Hvor ble de av Manchester United og deres siste ligamestere, et evig jordskjelv kan det stoppes av ten Haag?

Erik ten Hag - Man Utd
 Det er gått ni år siden Manchester United sist vant Premier League. Sir Alex Ferguson bestemte seg for å gå av, og jordskjelvet har ennå ikke lagt seg. Det er utrolig hvordan en mann kan ha slik innflytelse og sitter der fortsatt oppe på tribunen.

Han har igjen sett mang en manager forlate skuta etter sine egne og mange år i sjefsstolen. David Moyes var den første som tok hatten og måtte gå, før det hadde gått en hel sesong. Louis Van Gaal kom så og gikk etter å ha løftet FA Cup bøtta i 2016. Jose Morinho fikk så muligheten, hentet hjem Europa League og Liga Cup triumfer og en runners-up i Premier League, deretter var det Ole Gunnar Solskjær sin tur, en 2. og 3. plass i Premier League og en finale i Europa League ble fasit, ikke godt nok og inn med Ralf Ragnick og ny kvalifisering til Europeisk spill og en 6. plass i Premier League.

Det er store krav i Manchester United, det er krav som kanskje bare Sir Alex Ferguson kunne innfri, men der denne klubben underlig nok ikke gikk for Jurgen Klopp eller Pep Guardiola, for den sags skyld Carlo Ancelotti eller Roberto Mancini, har det vært særs dårlige i å velge fra toppen av manager pyramiden.

Manchester United har nå valgt Erik ten Hag, en mann som har ledet Ajax, Twente, Utrecht og Go Ahead Eagles. Vi glemmer ikke at ten Haag har vært sjef også for Bayern Munchen II og har en lang spillerkarriere i diverse nederlandske klubber som Walwijk, Twente, Utrecht og De Graafschap. Det lukter ikke gull av dette, men for all del, alle skal få en sjanse og det som er blitt gjort i Ajax gir et håp om at erfaringen fra Europa og gull medaljer i hjemlig serie er nok til å finne vinnerformelen også i Man Utd.

Der gruppa fortsatt har en del vinnere fra ni år tilbake, er allikevel den tiden historie. Så hvorfor var det som ble etterlatt av Sir Alex og tatt over av David Moyes så forskjellig, og hvorfor klarte man ikke som i Liverpool på det gode 70 tall å føre formelen på suksess videre.

Sir Alex - Never Give In
Det er selvfølgelig ingen overraskelse at Arsenal også fikk seg en på trynet når de sendte Arsene Wenger ut døren på The Emirates. Valget på ny mann ble et kav etter en som kunne fylle skoene etter en mester og desperate klubbeiere, uten fotball faglig forståelse, måtte leke med tanker de overhodet ikke hadde forankret i noe annet enn champagne og kaviar fra vip losjen. En kopi av Manchester United årene før.

Begge klubber har folk i posisjoner uten forståelse for hvordan en fotballklubb skal drives. Der de sitter høyt med mørke solbriller bak sotete ruter på vip'en og har latt Sir Alex styre showet. Ikke fulgt med, og totalt blitt tatt på senga, akkurat som Arsenal, men slik er det nok ikke bare her, men der klubber som Manchester City, Chelsea og Liverpool har rykket ifra. De ser til å funnet ro med Pep, Klopp og Tuchel. 

Det å kjøpe et fotballlag går ikke der vi ser f.eks. et PSG som det beste eksempelet der de med statsbudsjettet til Qatar igjen og igjen prøver å skape et vinnerlag, men lykkes ikke, og må se at det ene forsøket etter det andre blir misære.

Det ser jo egentlig bra ut å bli nr. 2 og 3 i Premier League, men de var langt unna. Det å ikke kunne levere til annet enn nederlag borte mot Watford er ikke tilfredstillende. Fallet var markant og Ole Gunnar Solskjær hadde ikke evnene til å se hva som skulle til for å unngå det laveste lavnivå.

Det som nå er grunnlaget på Anfield og Etihad er dessverre noe som står i veien for Manchester United. Det er et problem de selv ikke kan løse, hvor de har sovet i timen og ligger bak i klubbutvikling og struktur. Hvorfor kjøper ikke Manchester United f.eks. Grealish, Haaland, Diaz eller Jota?

