Bringebær, de kan være ville, eller komme fra en hage. Det er de fra hagen jeg kjenner best. De har jeg plukket mange av og jeg liker de best når de er blitt til syltetøy. Syltetøyet må du lage selv, ha det på en fersk loffskive med litt smør.
Jeg snuser litt rundt for å finne litt mer ut om disse bringebærene, som kan vokse vildt eller i en hage. Bringebær (Rubus idaeus) er en halvbusk i rosefamilien som er vanlig i store deler av Norge. Planten kjennetegnes ved at den har torner langs greinene og får røde eller gule bær etter blomstring. Skuddene er toårige og blomstrer og bærer frukt andre året. Det er derfor viktig å ikke fjerne friske skudd. Bringebær skal vannes relativt sparsomt, men trenger ekstra fuktighet under bærmodningen for at bærene skal bli saftige. Får de ikke dette, blir bærene knudrete.
Ikke la deg lure til å bruke masse sukker i syltetøyet, smak deg fram. Det gjorde mor. Du oppdager at du trenger mye mindre sukker enn i alle oppskrifter med syltetøy. Bruk så lite som mulig, og for å sikre holdbarhet på det nylagede syltetøyet legg det på et lite glass eller to for umiddelbar bruk, frys resten i små bokser til gufne høst- og vinterdager da varm toast med syltetøy og en kopp te er en god start på dagen.
Sangen hans har havnet på min spilleliste "Sommertid Oslo", selv om han er fra Stavanger. Jeg måtte bare ha den med der han snakker om knallrøde lepper, som fargen av bringebær. Han har også blannet inn litt Bacardi. Jeg blir nysgjerrig og finner selvfølgelig ut mye om drikken som har sitt opphav på Cuba og herfra til Bermuda. Historien er som en amerikansk spenningsfilm, der manus er ferdig skrevet. Det er en fascinerende skildring om en bedrift som har bestått siden 1862. Bacardi er i teksten til Kapteinen, men ikke i drinken "Bringebærkyss", som er alkoholfri. Kjedelig tenker nok noen allerede, men ikke jeg. Den skal egentlig lages i et Norgesglass med lokk. Men vi jukser litt og bruker en "shaker". Du skal ha i bringebær, grapefrukt juice, honningsirup, isbiter og eggehvite. Det skal knuses i bunnen av en shakeren med en muddler eller en tresleiv. Rist alle ingrediensene uten isbiter, slik at eggehviten får pisket seg opp litt. Tilsett isbiter, og rist en gang til. Sil over i et passende glass. Honningsirup lages av like deler akasiehonning og kokende vann. Ha honningen og det kokende vannet sammen og løs opp honningen. Vips, så har du honningsirup. Mens du nyter drinken din, så leter vi litt i spillelisten min igjen, der vi finner "The More I See You", en liten fin og gammel en fra Nat King Cole.
Det kan bli til et helt spesielt øyeblikk i livet. Der du føler at ting er i vater. Det holder nok ikke bare med bringebær syltetøy alene, der loffskiven får en rolle og smøret dertil. Da trenger du egentlig ikke noe mer. Helt alene er vel noen ganger greit, men fint når du har noen å dele det med.
Jeg tenker litt tilbake til sommeren 91. Det var noen helt spesielle uker. Været var fint, sol på svaberg, blått hav og i røde badebukser, litt i nærheten av fargene fra bringebær, kanskje ikke helt så rødt, men allikevel. Husker ikke så mye om bringebær akkurat da, det skal jeg tilbake til etter hvert.
Jeg oppdaget noe ved meg selv den sommeren. Jeg fant noe som jeg hadde lett lenge etter, men visste ikke helt hva jeg skulle gjøre med det. Det ble allikevel et minne for livet. Det var en fin liten boble. Jeg krabbet sakte men sikkert ut av den, der den ble borte og sprakk. Du kan oppleve at en annen boble dukker opp igjen, det har den jo gjort en gang i blant, men følelsen av den boblen i 91, den har aldri kommet tilbake, dessverre, ingenting kunne måle seg med den.
Derfor faller jeg tilbake til bringebær, den ferske loffen og litt godt smør. Det kan også være at jeg finner en fin bølge, litt blå himmel og et fint svaberg. Hva drikker du til dette da, kanskje saft, eller vil det være fint med et lite glass med iskald skummet melk. Tror jeg takker ja til det siste.
![]() |
Bringebær |
Bringebær blir 0,5–2 m høy og danner tette bestander. Stenglene er det første året opprette, ugreinete og med myke torner. Det andre året er stenglene forgreinete, ofte med smale torner, og har blomster. Bladene er koblede med ett–tre par småblad og ett småblad. Undersiden av bladene er filthåret. Blomstene er hengende med smale, hvite kronblad. Frukten er rød, eller en sjelden gang gul. Den løsner lett fra fruktbunnen som står igjen som en hvit tapp på busken.
