Så hvem var Esfandiar Beharmast. Han er 12 år yngre enn "Drillo", født i 1954. Før sin kamp med Norge mot Brasil var han også dommeren som dømte første oppgjør i MLS, da den ligaen ble startet i 1996. Mannen som vi har lite eller nesten ingen kunnskap om har fortsatt sitt virke i dommerkretser, har vært involvert i FIFA, og også for sitt eget forbund. Dommere har også sine kåringer og denne helt spesielle straffe situasjonen i kampen mot Brasil er blitt kåret av Referee Magazine blant "Best 18 Calls of all time".
Vi fortsetter videre og dukker litt inn i historien til stopperen Junior Baiano, som var han som dro Tore Andre i trøya. Baiano er 1,97m høy og han hadde en noe "skitten" fortid fra Werder Bremen. "Junior" ble hentet fra Sao Paulo i 1995 for å ta over arven etter Rune Bratseth, som var 4 cm lavere og raget 1.93m. Der Bratseth fikk en heltestatus i den tyske klubben, ble Baiano det motsatte. Han fikk en 10 kampers karantene etter å ha slått en motstander, noe som førte til at Werder kansellerte kontrakten hans. Det ble totalt 25 landskamper og en av disse var VM finalen mot Frankrike, noen dager etter kampen mot Norge. Han vant også Confederation Cup med Brasil. Baiano har en rekke serie og cup mesterskap for de klubbene han representerte i en karriere som startet i Flamengo i 1989 og ble avsluttet hosd Miami FC 20 år senere.Rune Bratseth hadde for lengst avsluttet som spiller da denne historiske kampen i Frankrike ble spilt, men for Drillo var han sammen med Erik Thorstvedt, de to som kanskje var viktigst for utviklingen av det norske landslaget. Begge var på sittt beste, "verdensklasse". De var bærebjelkene og helt essensielle i et lag som fire år før inntok USA for et VM som ble husket for det fenomen det var. Thorstvedt og Bratseth var støttespillere også på sine klubblag Werder Bremen og Tottenham. Det er også andre spesielt viktige spillere i VM 94 troppen til Norge. Jostein Flo har fått en helt spesiell plass, med egen pasning oppkalt etter seg. Stig Inge Bjørnebye har det perfekte tilslag og uten han var trekket umulig. Ballen blir slått på tvers over hele banen opp til Flo på motsatt kant. "Flo pasningen" er for evig og alltid et begrep i norsk fotball. Jostein Flo har også gjennom VM kvalifiseringen blitt oppdaget av andre, der Sogndal er byttet med Sheffield United. Dave "Harry" Bassett er mannen som henter Flo til Bramall Lane. Den tidligere Wimbledon legenden, som tok klubben fra sør i London opp fire divisjoner, gir et bilde av unike prestasjoner. Når Norge drar til VM i Frankrike fire år etter, har Jostein Flo returnert til norsk fotball og Strømsgodset. Jostein Flo er til dags dato den eneste spiller som har representert "Godset" for Norge i et VM sluttspill. Der jeg selvfølgelig sjekker troppen fra VM 1938 og ser at Drammen by faktisk har en spiller til. Drafn og tidligere Skjold spiller Sverre Berglie har sin plass. Berglie spilte ikke mange landskamper, men står bokført med en meget god statistikk, fem mål på tre kamper.
Det er naturlig at vi oppholder oss litt i Drammen og hos Drafn, der en helt spesiell trener dukker opp på midten av 50 tallet. Sverre Berglie blir vår bro til Østerrikeren Wilhelm Kment, som senere får betydning for Drillo sin utvikling. Kment ankommer Drafn, som på den tiden var Buskerud byens flaggskip og tilhørte lagene som kjempet om å spille i hovedserien. Kment blir her i to år før han ble hentet til VV Venlo i Nederland. Det blir retur til Norge i 1962, da utnevnes Kment til norsk landslagstrener, noe han var frem til 1964. Han drar tilbake til Nederland igjen og blir trener for Utrecht og Feyenoord, før ny retur til Norge nå som landslagstrener fra 1967, det varer i to år. Kment trente senere Lask Linz og får en ny retur til norsk klubbfotball, der han leder Fredrikstad i 1976.
