Chievo, bakeriet i Verona, flyvende esler og legenden Pellesier, det ble andre boller for «Mussi Volanti»

Chievo - Serie A
Chievo som profesjonell fotballklubb er historie. Dette fenomen som klatret opp gjennom ligasystemet i Italia og etablerte seg i Serie A og var en del av topp divisjonen først fra 2001 til 2007 og videre fra 2008 til 2019, er ikke lenger eksisterende som profesjonell fotballklubb.

Klubben som toppet Serie A tabellen i seks serierunder i sin første sesong, og da til slutt endte på en fantastisk 5. plass, fikk også oppleve spill i Europa, der både UEFA Cup og Champions League deltagelse ble en realitet, er nå forsvunnet ut, og reisen tilbake ser helt usannsynlig ut, til og med for «flyvende esler».

Det var sensasjonelt å se lille Chievo fra Verona provinsen i toppen. En klubb, med et lokalt bakeri som eiere, tok for seg klubber og lag med helt andre tradisjoner og kultur. Kamper mot Roma, AC Milan og Inter ble hverdagskost og det var vanskelig å spille borte mot flyvende esler.

Chievo fikk også småke på spill i Europa der de både spilte kvalifisering til Champions League og deltok i UEFA Cupen. Chievo klarte også å lokke til seg stjerner som Olivier Bierhof, Simone Perrotta, Daniel Andersson, Gelson Fernades, Matteo Brighi, Lilian Nalis med flere.

Klubben ble grunnlagt i 1929, der de levde anonymt langt nede i amatørenes rekker, med litt forskjellige konstellasjoner og eierskap. I 1964 ble Luigi Campedelli, en lokal forrteningsmann og eier av «bakeriet» Paluani, ny styreleder i Chievo.

Klubben fikk en ny form og bedre organisering. Dette resulterte i en reise gjennom det Italienske seriesystemet og etter hvert nådde man opp i det landsdekkende seriespillet. De nådde Serie D i 1975, der det stoppet opp litt og måtte vente frem til 1986 før de tok neste steg, der de fikk oppleve opprykk til Serie C.

Det store løftet kom i 1992 da 23 årige Luca Cambedelli tok over som styreformann etter sin far som døde og etterlot seg klubben. Det ble gjort grep og et ønske om å utfordre sin større nabo Hellas Verona, noe som skjedde i 1997 da begge klubber spilte i Serie B.

Verona hadde da to profesjonelle fotballklubber på samme nivå, der Chievo nådde sitt ultimate i 2001/02 og tok steget opp i Serie A. Fikk som tidligere skrev over, en reise utover det utrolige og gjennom godt arbeid ble klubben etterhvert etablert i toppen.

Det var her vi først fikk høre om «De Flyvende Esler», direkte oversatt «Mussi Volanti», og hvor klengenavnets opphav kom fra naboen fans, som mente det var like sannsynlig at Chievo ville rykke opp, som at vi fikk se flyvende esler. Det skjedde og «Mussi Volanti» ble hengende ved.

På reisen fra bunn til topp var det også noen steg tilbake til tider, der klubben rykket ned fra Serie A i 2007, men tok steget direkte opp igjen. Chieve spilte etter dette kontinuerlig på øverste nivå frem til 2019. Det hadde i kjølvannet av nedrykket foregått en del uregelmessigheter hvor klubben var blitt trukket tre poeng for å ha hatt spesielle overgangsavtaler med en annen klubb, Cesena.

Klubben slet også finansielt og økonomisk der skattekrav ikke ble betalt og hvor det til slutt ble utkastelse fra Serie B. Legenden Sergio Pellissier prøvde å redde sin klubb, men det var ikke mulig å få stablet på plass det som måtte til for å skape grunnlag for videre spill.

Klubben er idag ikke registert i seriesystem på seniornivå, men har allikevel opprettholdt drift med lag i aldersbestemte klasser, så får vi se om «de flyvende esler» en dag venner tilbake og at et mytt eventyr startes. Da lukker vi vårt kapittel om Chievo, bakeriet i Verona, flyvende esler og legenden Pellesier, der det nå ble helt andre boller for «Mussi Volanti».

Kommentarer