Attraksjon Norwich, The Nest, Rosery Road, 25 037, 10-2, 1908/1935, Varco og Vinall


The Nest, Norwich vs. Sheff W, 1935, 25 037 tilskuere

Norwich City FC ble grunnlagt den 17. juni 1902. De første årene tilbragte klubben på Newmarket Road før de i 1908 flyttet til The Nest, på motsatt side av byen, der det etterhvert ble "ellevilt" og "fantastisk" på adressen, Rosery Road. 

The Nest var i utgangspunktet et form for steinbrudd, langt fra noe som lignet et set man ville anlegge en fotballbane. Men her blir både kanarifugler og nye farger i gult og grønt. Norwich spilte opprinnelig i blått og hvitt.

Kanarifugler ble tatt med til Norwich av nederlendere og flamske religiøse flyktninger som kom til området på 1700 tallet. De søkte jobb i tekstil og sko industrien. Det var mange av disse som var seilere og sjøfolk, de ble av de lokale bare ble kalt "strangers". Kanarifugler ble tatt med fra turer på sydlige breddegrader og etterhvert ble "canary breeding" populert i Norwich. Det ble dyrket frem nye raser som "Norwich Plain Head" og "Norwich Crest". Interessen er fortsatt stor for oppdrett av kanarifugler i distriktet den dag idag. 

Mann med frakk, Russell Colman på The Nest
Fargene gult og grønt hadde også sin årsak og det var ikke fuglene alene som gjorde at ideen om disse draktfarger grodde frem, der Colman Mustard hadde en finger med i spillet.  Sennepen er et av verdens eldste varemerker og hadde sin base i Norwich. Sennep og fotball fikk sine relasjoner, der blant andre Russell Colman i sin tid var Chairman i Norwich City og "sjefen" i Colman Mustard. Norwich har i nyere tid også hatt Colman Mustard som draktsponsor. The Nest ble også leid av klubben fra Colman Mustard, så det har vært mange sammenhengende interesser.

The Nest er en såklat "Lost Ground" og sett på som en av de mest eksentriske i den engelske fotballens historie. En fin, spesiell og utrolig reise fra en svunnen tid. Det hele kan betraktes som en "glemt skatt" og hvor filmen og boka aldri har blitt lagd. Der "spissene" Jack Vinall og Percy Varco begge kun spilt hovedrollen. De herjet med motstandere i hver sin epoke.

Området rundt banen var som et naturlig amfiteater med tilhørende provisoriske tribuner. Det var også risiko for skader, hvis spillere ble taklet, rullet over og kom litt utenfor banen. Denne tidens tradisjonelle vinger var spesielt utsatt. Banen var også av en størrelse som viste de minste dimensjoner som var tillatt.

Spillere ble advart av banemannskapet om å være forsiktig når de skulle ta corner, da muren som holdt banen oppe ikke var helt til å stole på. Det var ikke bra å komme bort i veggen, da det kunne rase ut stein, som da ble erstattet med leire og jord og trinn for trinn ble det mer og mer farefullt.

The Nest er og blir et spesielt fenomen i engelsk fotball og da spesielt i Norfolk. Klubben Norwich City har ingen byrival og du må til Ipswich for å finne en nabo, ca .6,5 mil unna. Det gjorde at de fleste fotballfrelste i dette distriktet trykket klubben til sitt bryst. Et stort distrikt, de de som kjenner historien vet at Norwich en gang var den nest største byen i UK. 

Norwich City startet sitt liv utenfor ligasystemet og ble først en del av EFL i 1920, før det en det av Southern League, der kampene ofte hadde 20 000 pluss tilskuere. Du kunne høre "On the Ball, City" på The Nest, der denne "chant" er sett på som den eldste sangen som fortsatt blir sunget fra tribunene. 
The Nest

Den første kampen på The Nest ble spilt 12. september 1908, Portsmouth var motstander, det ble et målløst oppgjør, 0-0. En siste kamp gikk av stabelen 4. mai 1935, motstander var Swansea og igjen uavgjort, denne gang, 2-2.

Tusen av tonn med jord ble lagt ut for å få banen i stand, der tribuner ble reist og mye av de gamle fasiliteter ble fraktet med hest og kjerre fra Newmarket, på andre siden av byen. Det første avspark ble tatt i en "friendly" mot Fulham, den 1. september 1908. Klubben fikk noen klager fra diverse klubber fordi de mente banen var for liten, men under de første tolv årene på The Nest, før klubben ble innlemmet i ligasystemet, hadde man utbedret banen og tribuneforholdene såpass at det hele ble godkjent for videre spill.

Det var stor interesse for fotball i Norwich, klubben var nå blitt profesjonell, økte sine tilskuertall, der de i sin siste sesong på "The Nest" forstod at taket var nådd med 25 037 innenfor gjerdene. Folk stod fullpakket rundt omkring og over alt. Et fantastisk skue, underlig nok unngikk man ulykker og store skader. 

Det er skrevet en del om banen og folk som har sine minner fra kamper de kom til, der deres egne historier gir innblikk i de ulike opplevelser. Det ble før kamper arrangert blant annet "Football Speedway", gud hjelpe meg, hva med gresset, må ha tålt det meste.

