FotballtrøyeFredag, barn, kona i drakt, bunaden, Bobby Moore, verdier og håp

Fotballdrakter 2024-25
Ideen til FotballtrøyeFredag er hentet fra Football Shirt Friday i England, der fotballnasjonen samles til støtte for arbeidet mot tarmkreft. Etter et tips fra  Arsenal-supporter, Marius Klemo, ble konseptet tatt til Norge og nå går inntektene til Barnekreftforeningen. 

I desember 2021 ble FotballtrøyeFredag arrangert for første gang, men nå er det bestemt at dette skal fremover og fra i år arrangeres den første fredagen i mai. Det falt på den 7. mai denne gang, og som påske, pinse og kristi himmelfartsdag vil vi få
nye datoer år for år.

Tradisjonen er en identitetskaper av rang, for hva er det som bygger mer identitet og felleskap enn en fotballtrøye. Det er vel i vår generasjon ikke lett å finne noen foran, på samme nivå eller like bak. Den diskusjonen lar vi ligge. Tankene fra England og deres engasjement for en viktig sak har smittet over til vårt eget lille rike, det er bare fint og flott.

Bobby Moore, nr 6, England 1966
Det er mange små og store som identifiserer seg med fotball. Det er viktig for de fleste, både i gode og onde dager, for de kommer og går som trafikklysene skifter farge. Det å få beskjeden som barn at du har fått dine problemer med noe som vi alle har stor frykt for, er ikke spesielt gøy, men et fotballlag med en trøye kan gi deg tanker som kan gjøre at livet viser sin lyse side allikevel. Donasjoner og bidrag til denne saken er noe vi skal hedre og delta i, det bør vi alle. Se linker i slutten av historien der jeg tar den videre til opphavet og til fotball og historien bak. Bobby Moore, legenden i midtforsvaret til England og West Ham, er selve opphavet. Han døde av "skiten" i svært ung alder, tilbake i 1993, ble bare 51 år gammel. Robert Frederick Chelsea Moore fikk påvist denne sykdommen også tidligere i livet. I 1964 og i 1991 dukket den opp, operasjoner ble gjort og livet gikk videre. Bobby Moore løftet VM trofeet som kaptein for England to år etter sin første operasjon. En av de største i fotballen har gitt et ansikt til saken, der tradisjonen i England bærer sitt rettmessige opphav.

Leicester City - 2015/16
Det er da med en tanke til Bobby Moore Fund at jeg ser på trøyene mine. West Ham, klubben som Bobby Moore representerte fra 1956 til 1974, gjorde i 2008 en beslutning om å offisielt "retire" nr. 6. Klubben har ikke lenger dette nr, til ære for sin avdøde legende. England har ikke gjort det samme, da nr. 6 også var nummeret til Bobby Moore i VM finalen i 1966. Et nr han også som oftest brukte i alle sine 108 landskamper for England.

FotballtrøyeFredag ble da adoptert til Norge i 2021. Det hele startet i England i 2013. I Norge begynte det i det små, men det har år for år vokst seg større og større, og tradisjonen er så absolutt kommet til for å bli. Penger til dette arbeidet er motivasjonen verdt. Det vi ser er mange som har på seg fotballdrakter. Ser du noen i drakta til favorittlaget ditt, ser du litt ekstra, og finner fort en relasjon. Det bygger "lag", det bygger "felles". Det er lov til å ta på deg drakta til laget ditt, vise stolthet, de som er deg nærmest. Trenger ikke være "engelsk", trenger ikke være "norsk".

Jeg holder med Leicester, alle andre lag er sekundære. Noe det også er for andre supportere av dette laget i Norge, der flere av supporterne kaller den blå drakta for "bunaden".  Kona har bunad, den fra Vestfold, drakta har vært denne alltid, men i år fikk hun en ny. Hun tok på seg Leicester drakta og dro på jobb på FotballtrøyeFredag. Det er slikt som varmer hjertet. Selv om det var for en god sak og med tanke på noe helt annet enn mitt favorittlag, var denne drakta hun tok på seg. Skal ikke mer til, livet er enkelt.

Arsenal - 1970-71
Vi sier ikke så mye til hverandre med ord. Vi gjør ting for hverandre, som holder limet godt sammen. Handlinger er viktigere enn ord sies det, og det tror jeg det er en mye i. Nå er det å finne frem vippsen og legge inn en "handling", det skal vi få til. Håper også du gjør en "handling". Ikke bare ta på drakta for drakta sin skyld. Det er det andre dager til.

Fotballtrøyer er jo så mangt, mange bruker de gamle legendariske, noen går for de nyeste. Arsenal fansen, gutta som ble fans i 1970-71, eller kanskje i 1988-89, da laget hadde sine beste dager, har sine favoritter. Liverpool må også nevnes, årets seriemester i England. De er også en klubb som har hatt noen legendariske og flotte drakter. Ofte er det noe som har vært på når lagene har løftet trofeer som gir de beste opplevelser og en unik identitet. 

Sandar IL
Arsenal sin rene røde og hvite drakt med "Kanonen" på brystet er en som lyser opp. Liverpool med den mytiske "Liverbird" i emblemet gir også helt spesielle assosiasjoner. Disse draktene er fra tidlig 70 tall. Senere har Admiral, Umbro, Adidas og Puma preget draktmarkedet med sine egne sjargonger og mønstre. Jeg har også mine egne favoritter blant Leicester drakter, der drakta fra 1973/74 bare blir finere og finere. Trøya fra 2015/16 vokser også til høyder andre ikke vil forstå. 

Det å ha "identitet" er viktig. Jeg er veldig fascinert av fotballdrakter og spilte selv mange sesonger i en som er svært legendarisk, Sandar IL, den er unik og helt spesiell. Det er skikkelig identitet. Andre norske klubber som holder sin kultur vedlike og viser seg unike er Vålerenga, Lyn og KFUM. Jeg liker også Ajax og Feyenoord i Holland. De to Rovers, Blackburn og Bristol er også fine og spesielle.

Noe som også er artig med fotballdrakter er å se ikoner og klubb legender i andre drakter enn de som du helst forbinder dem med. Det å se Frank Lampard i Man City er litt rart, det er ikke det samme som å se han i den vante Chelsea drakta. Alan Hudson i Arsenal farger og Osvaldo Ardiles i kamp for Blackburn.

Conor Coady og Jeremy Monga
Selv om det ikke har vært den beste sesongen for min klubb Leicester, har klubben igjen satt "drakten" på kartet. De har introdusert 15 åringen Jeremy Monga til spill på førstelaget. Han er et stort talent som har egen garderobe og egen drakt, nummer 93 på ryggen, ingen reklame, der regler forbyr han fra å skifte med de voksne og samtidig skal han ikke være en reklamefigur. 

Jeremy Monga får min tanke, der han fortsatt er veldig ung, spiller på Leicester, og trøya passer også godt, den symboliserer noe riktig, der "trøyen" har sin betydning. 

FotballtrøyeFredag, barn, kona i drakt, bunaden, Bobby Moore verdier og håp. 

Gid ditt bidrag, se her





Kommentarer