Filbert Street, onsdag 14. oktober 1970, England U.23, atter et lagbilde

England U.23 - 1970
England spilte totalt 296 kamper med sitt U.23 lag før det ble endringer og vi fikk U.21. Straks ble utvalget av etablerte spillere mindre og hvor steget opp til A-landslaget ofte ble noe mindre tydelig. Det engelske U.23 landslaget hadde en del spennende utgaver. 

Dette bildet i bladet Shoot er fra 1970 og en landskamp på Filbert Street der England møtte Vest-Tyskland. Laget viser mange gode spillere som både før og senere var en del av
A-landslaget. 

Colin Todd, Larry Lloyd, Peter Shilton, Joe Royle, Tony Currie, Dave Thomas og Brian Kidd er 7 av 11 spillere på bildet som senere to steget opp. Der de fire andre, Norman Piper, John Robson, Steve Kember og Paul Edwards aldri fikk en "cap". 

Så hva skjedde etter at disse utvalgte nedsablet Vest-Tyskland 3-1 på Filbert Street. Datoen var 14. oktober og 24 757 var tilstede, det var en onsdag. Peter Shilton var på hjemmebane og eneste spiller fra Leicester. Dette var forøverig eneste gang U.23 laget til England spilte en kamp på denne stadion og i denne by. 

Colin Todd - England

Så hvordan gikk det med disse utvalgte der vi begynner med Colin Todd oppe ytterst til venstre. Her representerer han Sunderland og han var et usedvanlig stort forsvarstalent som i februar 1971, kun noen måneder etter dette bilde ble tatt, ble solgt til Derby. Det ble en dyr affære for Brian Clough som betalte £175.000 for Todd's tjenester. 

Colin Todd dannet etterhvert et fantastisk og solid forsvarspar med Roy McFarland. De vant to liga titler sammen, 72 og 75. Colin Todd tok senere ferden videre til Everton, Birmingham og Nottingham Forest. Noen korte opphold i NASL, Oxford og Luton ble det også. Todd slet en del med skader og det var årsaken til at det kun ble 27 A-landskamper, intet VM eller EM sluttspill. Todd fikk etter dette en respektabel trener karriere med blant annet opphold i Middlesbrough, Bolton og Derby, også trener i dansk fotball med Randers og Esbjerg.

Larry Lloyd er neste spiller på bildet. En storvokst stopper som mange sikkert husker fra Liverpool og Nottingham Forest der han vant ligaen med begge klubber. Lloyd spilte også for Coventry, Bristol Rovers og Wigan. En litt spesiell karriere der hans tid i Liverpool ble preget av mye skader og totalt ble det kun 4 landskamper, der tre ble spilt under tiden i Liverpool og en siste landskamp i 1980, da for Nottingham Forest.

Peter Shilton trenger vel ingen nærmere presentasjon der han kun måneder etter denne kampen får sin debut på A-landslaget og tilbringer de neste 19 årene mellom stengene for England, det hele kulliminerer med semi-finale i 1990 VM. Shilton tilbragte tid i flere klubber og for Leicester spilte han på førstelaget fra 1966 til 1974, senere til Stoke, Forest, Southampton og Derby før han avsluttet med korte opphold i Plymouth, Bolton og Orient, der han i 1995 passerte 1000 seriekamper. Shilton hadde en kort manager periode i Plymouth og har også hatt mange ulike roller som keepertrener i flere klubber. Hans sønn Sam Shilton var en habil midtbanespiller som var aktiv samtidig som sin far og spilte blant annet for Plymouth og Coventry. 

