Verdens minste liga, Dream Big, Guiness rekorder, Olav Tryggvason og FAR

Garrison Gunners vs. Woolpack Wanderers
Det må være det ultimate mål for en "ground hopper" og få med seg et oppgjør i verdens minste liga, der ute på den nøgne ø, ute i havet på The Isles of Scilly. 

Selvfølgelig har England også denne attraksjonen, der de ofte har en finger med i spillet på omtrent alle opphav av det meste om fotball. 

Her ute på de små øyene foregår det, fotball i verdens minste liga, bestående av to lag. Det konkurreres i seriespill, to cup turneringer og det spilles Charity Shield. Kampene foregår fra november til mars. Det spilles totalt 18 kamper. Ligaen er knyttet til FA og i så måte offisiell.

Det er ikke helt riktig at øyene bare har to lag, da det i 2020 ble startet opp med spill for yngre, der to nye lag ble grunnlagt. Det er nå offisielt fire lag som konkurrerer i to turneringer.

Det har vært spilt fotball på øyene langt tilbake i tid. På 1920 tallet hadde man cupspill mellom de fem øyer som utgjør Isles of Scilly, St. Mary's, Tresco, St. Martin, Bryher og St. Agnes. Siden ca. 1950 er det bare to klubber igjen, den gang kjent som Rangers og Rovers. I 1984 endret lagene navn og har siden vært hetende Garrison Gunners og Woolpack Wanderers. Juniorlagene er kjent som Flying Falcons og The Trenoweth Trailblazers.

Det er viktig med fotball på The Isles of Scilly, og i en kampanje for Adidas, med tittelen "Dream Big", ble det gjort en flott presentasjon av ligaen. Spillere og livet omkring dette helt spesielle der ute i havgapet ble fint beskrevet. Samtlige kamper spilles på Garrison Football Field i St. Mary's, forøvrig er dette tettstedet hovedsetet på øyene og har 1600 innbyggere av det totale antall beboende, som er 2224, bekreftet ved en folketelling i 2019.

FAR
Det er spesielt at to lag møter hverandre til dyst så ofte, men hva gjør man når man ikke har flere aktive spillere, der båtbyggeren scorer mål, keeperen jobber på flyplassen, taxi sjåfører spillere på midtbanen. 

Øyene kan faktisk også skilte med to offisielle FA dommere, men hvor linjemenn kanskje glimrer med sitt fravær.

Det er nå innført VAR i toppen av fotball, men på Isles of Scilly har de testet ut FAR. Fan Assisting Referees har vært kjørt som et prøveprosjekt, der VODAFONE har eksperimentert med dette i en kampanje for 5G. Ser ut til at verdens minste liga er en "snakkis" i reklamebransjen. Dette jippoet ble gjennomført i stor stil, der fans hjemme i sine egne stuer kunne følge kampen via telefonen, sende sin info rett til dommeren, og det ble på en måte avgjørende. Dommeren i kampen endte vel opp med at han ikke kunne se for seg dette på Old Trafford eller Camp Neu, men at det kunne trekke flere til kamper på dette nivået og skape mer interesse for fotball ute på øyene.

Der seriespillet kun foregår mellom de to, Garrison og Woolpack, har de til tider slått seg sammen for å spille treningskamper mot et lag fra nivå 14 i det engelske ligasystemet. Nevlyn Non Atletico fra Truro i Cornwell har vært den gode motstander.  

Der man skulle tru at fotball ikke kunne bu, er det full aktivitet og spillerutvikling er nå også satt på agendaen. Det er ikke så stor tilflytning, men man håper at noen blir selv om de yngre flytter ut og må reise fra området for å gå på videregående skole utover de første trinn.

Woolpack Wanderers vs. Garrison Gunners
Isles of Scilly har en rik historie og selvfølgelig også hatt en "viking" på besøk. Olav Tryggvason er beskrevet i historien om øyene og det sies at det var her han fant sin kristne tro, som senere fikk betydning for hans stopp av plyndring og uvær. 

Tryggvason skal ha møtt en klarsynt kristen her ute, noe som ledet til at det ble slutt på de nevnte, og heller bosetting i Irland og England, uten plyndring. Denne perioden er blitt beskrevet som "Norse" og er gitt betydning. Trygvasson var her ute i 995, fire år senere i 999, dør han i slaget ved Svolder.

Øyene er i sin tid blitt bosatt pga av naturresurser. Fiske var og er selvfølgelig viktig, turisme har sin berettiget plass, der kull tidligere var en hovednæring. Du kommer ut til øyene med både båt og fly. Reisen blir ofte gjort i en kombinasjon, for å få med seg det hele fra luft og vann. Det kan bli en minnerik reise til og fra dette helt spesielle stedet.

Det er søkt om plass i Guiness rekordbok, for det som kan beskrives som den minste liga i denne verden, der lagene møtes til dyst hver søndag for å avgjøre serien år inn og år ut. Herved lukker vi boken om verdens minste liga, Dream Big, Guiness rekorder, Olav Tryggvason og FAR.

Kilder:

Isles of Scilly Football League
Isles of Scilly
Dream Big
FAR

 

Kommentarer