Drillo - Vål'enga |
Det er fra det engelske "Drillo" har fått sitt ankerfeste i fotballen. Han er forkjemper for soneforsvar og de enkle og få trekk som skal til for å få ballen i mål. George Curtis blir viktig, der han som norsk landslagstrener spilte med sone som begrep. Den som inspirerte det offensive var Charles Reed. Reed hadde sine teorier godt forankret i statistikk og analyser, der hans tilnærminger til scoringer er noe "Drillo" adopterte. George Curtis trente Rosenborg i to perioder og det norske landslaget fra 1971 til 1973. Da han kom til RBK ga han en leksjon som har blitt legendarisk. Det starter med en første økt der Curtis skal ha sagt, "This is a ball", Odd Iversen, synes tilnærmingen var noe spesiell, smilte og kontret med, "don't go too fast, now". Curtis vant serien med RBK i 1969, men ble ingen suksess for Norge, kun tre kamper endte i seier.
Mini nederst til venstre, Erik Mykland ved siden av |
Vi hopper litt videre, eller litt tilbake om du vil, der vi ser tilbake på den første a-landskampen som Drillo ledet. Den ble spilt på Bislet, mot Kamerun, seier 6-1. De fleste av spillerne i troppen er kjente og kjære "Drillos". Jan Halvor Halvorsen er ikke en som vi kan si var en typisk "Drillos" og hadde ikke han i tankene der den tidligere Pors og Eik spilleren faktisk kom inn fra benken i akkurat denne kampen mot Kamerun. Jan Halvor har spilt for både Drillo og Nils Arne, der han fikk landskamper og hadde sitt opphold i Rosenborg. Han blir den første "Drillos" som går inn i trener yrket der han i 96 ble trener for Byåsen. Siden har han ledet Bodø Glimt i nord til Bryne i sør. Det har også vært opphold i GIF Sundsvall og i New York Red Bulls (Assistent), og nå er han i Lyn, en klubb som også Drillo har trent.
De fleste "Drillos" er fortsatt i en form for et virke knyttet til dette spill og har preget spesielt norsk fotball etter endte karrierer. De fikk fort rollen som riktige engelskmenn hadde på 50, 60 og 70 tallet i norsk fotball. En som vi ikke finner relatert til fotball overhodet, er Espen Bårdsen. Han spilte aldri fotball på norsk jord, og var i klubber som Tottenham, Everton og Watford, før han forlot fotballen og tok økonomisk universitetsutdanning og i dag lever et liv i London's finansmiljø.
Mario Zagallo - 1958 |
25. august 1999 er Drillo tilbake på Goodison Park som manager for Wimbledon, og det går ikke så bra, og som da han selv scoret 35 år tidligere, ender det med fire i sekken. Han kan ikke spille kampen selv og heller ingen av hans spillere som scorer, returen til Goodison Park blir ikke det helt store, ender i et 0-4 tap.
Før sin tid i Wimbledon hadde Drillo en kort periode hos Våle'enga og leder klubben til sensasjonelle resultater. Drillo overlever ikke sesongen, og får sparken etter en lang periode med dårlige resultater. Det blir ingen bedring etter Drillo sin avgang, og etter 15 sesonger på øverste nivå rykker Wimbledon ned. Det blir starten på slutten for "Crazy Gang". Drillo sin siste kamp "in charge" er et bortemøte mot Bradford City. Gunnar Halle spiller kampen for "The Bantams" og er med å knuse sin læremester 3-0.
Lars Tjernås og Drillo |
I 2009 returnerer Drillo til det norske landslaget. Jeg vil få med meg første kamp, som skal spilles mot Tyskland borte i Dusseldorf. Datoen er 11. februar, kampen er av typen "vennskapelig", men det har ikke stoppet det tyske publikum for å møte opp, 45 000 har kommet for å se Drillo i comebacket. Jeg selv har kjørt til brygga i Tønsberg, har funnet "huset" som skal vise kampen. Jeg kjøper meg en halvliter med Solo og setter meg ved et bord for å få med meg Drillo's retur og troen på et nytt eventyr. Det er ofte best å se fotball alene, og jeg var det denne dagen, ville ikke bli forstyrret. Det koker i lokalet og det danses både rumba og samba rundt meg. Kampen blir for meg en av de som jeg husker best fra tiden med Drillo. Jeg er nå på danse pub med mirakler i sikte. Nils Johan Semb og Åge Hareide er historie, de har begge mislyktes og en helt vender tilbake. Det ekstreme er tilbake, der Jarstein vokter målet, Hangeland leder "bakre firer", der det er en Riise på banen og en på benken, Bjørn Helge spiller, John Arne sitter på benken. Det er Drillo, det er magi og det dans i lokalet. Det er full dur i "Bare Egil Band" både på banen og i puben, musikken er høy og fotballen er gøy.