Joe Royle - England
Joe Royle er neste mann på bildet, til høyre for Peter Shilton. Royle var en storvokst spiss av den gamle fine sorten for Everton og regjerende seriemester på Goodison Park denne sesongen. Royle spilte for Man City, Bristol City og Norwich før han tok over Oldham og skapte "fine vinger" for uglene. Også vært manager i Everton og Man City, og den siste som har trent de blå fra Liverpool frem til en tittel der de tok hjem FA Cup'n i 1995. Neste er Paul Edwards som også ble spådd en stor karriere, men der Manchester United slet med fotfeste og ikke fikk helt satt sammen et slagkraftig mannskap tidlig ut på 70 tallet og der nok talentet ikke var godt nok til å erstatte folk som Charlton, Stiles, Law, Foulkes og Crerand som var den aldrende garde på Old Trafford. Edwards best som midtstopper droppet etterhvert ned en del divisjoner og spilte frem til 1980 for klubber som Oldham og Stockport etter å ha forlatt Old Trafford i 1973.

Tony Currie ble etterhvert den engelske utgaven av Gunther Netzer. Lyslyggen spilte for Sheffield United og var herren i hagen, senere ble det ikke like stor suksess i Leeds og hans landslagskarriere ble også preget av mange skadeavbrekk, der han ikke klarte å holde helt det øverste nivået som krevdes for å få England til et VM. Han sammen med Peter Shilton er de to på dette bildet som spilte skjebnekampen på Wembley der det ikke holdt og 1-1 ble for lite for å nå VM i 74. Currie spilte lenge og langt ut i 30 årene og var inn og ut av landslagstroppen frem til 1979. Totalt 17 landskamper.

Dave Thomas ble i 1972 den dyreste spiller i England som byttet klubb utenfor øverste divisjon. QPR betalte Burnley £165.000 for hans tjenester. En lynrask ving som fikk sin debut på landslaget under tiden til Don Revie, men det ble med beskjedne 8 landskamper. Thomas spilte også for Everton, Wolves, Middlesbrough og Portsmouth og også han et opphold i NASL for Vancouver Whitecaps, året var 1981. 

Norman Piper som sitter nederst til venstre spilte aldri på øverste nivå i England der han representerte Plymouth og Portsmouth og en av de som aldri fikk smake på ekte landslagsspill. Piper holdt seg på sydkysten frem til 1978 da han spilt over 500 kamper for sine to klubber. Et gjesteopphold hos Lusitano i Sør Afrika og senere Fort Lauderdale Strikers i NASL ble hans bane før han tok stedet over i "indoor soccer" og spilte videre i Wichita Wings frem til 1982. En for spalten "One that got away" og som aldri fikk se, men allikevel spilte han på lag med George Best, Gerd Muller og Gordon Banks, og selvfølgelig mot Beckenbauer, Cryuff og Pelè, så helt borte var han ikke, men vært spennede å sett hva han kunne gjort i en "Tippekamp" på øverste engelske nivå.

John Robson var en ung og lovende back fra Derby som var en del av serievinnerlaget fra 1972. Senere ble han solgt til Aston Villa og åpnet plass for David Nish som ble kjøpt for en ny rekordsum i England og fikk plass på venstre back hos Brian Clough. Robson ble i relativt ung alder diagnosisert med MS og døde i 2004, bare 53 år fra sykdommen som rammet han. 

Tony Currie - England
Steve Kember er neste mann "sittende på kne" og her en av de mest spennende midtbanespillerne i England på denne tiden og i spill for Crystal Palace. Han ble senere et rekordkjøp for Chelsea, men skader og interne konflikter i Chelsea gjorde at han forlot Stamford Bridge for spill i Leicester der han blant annet var med på brukbare ligaplasseringer i 1976 (7) og 1977 (11). Senere tilbake i Crystal Palace der han har i diverse epoker hatt trenerverv og også vært manager. Kember er forøvrig en av tre på dette bildet som har hatt et opphold i Vancouver Whitecaps, der han spilte fra 1980 til 1981.