Football Speedway - The Nest

Andre forteller om en helt unik og spesiell atmosfære, de aldri opplevde senere på Carrow Road. Det beskrives hvordan en spesiell atmosfære oppstod når folk stod tett sammen. De fleste hadde gått flere kilometer for å komme til kamp. Det var vennlige og hyggelige samtaler, der de fleste hadde gått langt og lenge for å komme frem. 

Det er fascinerende også hvordan en som hadde sin faste plass på toppen av det som ble kalt "Spion Cup", beskriver sine opplevelser fra kampene. Han stod øverst sammen med sin tvillingbror, der de hadde fast plass og kom til kampene, i god tid, for å alltid være sikker på at de fikk se kampene fra sin spesielle plass og da få den riktige følelsen for sitt ukentlige høydepunkt. 

The Nest skapte også andre spesielle attraksjoner der en annen beskriver selgere av sjokolade som gikk rundt i pausen og hvor varene ble kastet gjennom luften, pengene kom like fort tilbake, der de skiftet hender ned gjennom de provisoriske radene.

Det er også fascinerende hvordan andre beskriver området "Chicken Run", et område helt inn til banen, hvor du fant de som hadde sitte og melde. Det var bare de mest "hardcore" som oppholdt seg her. Meldinger og replikker satt løst, dommeren fikk høre det hvis han tok noen ukloke avgjørelser, som da ikke gikk i riktig favør.

Det fortelles at man husker kampene som et form for kaos, mye bråk og støy, kanskje du ikke alltid fikk med deg alt som skjedde på banen, da det for noen ikke var det viktigste. Det var å være på¨"The Nest", det var der det skjedde, og hadde du vært der, var du en del av de viktige hendelser. Det var alltid gøy å være her på kamper og selve opplevelsen av å være på tribunen og en del av folkehavet var i seg selv en "happening". 

Det var mange fantastiske og spennende oppgjør som ble spilt på The Nest. Fortsatt huser banen rekorder, der største seier, 10-2 over Coventry City, fra 1930, står støtt. 

Mange lag med godt gehør i engelsk fotball var her på besøk. Superklubben og erke amatørene Corinthians, kom på visitt i 1929, vant 5-0 i en 3. runde kamp i FA Cup'n, Norwich var en av mange profesjonelle lag som falt for deres føtter. 

Norwich vs. Corinthians - The Nest
Sesongene på The Nest gir som sagt en god utvikling og banen opplever i 1933/34 et opprykk til neste øverste nivå. Det blir fortsatt spill på arenaen, Norwich ender 1934/35 sesongen som nr 14. Det blir den siste på The Nest, der Jack Vinall scorer nye 19 mål og plusser på sine 24 fra opprykket året før. Spissen ble signert fra Sunderland i 1933, scoret totalt 72 i serien og 6 i andre turneringer, før han noe overraskende ble overført til Luton i 1937. Det er fortsatt plass til Jack Vinall i topp seks over målscorere den dag idag, der Iwan Roberts (85) rager på topp og Teemu Pukki (83) for en kort tid smatt forbi.

Jack Vinall er godt plassert i klubbens Hall of Fame, der du også finner flere fra tiden på The Nest. En er Bernard Robinson, beskrevet som en av de beste i klubbens historie. Midtbane spilleren tilbragte hele sin karriere i Norwich, totalt 360 seriekamper. Hadde det ikke vært for en 2. verdenskrig så ville Robinson ha spilt betraktelig flere kamper. En annen spiss, Percy Varco, finner du også i Hall of Fame, der han i slutten av 1920 årene scoret 45 seriemål på 65 opptredener, før han gikk videre til Exeter. 

Det er fascinerende å lytte til de fantastiske historiene som du også kan ta del i hvis du ønsker. Få et dypere innblikk i hvordan det hele fortonet seg. Gjennom unike intervjuer om kampene og spillernes egen opplevelser av denne helt spesielle banen. Det var og ble en attraksjon, miljøet rundt, banen selv, der alt levde sitt eget liv.

The Nest - Minnesmerke
Bekymringer for sikkerheten, etter denne første sesongen i 2. divisjon, der horder av folk strømmet til, ble det bestemt flytting til Carrow Road, som ble den nye arena. Banen ble bygget og ferdigstilt på kun 83 dager. 

The Nest stod forlatt tilbake og stemplet "ikke til bruk", men etter 2. verdenskrig ble det bygget en fabrikk på området og idag er det reist boliger her. En liten del av muren er bevart og det er også reist et minnesmerke her som viser en ball som passerer to mål-stolper.


I 2018 åpnet et nytt The Nest i Norwich. Tankene og navnet er til minne om den legendariske arenaen på Rosery Road. Et stort senter for sport, hvor du kan leie deg inn, benytte fasilitetene, som på ingen måte må sammenlignes med det som var. Her er alt moderne og nytt. Navnet, lidenskapen, fremgang og progresjon, gir en tanke til det gamle og tradisjonelle på The Nest, resterende er nok ikke sammenlignbart.

Dette ble en fascinerende historie om en magisk arena som forsvant, der kanarifugler i grønt og gult ble født. Attraksjon Norwich, The Nest, Rosery Road, 25 037, 10-2, 1908/1935, Varco og Vinall. 

Kommentarer