Mick Jagger, Paul Simon, Peter Osgood og Frank Worthington på samme lag, det var NASL og Philadelphia Fury

Mick Jagger - Philadelphia Fury
Elton John var ikke den eneste pop artisten som engasjerte seg i fotball på 70 og 80 tallet, der han hadde eierskap i engelske Watford og Los Angeles klubben Aztecs. Det at også Mick Jagger og Paul Simon var eiere av en fotballklubb er mindre kjent, der de sammen med Peter Frampton og Rick Wakeman var medeiere i Philadelphia Fury.

Klubben ble grunnlagt i 1978, men forlot Philadelphia allerede i 1980, der de flyttet til Montreal i Canada og ble Manic. Det ble ingen topp sportslig suksess, men allikevel et spesielt fenomen og betegnelsen fotball attraksjon er vel helt på sin plass.

Vi har nevnt Peter Osgood og Frank Worthington i overskriften og de begge fikk sine kamper og scoret mål for klubben. Fury hadde også Leeds legenden Johnny Giles på midtbanen i spann med verdensmester fra 1966, Alan Ball.

Det var en del stjerner som nå var litt oppe i 30 årene som tok jobben og reiste til denne destinasjon, men også yngre spillere var en del av dette. NASL ble for mange brukt som et springbrett for å komme seg opp og frem i de større ligaene i Europa.

Philadelphia Fury - NASL
Lite er skrevet om Peter Beardsley (Vancouver Whitecaps), Greame Souness (Montreal Olympic), Brian Talbot (Toronto Metros), Bruce Grobbelaar (Vancouver Whitecaps) og Hugo Sanchez (San Diego Sockers), de var alle unge spillere i NASL. Senere stjerner i Arsenal, Liverpool og Real Madrid.

Philadelphia Fury hadde også sine yngre importer fra balløya, der Alan Lee, Pat Byrne og Martin Henderson alle senere spilte for Leicester.

Det som kanskje var meste spennende med det hele var at du fikk se spillere sammen på lag i NASL som tidligere hadde vært arge konkurrenter i f.eks. engelsk fotball. Johnny Giles spilte for Leeds mot Chelsea i FA Cup finalen i 1970, der Peter Osgood og John Dempsey representerte Chelsea, da noen år senere var de alle tre på samme lag hos Philadelphia Fury.

Fury ble som sagt flyttet til Montreal og spilte tre sesonger i NASL. Det at Mick Jagger og Paul Simon var inne i dette eierskapet var nytt for meg. Peter Frampton var den som profilerte eierskapet og var oftest å se på kampene som Fury spilte. 

Det ble skiftet trenere i klubben etter hver sesong og de tre som hadde ansvaret var Richard Dinnis, som noen kanskje husker trente Newcastle og førte dem frem til en sensasjonell 5. plass og kvalifisering til spill i UEFA Cupen. Dette skjedde i 1976/77 sesongen, han var sjef i Fury i 1978. 

Paul Simon - Philadelphia Fury
Etter Dinnis kom så Marko Valok inn. Serberen hadde en fortid som spiller i Partizan Beograd, og holdt en sesong før han også ble funnet for lett. Eddie Firmani, som noen kanskje husker som sjef i New York Cosmos, var neste mann inn, men det ble ikke det helt store og man forlot Philadelphhia etter det.

Peter Osgood spilte i den første sesongen, 1978. Scoret kun 1 mål på sine 22 kamper, men det ble 8 målgivende pasninger, som da ga den gamle Chelsea legenden noe å ta med seg hjem. Osgood returnerte til engelsk fotball og sin gamle klubb der han fikk 10 kamper på Stamford Bridge og nettet 2, før han i 1979, og kun 32 år gammel, la støvlene på hylla.

Frank Worthington var den som fikk overta for Osgood, og han nettet 10 på 21 opptredener, og med 7 målgivende pasninger, ble det en pen uttelling for den tidligere Leicester kjempen. Worthington returnerte senere til NASL og spilte en sesong for Tampa Bay Rowdies, så han fikk spill i to klubber.

Det var mange nasjonaliteter samlet i disse klubbene og det ble selvfølgelig knyttet vennskapsbånd, noe som vi da kan se igjen i senere settinger der disse spillerne bygget et enormt nettverk på sine eksotiske klubbvalg.

NASL har mange skulte skatter og historier som er artige attraksjoner, der vi nå også vet at Mick Jagger, Paul Simon, Peter Osgood og Frank Worthington var på samme lag, det var NASL og Philadelphia Fury
Kommentarer