På rett sted til rett tid og det stikk motsatte, Per Mathias Høgmo leverer varene i BK Häcken

Per Mathias Høgmo
Følger nøye med på hva Per Mathias Høgmo gjør i svenske BK Häcken om dagen. Det er ikke gull levert ennå, men klubben jager Djurgården i toppen og er kun ett poeng bak i reset om å vinne Allsvenskan.

Det har vært mye forskjellig i trenerreisen til Høgmo opp igjennom, fra gode dager med kvinnelandslaget, til mindre spenstige opplevelser med a-landslaget for herrer. Det ble sanket OL-gull i Sydney som sitt høydepunkt for damene. En fin generasjon jenter i dette laget og igjen godt sammensatt av en trener som kan sin fotball ABC.

Etter en karriere som spiller på gode nivåer med Mjølner, Tromsø og Norrkøping, startet trenergjerningen i hans moderklubb Gratangen i 1989. Det ble etter dette Tromsdalen og Tromsø, før Høgmo reiste sørover og tok over Fossum. 

OL Gull - Sydney 2000
PMH fikk sitt store gjennombrudd som trener for Moss, der han ledet laget til opprykk i 1995. Han var før sin tid i Moss i ulike roller for diverse norske aldersbestemte landslag og returnerte til en stilling i NFF i 1996. I 1997 tok han over som trener for det norske damelandslaget og gjennom tre år bygget et slagkraftig lag. Han forlot damene etter OL og tok over det norske U.21 landslaget for herrer, som han ledet frem til 2003, da han returnerte til Tromsø.

En god sesong med Tromsø i 2004 ledet han til jobben i Rosenborg. Det ble en god start på Lerkendal, men etter hvert også tunge stunder, noe som gjorde at PMH ble sykemeldt og forlot jobben der Knut Tørum tok over og faktisk ledet laget i gruppespillet i Champions League og hvor grunnlaget ble lagt med PMH som sjef.

Etter 2 år ute av topp trener manesjen returnerte Høgmo til Tromsø for tredje gang i 2008 og ledet laget til cupfinale og gode plasseringer i Tippeligaen. Tapet mot Lars Arne Nilsen og hans Hødd i finalen i 2012, var nok noe som satt igjen med en tung bismak.

Djurgården og svensk fotball vervet PMH i 2013 og her var han i god stim da NFF igjen, noe overraskende, ønsket hans tjenester. Jobben han utførte i Djurgården var på nivå "trollmann", men allikevel ble han ingen "publikumsfavoritt" blant norske fans, der han ble satt inn som mannen som skulle redde norsk fotball etter at NFF bestemte seg, totalt blottet for human etikk, å kvitte seg med "Drillo" på en svært ufin måte, med fortsatt mulighet til å kvalifisere seg til et sluttspill.

Det at PMH var sugen på å trene det norske landslaget var jo ikke vanskelig å forstå, men hele hans periode ble en svært ydmykende affære og et landslag som forsvant nedover FIFA rankingen som en synkende stein på vei mot bunnen av havet. Det var beksvart når Høgmo forlot sin stilling og Lars Lagerback tok over, og igjen skapte et visst løft for norsk fotball.

Alexander Jeremejeff
Det ble en retur til trenervirket med Fredrikstad, men liten eller ingen suksess der, gjorde at troen på en ny retur til toppfotballen ikke ga høye odds, der han i 2021 dukket opp som et "interim" valg for BK Häcken i svensk fotball.

Han reddet Gøteborg klubben fra nedrykk i 2021, der de seilte inn til trygg plass og endte som nr. 12. Det ble også finale i den svenske cupen, men den endte i tap mot Hammarby. Denne sesongen har PMH gjort mye riktig og BK Häcken er igjen en klubb som kjemper om seriegull. De har aldri vunnet Allsvenskan, men de har en "runners-up" opplevelse tilbake i 2012, som beste prestasjon.

Før sesongen 2022 ble det store endringer i spiller-troppen. Gode salg til høye priser for spillere som forlot klubben og signerte for Feyenoord, Slavia Praha og Groningen, ble det gjort gode vervinger deriblant tre nordmenn. Even Hovland er en rutinert spiller som har glidd fantastisk godt inn og kom gratis fra Rosenborg. Thomas Totland ble plukket fra Tromsø. Lars Olden Larsen ble signert fra Nizhny Novgorod. 

Blair Turgott
En spesielt vikitg mann for BK Häcken er spissen Alexander Jeremejeff som har returnert til klubben i 2021 etter spill i Dynamo Dresden og Twente. Han er inne i sin tredje periode for BK Häcken og har etter sin retur scoret 21 mål på 47 seriekamper. Jeremejeff har en spilt landskamp for Sverige og det skjedde i 2019.

Klubben har også innslag fra engelsk fotball der vingen Blair Turgott med en fortid i klubber som Coventry, Orient, Maidstone og West Ham kom inn fra nivå fem i England til svensk fotball, har så langt spilt 11 kamper og scoret 1 mål. Turgott kom til Häcken fra Östersund foran denne sesongen.

Det er fint å se at PMH igjen har funnet en god formula der hans reiser i fotball er et utall av oppturer og nedturer. Hans ønske om å spille fin fotball ligger i bunden av hans filosofi og gjerne i en 4-3-3 formasjon og der det passer og spillerne er motagerlige blir det ofte suksess.

Det blir spennende å følge BK Häcken inn til siste spark på ballen denne sesongen i Allsvenskan, og kanskje en tur til Nya Rambergsvallen kan være en eksotisk attraksjon for en nordmann som liker det lille ekstra og fotball i alle perspektiver.  

Kommentarer