De har gått for Ronaldo, Bruno og Sancho, beholdt Pogba og slitt med å balansere sitt eget lag. Folk som ser på Pogba som et problem bør ta det litt piano, der de ikke forstår hvordan et lag skal bygges og hvordan rollene skal fordeles. Frankrike's manager Didier Dechamps burde vært en som Manchester United skulle gått inn for å hente, han vil forstå hvordan man bygger et lag rundt Pogba, muligens fått inn Mbappe og da med Ronaldo og kanskje et fullt trykk for å hente Kantè. Bygget en grunnmur som kunne ha passet perfekt for en Pogba som ved riktig bruk og med gode hjelpere ville blitt en stor suksess, men uten hvite tangenter på pianoet blir det ingen gode melodi.

Gary Neville & Roy Keane
Det å eksponere spillere og gi dem jobber i et fotball lag de ikke behersker eller vil gjøre, er ingen god løsning, der "julenissene" Roy Keane og Gary Neville bruker sine egne styrker fra en svunnen tid på fotballbanen som speil for hva Pogba skal gjøre og viser hvorfor de begge ikke kan lykkes som managere uten forståelse for hvordan man bygger et lag med både det psykiske og fysiske i balanse. Neville og Keane har svarene, men to som jeg aldri hører så mye på mer, de snakker stort sett et språk som nok bare fungerer i det ideelle og i "good old days". Begge svinger fort i humør som resultatene til Man Utd. De begge har svarene som faktisk ikke disse arvtagerne til Sir Alex har funnet enda. Ralf Ragnick er en som liker å følge spesifikke spillemønster og har en metodisk tilnærming til spillet, noe ulikt Ole Gunnar Solskjær som ofte ser det meste utfra potensial og spillermateriell, der ten Haag ikke er en jeg vet så mye om og hvordan han tilpasser sin egen filosofi til fans og klubb med enorme forventninger.

Anders Lindegaard - Helsingborg
Ser vi på spillerne fra "den gang da" er David de Gea fortsatt i klubben og hans sesong var til karakteren meget bra. Det å ha en Dean Henderson hakk i hel og misfornøyd med tingenes tilstand er ikke helt bra, men allikevel de Gea har stått frem som et klart førstevalg. Liverpool og Man City har begge solide og klare førstevalg på keeperplass, et must, hvis du skal gjøre det bra. Anders Lindegaard voktet målet i 10 seriekamper tilbake i 12/13 sesongen og var et sikkert 2. valg der Sir Alex hadde en god keeper mix. Et tredjevalg i Ben Amos, en nødreserve som ikke ble brukt. Sam Johnstone figurerte også på lista over mulige erstattere. David de Gea da fortsatt i Manchester United, Ben Amos vokter målet til Wigan, Sam Johnstone står for West Bromwich. Anders Lindegaard har etter opphold i Preston og Burnley vært førstevalg hos Helsingborg siden 2019, der han også har blitt med i den eksklusive klubben over keepere som har scoret mål i kamp.

26 spillere var i aksjon i Premier League denne 2012/13 sesongen og Sir Alex var en mester i å mønstre lag som klarte å vinne og få respektable resultater uansett motstander, i minste fall få et uavgjort, og aldri gå på sviende nederlag som gjorde at skjorta ble for skitten eller at utfallet ble tragisk og uforklarlig. Av de 26 som fikk spilletid i Premier League var 12 spillere på banen i mer enn 20 kamper. Robin Van Persie eneste spiller med alle seriekamper.

Det var alltid balanse i uttakene og der kvaliteten alltid var god nok til å få et resultat og hvor belastning med fire turneringer å ta hensyn til. Det ble ingen topp for Sir Alex i FA Cup (6. runde), EFL Cup (4. runde) eller Champions League (8.del). Dette ble lett glemt når man hevet den gjeveste av de gjeveste pokaler av dem alle.

Spillere som figurerte i forsvaret var en god blanding av rutine og ungt blod. Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra og Antonio Valencia var kvalitet med lang fartstid. Phil Jones, Chris Smalling, Jonny Evans, Rafael og Alexander Buttner var yngre som fikk spilletid. Det ble fort klart at nye managere ikke hadde mye tillit til de yngre spillerne, ei heller Michael Keane som senere ble landslagspiller for England, han var denne sesongen på lån hos Leicester. Ble solgt til Burnley og senere til Everton for £25 millioner.

