BP på lag med Kevin Keegan i Hamburg, kampene mot St. Pauli og fysioterapeuten støpt i bronse

Kevin Keegan - HSV
Kevin Keegan er blitt 72 år og i nær fremtid til han besøke Oslo, det blir en stor begivenhet for de som møter frem, der vi med dette i minne ser litt bakover, litt til siden og finner noen nye innfallsvinkler for en historie om han som mange også bare kjente som "Mighty Mouse".

Kevin Keegan ble sommeren 1977 solgt til HSV for et ferdig fremforhandlet beløp som lød på £500.000. Det ble ny engelsk transfer rekord. Keegan gikk fra £22.000 i årslønn til £122.000, noe som var mulig for visse klubber i Vest-Tyskland på denne tiden.

Kevin Keegan fikk ikke den letteste start i klubben HSV, der en ny trener ved navn Rudi Gutendorf var hentet inn for å tilpasse spillet etter sin nye superstjerne. HSV hadde sesongen før endt på en 6. plass og var en godt etablert på øverste nivå, de var cupmestere i 1976, og var mester i Europa med seier i Cupvinnercupen i 1977.

Keegan scoret i pre-season kamper mot Liverpool og Barcelona, men seriestarten mot Duisburg endte i et 5-2 tap, og treneren Gutendorf ble sparket i Oktober. Supercupfinalen som gikk over to kamper mot Liverpool denne høsten endte 1-1 hjemme, og med et sviende 6-0 resultat borte på Anfield, ble det en overbevisende 7-1 seier til Liverpool.

Under vinterpausen denne sesongen spilte HSV mot Lubeck, og her ble Keegan behandlet røft, noe som gjorde at han slo til en motstander og ble utvist. Han fikk også 8 kampers utestengelse, så det så litt mørkt ut akkurat da. Men vinden snudde og Keegan begynte å score mål, ble mer og mer integrert i gruppa og selv om sesongen totalt sett endte med en 10. plass i Bundesliga, ble de 12 scoringene til Keegan i alle turneringer verdsatt høyt.

Det var allikevel noe overraskende at Keegan i 1978 ble utnevnt til Ballon d'Or for første gang, der klubblag (HSV) og det engelske landslaget slet, da Keegan også selv uteble fra VM sluttspillet i Argentina denne sommeren. Året etter vant han Bundesliga med HSV og igjen ble han Ballon d'Or. Keegan spilte en tredje sesong i Bundesliga i 1979/80, der klubben nådde Europacup finalen, men ble slått av Nottingham Forest, 1-0. Det ble også en 2. plass i serien, kun to fattige poeng bak erkerivalen Bayern Munchen.

Det ble retur til balløya med spill for Southampton og Newcastle. Han fikk også til slutt med seg et VM sluttspill, noe som skjedde i 1982, men en skade gjorde at han ikke spilte mer enn 26 minutter som innbytter i deres avsluttende kamp mot Spania, det hele endte 0-0. Hva som kunne ha blitt utfallet med en frisk Kevin Keegan er vanskelg å si, men et faktum er at England gikk igjennom turneringen uten tap.

Der Kevin Keegan forlot Bundesliga fortsatte HSV. der det ble nye pokaler i skapet. De vinner Bundesliga igjen i 1981/82 og 1982/83 sesongen. Det blir seier i Europacupen i 1983, 1-0 over Juventus i finalen. UEFA Cup finalen fra 1982 er det også sikkert mange som husker, der HSV taper 0-1 mot IFK Gøteborg.

Klubben fra Hamburg kjempet blant de beste i Europa på denne tiden, der også BP var med på dansen. Et samarbeid som startet under tiden Kevin Keegan var i klubben og hvor hans tiilstedeværelse selvfølgelig ga god reklame, men allikevel var BP med i en større sammenheng og i et større perspektiv, der de først kom inn gjennom volleyball avdelingen i klubben.

Det var den tyske avdelingen av BP som var ansvarlig for sponsoratet som da fikk en lang levetid i klubben. Det hele varte i åtte år, samarbeidet ble avsluttet i 1987. Det sies at BP sin involvering ble til gjennom sterke knytninger til klubbsjef Gunter Netzer og treneren Ernst Happel, som begge var så absolutt en del av denne meget spesielle storhetstiden.

Det har liksom ikke skjedd så mye i HSV etter dette, og i dag lever klubben en anonym tilværelse i Bundesliga 2. De har stort sett vært et heislag i perioder og også slitt med å komme seg opp på et stabilt Bundesliga nivå i de sesongene de har vært oppe. Det er her de nå også har fått besøk av kult naboen St. Pauli, og hvor "Hamburger Stadtderby" igjen får skinne. De to klubbene stort sett har levd i hver sin verden, men fra tid til annen truffet på hverandre. St. Pauli har stort sett levd et liv i Bundesliga 2, og det var spesielt da de to byrivalene braket sammen i et ellevilt derby i forrige serierunde, 4-3 seier til HSV. HSV ligger akkurat nå på en kvalifiseringsplass til opprykk, men hvor det kun skiller to poeng opp til direkte opprykk, med de to klubbene Heidenberg og Darmstadt på plassene over. HSV fans ser ut til fortsatt å ha troen, selv med spill på nivå 2. 56 400 var på plass under kampen mot St. Pauli, det er tall som imponerer.

Det har allikevel gjennom historien og siden 1919 vært spilt kamper mellom de to lag 117 ganger. HSV har vunnet 68, St. Pauli 23. Det har vært lange opphold i spill mellom de to lag, der HSV har tilbragt tiden i Bundesliga og St. Pauli har spilt både på nivå 2 og 3. Det ble full fart igjen når HSV i 2018 tok steget ned, og da i de siste årene vært mangt et oppgjør. Det hører også med til historien at disse "derbies" har litt spilt på Volksparkstadion, fordi St. Pauli ikke har fasiliteter eller tilskuer kapasitet til å arrangere slike kamper, noe begge klubber er fortrolig med.

Herman Rieger
HSV har gode tradisjoner og selvfølgelig også sine helt spesielle helter fra fortiden, der vi da har fokusert på Kevin Keegan, finnes det jo flere. Franz Beckenbauer, Felix Magath, Mannfred Kaltz, Horst Hrubersh og Uwe Seeler er noen navn som er godt kjent, men valgte seg en helt annen til statue, der den spesielle og ikoniske physioterapeuten Herman Rieger er den som har fått sin plass på sokkel. Han er støpt i bronse og står utenfor Volksparkstadion. Hermann Rieger var fysioterrapeut i HSV fra 1978 til 2004, og da gjennom 26 år viste sin sterke lojalitet og tro tjeneste. Han hadde opparbeidet seg stor respekt blant publikum, spillere, trenere og andre ansatte i klubben som aldri satt hans jobb i tvil selv der de hadde vært sviktende resultater. En svært populær fysioterapeut som også det ble arrangert en egen avskjedskamp for, der over 20 000 var tilstede.

Da gleder vi oss til å få Kevin Keegan på besøk, kanskje ikke denne gang med BP logo på brystet, men der minnene om hans tid i Hamburg, kampene mot St. Pauli og fysioterapeuten støpt i bronse, fortsatt skinner som viktige i et levende bibliotek av unike opplysninger.

Kommentarer