Mr. Danny, skotten som ledet Kongsvinger, Iran og Irak, det var ikke figuren til Trond Viggo!

Landslaget til Irak - McLennan til høyre
For meg er den utrolige skotten figuren til Trond Viggo, for andre er det Mr Danny, Danny McLennan. Det er jo en og annen til fra nord på balløya som også har kommet hit, der David Hay, trener i Lillestrøm, Charlie Miller og Robbie Winters, begge spillere i Brann, alle la igjen sitt fotavtrykk.

I denne historien blir det lite om "skotten" til Trond Viggo, Hay, Miller og Winters, det hele handler om Danny McLennan som landet på Kongsvinger i 1978. 

Fotballens veier er mange og i dette år hadde av en tilfeldighet Kongsvinger fått en "skotte" på blokka. En Hydro direktør ved navn Claus Clausen var i denne tiden leder av KIL og han fikk snusen i at Danny McLennan kunne være ledig, en helt spesiell herremann fra Skottland.

Briter har reist verden rundt siden "ballen ble rund" og undervist i spillet som de selv har oppfunnet og som rene misjonærer har de etablert dette som et globalt fenomen uten at vi egentlig har tenkt så mye på det. Fotballens spill og opphav i de fleste land i verden har en brite å takke for at de i dag har etablert dette som sin favoritt sport og interesse.

"Skotten"
"Skotten" til Trond Viggo har en annen vri og vet vel ikke helt hva han driver med, der han satser lite på fotball, og mest på rør og tull, noe som var den rake motsetning med Danny McLennan. Mr. Danny har forsvunnet litt fra radaren over de vi husker fra en ellers anglofil periode. 

Der historien om "skotten" startet for KIL hadde Mr. Danny tidligere en lang reise bak seg og hadde vært landslagstrener for mange landslag inkludert Iran. Historien sier ikke så mye om hvordan Danny McLennan ble funnet og hvordan avtalen kom i havn, men de som har lest Glomdalen vet nok mer enn meg. Han kom til Kongsvinger og tok over trenerjobben i klubben, før han igjen forsvant og fant nye oppdrag. Erik Nystuen var en av spillerne da og en vi senere fikk bekjentskap med gjennom mange sesonger i toppen hos KIL. Nystuen har senere beskrevet McLennan som en viktig årsak til at spillere og klubb fikk det løftet de fikk og startet reisen opp til øverste nivå, som ble nådd i 1983.

Det ble etter opprykket 17 sesonger på øverste nivå før klubben igjen tok steget ned i 1999. KIL har vært oppe på øverste nivå en sesong etter dette (2010), men etter dette vært på en vandring mellom nivå to og tre i det norske seriesystemet. 

McLennan var nok glemt av de fleste når KIL herjet på øverste nivå, der Per Brogeland, Ingvar Stadheim, Åge Steen og Svein Ivar Sigernes er trenere som dukker opp i hukommelsen. Det er som mange sier, der man sår, gror det, og ofte kan en trener etterlate seg helt spesielle spor. 

Det var først og fremst tilnærmingen til sporten og selvfølgelig de klare og rette "puckene" som kanskje engelskmannen fikk mest "skjenn" for, men det var vel aldri tvil om at fotball var de viktigste i livet og noe man ikke tullet med, det var blodig alvor og "verdensmester" blir du ikke ved å overlate noe til tilfeldighetene.

East Fife 1954 - Danny McLennan til høyre

Mr. Danny ankom Gjemselund etter et opphold som landslagstrener for Irak, så ja Egil "Drillo" Olsen er ikke alene om å ha trent lag i norsk fotball og landslaget til Irak. Som spiller hadde McLennan en respektabel karriere og ble skotsk ligacupmester med East Fife i 1954, tilbragte noen år i denne klubben etter å ha ankommet fra Rangers, der han ble oppfostret og sikkert hadde sin trener tilnærming fra. Etter sin tid i East Fife ble han "player manager" i Berwick Rangers deretter fullt ansvar i Stirling Albion og derfra til amatørklubben Worcester.

Da oppdraget i Worcester tok slutt var det starten på en reise i utenlandstjeneste som ikke ligner sidestykke. Norge var et avhopp og et nytt bekjentskap der han før og etter jobbet som trener for landslagene til Iran og Irak, Filipinene, Malawi, Mauritius, Rhodesia, Malawi, Fiji, Libya, Jordan og Bahrain. McLennan trente også et lag i Tanzania og sitt siste treneroppdrag som er beskrevet var i India der han hadde ansvaret for klubben med det klingende navnet Churchill Brothers. 

Han var nær ved å skape stor fotball historie under sine fem år i Zimbabwe og ble en kjent karakter, der han dukket opp i reklamer og med mottoet, "Drink Pepsi, Danny does". Han var nær ved å føre Zimbabwe (Rhodesia) til VM i 1970, men hederlig ble overskriften da plassen forsvant.

Det ble ikke så mange trofeer i skapet som manager der en ligagevinst fra nivå to med Stirling Albion står igjen alene som det eneste, men igjen det at han får stor ære for en epoke som varte i 17 år på Gjemselund er noe å ta med seg. De "nære ved" VM hendelsene med noen av landslagene og skapelsen av et godt grunnlag for Iran som nådde VM i 1978 er bragder som kan tilskrives.

Danny McLennan
I Skottland er han tatt frem som en "glemt skatt" og en som virkelig representerte landet sitt på en fin måte, der han misjonerte fotball på forskjellige kontinenter og breddegrader. 

Spesielle hendelser rundt karrieren til McLennan har her blitt skrevet om og tilfeldigheter gjorde at han kanskje gikk glipp av sjanser som da Jock Stein fikk jobben foran ham i Dunfirmline og hvor han etter både opprykk og å ha tatt Stirling Albion til semi-finale i den skotske cupen rett etter fikk sparken. 

McLennan holdt det gående som trener til en alder av over 70 år. Han døde i 2004, 79 år gammel. 

Det ble etterlatt et inntrykk på Kongsvinger, som i Irak og Iran, der hans tilnærming fikk satt toget på skinnene til neste stasjon, med litt utradisjonelle metoder. 

Det var hele tiden i fotballens ånd og til glede og respekt for dette artige spillet, der Trond Viggo får ha oss unnskyldt for å ikke få så mye oppmerksomhet for sin "skotte", der David Hay ledet Lillestrøm til seriegull og hvor Brann menn Robbie og Charlie hadde er husket for artige stunder i rødt.

Mr. Danny, skotten som ledet Kongsvinger, Iran og Irak.

Kommentarer