Rafael - Lyon
Rio Ferdinand og Nemanja Vidic holdt ut sesongen etter men forsvant til Queens Park Rangers og Inter og hvor de to etterlot seg et gap som aldri ble tettet. Phil Jones er fortsatt i klubben, men uten å være tenkt på som et førstevalg. Lange avbrekk med skade og formsvikt har stoppet spilleren fra å få en god progresjon. Chris Smalling spiller i Roma, Evans i Leicester, Keane for Everton. De var ikke gode nok, der Varane, Lindeløf, Bailly og Maguire med flere er handlet inn uten at de har vist seg bedre enn de nevnte herrer som ble kastet ut som tomgods.

Sideback alternativene Evra og Valencia var det vel ikke mulig å erstatte fra egen stall og hvor Shaw og Van Bissaka er blitt kjøpt inn og der Telles og Dalot er andre cover som da er sett på som bedre enn Rafael og tvillingbroren Fabio. Fabio har siden han forlot Old Trafford i 2014 spilt for Queens Park Rangers, Cardiff, Middlesbrough og idag i Nantes. Rafael ble i 2015 solgt til Lyon og har senere spilt for Istanbul Basaksehir og nå i Botafogo. Valencia har etterhvert blir pensjonist etter spill i Columbia frem til ifjor. Evra har også sett sin slutt etter at han forlot Man Utd for tidlig og var i spill for Juventus, Marseille og West Ham. Buttner forsvant i 2014 og signerte for Dynamo Moskva, deretter har han hatt sin ferd i klubber som Anderlecht, Vitesse, New England Revolution og er idag hos Waalwijk.

På midtbanen var Michael Carrick fortsatt en bærebjelke, han hadde ved sin side Paul Scholes som i en alder av 38 fortsatt var aktiv i spill og kanskje den som først skulle vært erstattet med en spiller som kunne fylle tomrommet hans. Scholes ble hentet inn igjen av Sir Alex etter å ha lagt opp, spilte bare 16 kamper i serien, men allikevel var hans "presence" viktig. Hullet etter Scholes ble aldri fyllet. David Moyes hentet Fellaini fra sin gamle klubb Everton og dynamikken ble overhodet ikke den samme. Kjøpet må klassifiseres som en total katastrofe, hvis det var ment som erstatning for Scholes, for ingen andre ble hentet for å gjøre denne jobben.

Scholes og Carrick var et fint par, og for noen kampers skyld kunne Powell, Fletcher, Cleverley og også Valencia brukes i sentrale roller. Valencia burde vært dyrket ved siden av Carrick i noen år, men det ble aldri funnet en erstatter for Scholes.

Wayne Rooney & Paul Scholes
Der Scholes og Carrick for lengst har dratt inn årene, noe også Fletcher har gjort, finner vi Cleverley vi Watford, Powell i Stoke. Andre spillere som Kagawa og Anderson dro også fort etter Sir Alex sitt farvel. Kagawa tilbake til Borussia Dortmund, Anderson til Fiorentina og en retur til Brasil før han i 2020 avsluttet i tyrkiske Adana Demirspor.

Det var mye å velge i på kantene. Ashley Young, Ryan Giggs, Nani og Javier Hernandez var alle i aksjon. Wilfred Zaha ble signert fra Crystal Palace, men Sir Alex ga aldri noen debut. Young forlot etterhvert klubben og ble heller seriemester i Italia med Inter, som første engelskmann i historien. Jimmy Greaves  har også denne tittelen, men var solgt fra AC Milan når han fikk medaljen. Nani forlot klubben i 2015 og holdt det gående for diverse klubber frem til 2017, opprettholdt sitt landslagspill og holdt høyt nivå. Totalt ble det 112 landskamper, noe som vel burde vært bevis nok på at spill i Man Utd kunne vært mulig lang tid etter at han forsvant.

Wilfred Zaha fikk ingen god tid på Old Trafford og kanskje den spilleren som kunne ha gitt Man Utd "edge", men istedet returnerte til Crystal Palace og etter to landskamper for England gikk til spill for  Elfenbenkysten. Javier Hernandez ble senere utlånt til Real Madrid, var tilbake i England med West Ham og nå i MLS der han spiller for LA Galaxy.

Ryan Giggs var i sin siste sesong og ble innsatt som caretaker manager da David Moyes forlot stolen og har siden 2018 innehatt rollen som sjef for de Walisiske landslaget. Grunnet diverse og pågående rettsaker rundt hans personlige liv er han til og fra i denne rollen. 

