"Welcome to Wrexham", Paul Mullin og Phil Parkinson, beste biroller i kulissene og foran mål på Racecourse Ground

Ryan Reynolds & Rob McElhenney
Skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney har eierskapet i den walisiske fotballklubben Wrexham AFC, som denne våren har tatt steget tilbake til EFL (English Football League). Det er mye på gang i klubben som gjennom sin egen serie på Disney + "Welcome to Wrexham" har fortalt sin historie og fascinasjon for dette fenomen. Dette har gitt klubben stor oppmerksomhet og du får et innblikk i denne reisen, der det viktigste foregår i kulissene.

Klubben har ikke noe definert mål om å nå Premier League, men rett og slett ta et steg av gangen og bygge seg til et hyggelig sted å være. Om de kan komme tilbake til nivået de kjempet på tidligere, blir morsomt å følge med på.

Det er mange spillere i klubben som har fortid på høyere nivå og gjennom dette er det vært mulig å ta steget ut av NFL for å igjen konkurrere i det som blir oppfattet som EFL systemet og da på fjerde nivå fra neste sesong. Paul Mullin er en av disse som er med i kulissene, for selve laget og alle spillerne har selvfølgelig havnet i skyggen av hovedrollene som spilles av de to ekte skuespillerne fra Hollywood.

Racecourse Ground
Klubben nådde Wembley forrige sesong, og foran 46 000 tilskuere ble det et svient 1-0 tap for Bromley, men det å få en slik opplevelse er et steg på en vei som ser ut til å ha fått en god kurs. Denne sesongen endte det hele på topp og med 111 poeng etter 46 serierunder, der de sammen med Notts County tok steget opp.

Deter selvfølgelig spennende å se på dette som en serie på tv, men der vi ikke bryr oss nevneverdig om skuespill, men heier på ekte fotballspillere, tar vi fatt på analysen. Går man gjennom årets tropp finner man selvfølgelig det som er i essensen i et hvert løft, spillere med fartstid fra høyere nivå, der Wolverhampton, Charlton, Manchester United og Celtic er klubber spillere i laget tidligere har representert. Laget har en fin blanding av rutine og ungt pågangsmot, og som i andre lag i ligaspillet er det mye forskjellig og ikke et rent lag med walisere.

Det finnes også tidligere landslagsspillere i troppen. Ben Foster gjorde comeback tidligere i sesongen etter at han her ifjor la støvlene på hylla etter gode sesonger i Watford og West Bromwich. 40 åringen ga selvfølgelig laget en god dimensjon med sin rutine. Foster spilte 8 kamper mot slutten og stod godt i fraværet til førstekeeper Rob Lainton.

Ser litt videre på spillermateriellet og fester meg ved navnet Paul Mullin. En angrepsspiller med fortid i Everton og Liverpool sin ungdomsavdeling, men som har flyttet litt rundt i lavere divisjoner og vært i spill for Morecambe, Swindon og Cambridge før han tok turen ned til Wrexham. Det er blitt 64 mål på 84 kamper, og denne sesongen har Mullin scoret 47 mål på 53 obligatoriske kamper, en spennende mann på 28 år.

Mullin er på trappene med en ny bok som sikkert blir interessant lesning, der han tok steget ned for å komme opp igjen og er så absolutt med på denne reisen, men hvor han fortsatt lever i skyggen av hovedrollene, som Reynolds og McElhenney sikkert vil beholde.

Kapteinen på laget, Luke Young, er også rutinert. 30 åringen har spilt i Wrexham siden 2018, så det er ikke bare nytt blod hver sesong, der totalt 198 seriekamper er nådd og på disse er det scoret 20 mål.

Det er igjen skapt et grunnlag for nye opplevelser og der Wrexham i idligere tider var en tung leverandør av landslagspillere, med navn som Mickey Thomas, John Roberts, Joey Joens, Arfon Griffiths og Dai Davies i sine rekker. Når Wales for første gang siden 1958 var tilbake i et VM sluttspill, var det også innslag med Wrexham som opphav. Danny Ward, Harry Wilson og Neco Williams er alle født i Wrexham, og de var alle en del av troppen i et historisk VM for Wales, selv ut avansement fra gruppespillet, ble det en opplevelse som blir sett på som veldig spesiell, og en del av en rik fotballhistorie.

Wales var som sagt siste i VM i 1958, der flere av spillerne den gang hadde opphav i klubben, men som i 2022 var det ingen som på daværende tidspunkt representerte klubben. Stuart William og Ron Hewitt var de to i troppen som hadde et opphav i Wrexham,

Klubben selv, Wrexham A.F.C har tatt noen kvantesprang etter at sine nye eiere har kommet inn, og der vi i årets FA Cup fikk se at lag som yppet seg med de største, der de slo ut Coventry i 3. runde, og holdt Sheffield United til omkamp i 4. runde, men der det til slutt ble tap 4-3. Det var lag fra tre nivå høyere som ble kjempet mot og forteller om et løft og en reise som allerede da var startet i klubben.

Siden den gang har det blitt feiret opprykk til nederste nivå i ligasystemet, der Wrexham neste sesong er tilbake i League Two, etter 15 år ute av de fire øverste divisjonene. Det var også første gang man opplevede et opprykk for klubben på 45 år, da laget to steget opp i den gamle 2. divisjon.


For oss med Shoot og Goal i årene husker du sikkert Dixie McNeill, sammen med de andre som var nevnt tidligere, der de både spilte på landslaget og på nivå to i engelsk fotball.

Det blir uansett spennende å følge med klubben som har gjort gode og viktige grep for å starte sin reise tilbake til et bedre nivå, for det er ikke snakket så mye om akkurat hvor reisen skal ende, men der klubben er en av fire walisiske representanter i ligasystemet og hvor Newport, Swansea og Cardiff er de andre.

Phil Parkinson er trener i klubben og en som har god erfaring fra nivåer over og kjenner det som nå skal gjennomføres, der han fra sine tidligere klubber Hull, Charlton, Bolton og Sunderland vet hva som skal til for å treffe godt på dette nivået, og med resultatene i FA Cup fra denne sesongen, ser man at laget allerede er på god vei.

Troppen av spillere har også noen spennende innslag, men hvor nye fjes nå vil komme til for å etablere og forbedre seg, der det nå selvfølgelig ville vært morsomt å få Gareth Bale tilbake på banen, men for en fra Cardiff vil det vel kanskje ikke være så forlokkende å spille for Wrexham, vi får se hva sommeren bringer, men tviler på om vi får se Mr. Bale i Wrexham drakt.

Vi gleder oss til videre spill på Racecourse Ground og hvor tankene går til Ukraina og Oleg Blokhin som på denne banen representerte Sovjet i 1981, i et 0-0 oppgjør, og hvor Dai Davies, Joey Jones og Mickey Thomas alle var med i startoppstillingen til Wales.


Vi ønsker Wrexham lykke til på nye eventyr og vil selvfølgelig følge med på fortsettelsen, der skuespillerne nok fortsatt blir de meste kjente på en ferd som nok fremover krever bedre og flere fotballspillere i hovedrollen.

Kommentarer