Jeg har snakket om syltetøyet, og også saft, der jeg har erfaring fra å lage dette syltetøyet. Det skal selvfølgelig være hjemmelaget, da blir smaken eksakt, hvis du vet hva jeg mener. Det syltetøyet jeg fikk var på Norgesglass, med en fin orange strikk rundt lokket. Sommeren byr på rikelig med frukt og bær for den som sanker selv, eller har bærbusker i hagen. Og plukker du modne bær en varm og solfylt sommerdag, er bærene så søte at sukker nesten ikke er nødvendig. Syltetøyet bruker du på brødskiva, eller som kakefyll og til desserter.
![]() |
Bringebærkyss - Cover |
Slik gjør du: Steriliser et par små, rene norgesglass i ovnen ved 110 grader i 10 minutter. Finn fram emballasje til frysing av resten av syltetøyet. Rens og skyll bærene raskt. Hvis du ser at det er larver og småkryp i bærene, kan du legge dem i kaldt vann noen minutter, da flyter insektene opp. Hell av vannet og klapp bærene tørre med tørkepapir. Det er et poeng å få bærene kokt samtidig, så raskt som mulig. Ved mer enn 1 ltr bær, fordeler du dem i to kjeler under lokk, så bærene koker raskt sammen, hvis du ikke har en veldig vid, stor kjele. Knus dem litt med tresleiv, øse eller liknende.
Ta kjelen av plata når det koker, ha i sukker og rør til det er oppløst. La syltetøyet koke opp og videre i 8–10 minutter. Hell varmt syltetøyet over på varme, rene glass med en gang syltetøyet er klart. Glassene skal være fylt opp til 0,5 cm fra kanten. Tørk av kanten med kjøkkenpapir og skru lokket på. Snu glassene opp ned og sett de til avkjøling på et tykt kjøkkenhåndkle på et trekkfritt sted. Opp/ned dannes vakuum og du ser om glasset er tett.
La resten av syltetøyet kjøles ned til det kan has i fryseemballasje. Glassene oppbevarer du mørkt og kjølig, ellers mister syltetøyet farge. Oppskriften justeres etter mengden bær. Ha mål på innsiden av kjelen du bruker, og regn ut sukkermengden etter hvor mange liter bær du har når det har kokt litt sammen. Du kan regne ca. 200–300 g sukker for hver liter med bær. Merk at syltetøy du kjøper i butikk inneholder 50 prosent sukker — eller mer! Nydelig på en skive varm toast med smør, på vafler med rømme eller som bløtkakefyll, eller enkel oppvarmet “topping” på vaniljeis til dessert.
Jeg er tilbake i 91 igjen. Tiden før Manchester United hadde vunnet Premier League, ja det var en tid. Leeds, Liverpool og Arsenal var de beste lagene i England. I Norge herjet Viking og Rosenborg. Start og Lyn var også veldig gode. Lenge siden nå, ja faktisk 34 år siden. Det er så lenge siden, det vet vi alle, også du.
Det vi kan glede oss til er at det snart er sommer igjen. Det blir helt sikkert noen nye vandringer. Til en topp, eller til en strand. Vil nok bade igjen, svømme noen tak, og ja jeg skal spise et og annet bringebær.
Bringebærkyss er en sang av Kjell Øverland. Han betegner seg selv som en mer eller mindre helt vanlig fyr fra Stavanger, han var ikke født i 91, men hva gjør vel det. Han kom til verden syv år senere. Han plukker etter hvert opp et instrument og blir til «Kapteinen». ‘98-modellen vokste opp i et hus fullt av jazz og funk før han i i ungdomstiden begynte å lage hip hop-musikk. Inspirasjonskilden er dermed bred – med alt fra Young Thug, Future, Drake, Trai Pop Music til Michael Jackson, Prince og NE-YO. Med utspring fra pop-miljøet i hjembyen, har han jobbet seg opp til å bli en del av den nordiske bølgen med unge og lovende artister og produsenter i urbansjangeren.
![]() |
Bringebærkyss |
Tenker litt på saft, der bringebær saft mulig er en vinner. Har ikke så mye erfaring med akkurat det, saft. Det å lage det fra bunnen av, er det vi tror er riktig. Det står at du bare trenger nye ferske bringebær, sukker og vann. Den oppskriften jeg fant hadde 500 gram sukker, 1 kg bringebær og 3/4 liter vann. Du skal bare gjøre det her; Kok bær og vann sakte opp. La det deretter stå og trekke litt. Sil forsiktig gjennom et saftklede (ikke press!). Kok safta i cirka 15 minutter og tilsett sukkeret. Rør til det er oppløst. Safta skal være nær kokepunktet når du heller den over på varme flasker. Fyll flaskene helt fulle. Tett med kork og avkjøl. Oppbevar safta kjølig, for eksempel i en kald kjeller. Dette er ferdig saft, og den jeg husker best er den som du måtte tilsette vannet etterpå, og den oppskriften er vel den jeg lette etter, men vi får klare oss med det vi har.
Elsker fortsatt livet, de fineste vandringene, bringebær syltetøy, fersk loff og litt smør, der jeg fortsatt tenker litt på 91. En tid er forbi, den kommer aldri tilbake, men la meg ha tanken om at boblen var fin, den var der. En stund siden jeg oppdaget Kapteinen, men først nå Bringebærkyss. Fikk også lest meg opp på Bacardi, saft og syltetøy.
Kommentarer
Legg inn en kommentar