Der det også var sterk konkurranse om plassene foran i laget hadde Wayne Rooney og Robin Van Persie sentrale roller. De to var i sin beste alder og der Wayne Rooney fortsatte langt inn i Jose Mourinho sin tid i klubben ble det fort klart at den nederlandske målmaskinen ikke fikk mye tid av nye managere og forlot klubben for spill i Fenerbahce og Feyenoord, der han fortsatte å score mål. Rooney var i spill for Everton, DC United og Derby før han i denne klubb ble manager. Van Persie er også over i treneryrket og er idag assistent i Feyenoord.

Danny Welbeck ble heller aldri helt akseptert som et førstevalg og har med spill i Sunderland, Arsenal, Watford og nå i Brighton tilbragt tid i andre klubber, selv med det som bakteppe har han allikevel spilt totalt 42 landskamper for England og scoret 16 mål. 

Det som har vært mulig å gjøre feil i Manchester United er gjort feil, og de har aldri forstått hvordan man skaper en god og riktig "transition", noe vi aldri har sett etter at Sir Alex forsvant, der han kan beskrives som en som fikk til disse overgangene med spillere fra en epoke til en annen på den beste måte. 

Charlton, Law & Best
Det er lett å være etterpåklok, men hvor går Manchester United nå, der de har en aldrende Ronaldo på topp, som en Bobby Charlton kopi, kanskje litt sliten og alene, og hvor Sir Bobby forlot skuta i en alder av 33, har Ronaldo for lengst passert dette år. Nei, ikke tull med Ronaldo, han er god som gull og er fortsatt en å satse på. George Best tenker vi fortsatt på der han sammen med Denis Law satte de fleste forsvarere i lås. Brian Kidd og Alex Stepney, David Sadler, Willie Morgan og Martin Buchan, hvor er de nå? David Beckham, Gary Neville og Eric Cantona. Bryan Robson og Norman Whiteside, der var også Mark Hughes, Brian McClair og fler.

Det er mye godt i mimring og historiske tilbakeblikk og der Manchester United er i ferd med å bli gode på akkurat det, tilbakeblikk, litt i Leeds fella kanskje, der de fortsatt sover med drømmer om Hunter, Bremner, Lorimer og Giles, der gudene for lengst har forlatt banen og noen blitt engler andre ennå ikke det. Men det å gå i Leeds fella er vel ikke lurt og hvor sparkingen av Ole Gunnar Solskjær står igjen som en parentes med et stort spørsmålstegn i. Der jeg ikke kan forstå at en "fotballmann" som OGS kunne gå så i fella og stille lag som gikk på smeller mot smålag og forarge fans på en måte du ikke kunne forstå. 

De menn som har fått prøve seg i stolen etter Sir Alex Ferguson er alle i godt sig fortsatt, bortsett fra Ole Gunnar Solskjær som har tatt seg en pause på ubestemt tid, der tilbud som kommer vurderes. David Moyes har fått prøve seg i Real Sociedad og Sunderland, og i to perioder hos West Ham hvor han nå i den siste runde har etablert seg som en av de fineste managere i dette sirkuset. Louis van Gaal leder det nederlandske landslaget og der han trodde han hadde hatt sin siste jobb i Man Utd kom han tilbake i manesjen og skal til VM i Qatar. Når vi sitter her å skriver har Jose Mourinho akkurat vunnet Europa Conference League med Roma, rukket å få sparken i Tottenham der han ledet klubben til EFL Cup finalen uten selv å få lede laget. Det var for øvrig første gang siden Jose Mourinho selv vant Champions League med Inter at et lag fra Italia løftet en Europeisk pokal.

Veien fremover blir ikke lett, men det snur fort i fotball, magien ligger kanskje i et kjøp av Rice eller Phillips. Om det er nok tetningsmasse på vei til å få orden på et forsvar som lekker verre enn Titanic på vei ned, vites ikke. Det er ingen enkel jobb, det kreves mye å få de flinkeste på plass. Klopp og Pep er de nye enere, der Sir Alex og Arsene var det før. Vi får se hvordan Man Utd skuta flyter videre, du kan se dem live i aksjon på Ullevaal i årets pre-season. Det blir et første bekjentskap med det nye og forhåpentligvis et godt ankerfeste i Erik ten Haag, lykke til!

Kommentarer