Brian Kidd hadde allerede gjort sin debut på a-landslaget når dette bildet blir tatt. Han har også opparbeidet seg gode kvaliteter, der han blant annet scoret et av målene mot Benfica i Europacupfinalen i 1968. Kidd ble, da Man Utd svært overraskende rykket ned i 1974, solgt til Arsenal, men klarte aldri å vinne en plass på landslaget igjen, og står bokført med sine to landskamper fra 1970 som sine eneste. En notorisk målscorer som også spilte for Man City, Everton, Bolton og i NASL for Atlanta Chiefs og Fort Lauderdale Strikers der han var i sine siste år som spiller og også med på lasset til Minnesota der Strikers til slutt havnet og spilte siste sesong i NASL. Kidd scoret 215 mål på 535 obligatoriske kamper og er også en som havnet litt i skyggen av litt yngre spillere som Kevin Keegan, Malcolm Macdonald, Paul Mariner og Trevor Francis som senere spilt "up front" på landslaget. 

Brian Kidd har senere vært en del av trenerapparatet i både Man Utd og Man City og som kanskje den eneste assistert på Pep Guardiola og Sir Alex Ferguson. En dyktig fagmann som også hadde manager oppdrag i Preston og Blackburn.

Litt oppsummering til slutt der vi som sagt fikk se sju av disse i full landslagsdrakt. Seks spilte i USA og NASL, en var aldri involvert på øverste nivå i Engelsk fotball. Man Utd hadde to mann i laget, de resterende representerte alle forskjellige klubber. Sju var også senere managere i engelske klubber, og der Brian Kidd står igjen som den "unike" og på dette bildet også var den "voksne" og den største stjerne.

Brian Kidd - England
England U.23 spilte sin siste landskamp mot Ungarn på Old Trafford i mars 1976. Det var 33 410 personer til stede, mye sikkert fordi Gordon Hill, Brian Greenhoff og Steve Coppell alle var i den engelske start oppstillingen. Seier 3-1 og scoringer av Jimmy Case, Gordon Hill og Graham Paddon.

Laget hadde Mark Wallington fra Leicester i mål. Irving Nattrass og Alan Kennedy begge fra Newcastle på hver sin back. Stopperpar var nevnte Greenhoff og Kevin Lock fra West Ham. Paddon og Jimmy Case i sentrale midtbane posisjoner sammen med Ray Wilkins, alene helt der oppe på topp, også en Man Utd spiller, Stuart Pearson.

Gordon Hill var ikke bare Man Utd, men spilte også for Chicago Sting under ledelse av Billy Foulkes som var en ekte "Busby Babe" så fotball historien er mye mer og full av spennende reiser som vi kanskje hadde glemt eller ikke hørt så mye om. En god del av spillerne som spilte U.23 tok også steget opp der Greenhoff, Hill, Pearson, Coppell og Alan Kennedy av denne gruppen også fikk a-landskamper for England.

Etter denne kampen mot Ungarn i 1976 ble det U.21 som forøvrig spilte sin første obligatoriske kamp 15. desember samme år. Et helt nytt lag med et unntak, men her også mange kjente og kjære fra en svunnen tid. Ray Wilkins var eneste gjenværende fra kampen mot Ungarn og han holdt jo alderen og den gang ikke eldre enn 19. Wilkins ble senere både en del av Manchester United og det engelske A-landslaget. Han var med med i to VM, 1982 og 1986. Kampen som var den første ble spilt mot Wales og endte 0-0. Det hele foregikk på Molineux i Wolverhampton og det var 4000 tilskuere til stede, der det Engelske laget hadde Wolves keeper Paul Bradshaw i mål. Forsvaret bestod av Ged Keegan (Man City) David Jones (Everton), Steve Sims (Leicester), Paul Futcher (Luton), Andy King (Everton), Alan Sunderland (Wolves), David Swindlehurst (Crystal Palace), Brian Talbot (Ipswich) og David Fairclough (Liverpool) i start oppstillingen. Glenn Hoddle (Spurs) og Peter Barnes (Man City) kom inn som innbyttere.

Det var litt om starten på U.21 og slutten på U.23 med en spesiell kamp i Leicester, Filbert Street, onsdag 14. oktober 1970, England U.23, atter et lagbilde.

Kommentarer