktene kunne brukes, og selv om "ultra" og "ekstra" måtte overbevises om skiftet, ble det en snakkis og det ga et løft. Men der man trodde man hadde skutt gullfuglen og funnet sin nye identitet ble man fort skuffet da Argentina i 1982 gikk til krig på Falklandsøyene og klubben fikk beskjed om å bytte farger og drakt, da slikt antrekk ikke kunne tillates.  

Vi har nok oversett en del der vi prøver å gi et bilde av klubben, der noen mørke skyer gjennom epoker førte til at Stockport County forsvant litt fra "førstesiden" eller om det var "midtsiden". Det ble fort litt borte og gjeldstynget var de. Supporterne gikk inn og før det begynte å snu igjen var de helt nede i nr. 6, med litt spesielle eierskap og kinesiske relasjoner er det igjen håp i det som kan se ut som en ny reise til bedre nivåer. Det er folk med byen og klubben i sine hjerter som nå styrer skuta nær breddene på elven Mersey.

Når det våres i Stockport er det med tanker om fremtiden, et mulig opprykk og skuddfoten til Paddy Madden. Håper også at han på 2,01 med mye mål, brannen i 35, Argentina, Best, Bergara og Bergersen fortsatt har en plass i veggene på Edgeley Park.

Lykke til, dette er jo fortsatt spennende!

Kommentarer