Trond Erik Bertelsen |
Simphiwe Tshabalala - Kaizer Chiefs |
Andre epoke under Drillo går litt opp og ned, men i 2010 vinner de 4-0 over Skottland på Ullevaal og er igjen på vei oppover FIFA rankingen. Morten Gamst-Pedersen med to, John Arne Riise og Erik Huseklepp ett hver. Det blir over tid en litt nedadgående kurve og der Fabian Schär gir Drillo de siste nådestøt. Premier League og Newcastle er idag hjemmebane for midtstopperen. Han blir den som vil prege skuffelsen til oss alle, der NFF tar det utilgivelige steget og sparker Drillo, etter tap for Sveits, datoen er 10.09.13. Fabian Schär scorer to, og selv om det fortsatt kan være et håp, er det over for Drillo. Det blir allikevel rekord for Drillo i epoke to, da som sjef for en spiller som passerer Thorbjørn Svenssen og hans rekord på 104 landskamper. John Arne Riise blir under Drillo et bilde på at ny milepæl er nådd. Den andre perioden som landslagstrener varer i nesten fem år, og få snakker om den. Det er lett å glemme når utrolige høydepunkter uteblir. En kanskje noe "mykere" Drillo som nå lar spillerne få mer "power" gjør at det blir verken fugl eller fisk. Spillet og motstanderne har utviklet seg, og der mange andre nasjoner tok om bord det store analyse arbeidet som var en del av suksess formelen i den første runden med Drillo. Nå var v-stilen varm og velkommen og fotballens Jan Bokløv hadde for lengst blitt historie. Det ekstreme, det som sitter fast som unikt, var ikke lenger like sterkt dyrket for den verdi det har.
Det er noe som heter at det er en tid for alt, men det som skjer etter Drillo sin avgang er sjokkerende og nær en avskilting av et norsk landslag i fotball. Det ikke Drillo fikk til, klarer overhodet ikke Per Mathias Høgmo, overhodet ikke. Diskusjonene raser, der Høgmo ikke er et tema, han er allerede avskrevet av media og folket, der han blir en parentes i diskusjonen. Det er andre åpenbaringer som kommer frem i lyset, der talentutvikling, kunstgressgenerasjoner og barnefotball får stor oppmerksomhet og hvor mange har svaret på hva som er feil. Det er et paradoks at arven etter Drillo ikke engang var mulig for mannen selv.
Finn Seemann (8) og Walter Smith (6) - Dallas Tornado |
Der jeg sitter å skriver kommer tankene til min gamle lagkamerat Morten Fevang, som også ble en Drillos, der vi begge spilte i spann under en annen flink fotballmann, Bjørn Odmar Andersen, i Runar, sesongen var 1994. Det at den da 19 årige Kodal gutten, 15 år etter skal debutere for Norge og hvor jeg selv har rukket å bli kretsmester for Old Boys, fem år før, er spesielt. Overraskende, men kanskje ikke den beste kalkulasjon, der Morten slet med Arjen Robben og Robin Van Persie. Respektabelt allikevel, 0-2 er og blir ingen krise, der fotballens veier ser ut til å være uendelige.
Roman Sozulya - Ukraina |
Det er en selvfølge at vi ser litt videre på folk som har jobbet med Drillo som assistenter og hjelpemenn. Stig Mathisen er en som må nevnes, så også Lars Tjernås. Det er liksom to ytterpunkter av assistenter, der Kjelsås legenden Mathisen, ofte blir sett på som den ekstreme utgaven av Drillo. Langballer var et varemerke, og der Flo pasninger, med ørn og i seilfly, var det vi fikk. Lars Tjernås minnet meg mer om ballbesittelse og oppbygging av angrep med flere trekk, men allikevel valgt som assistent av Drillo. En som også skygget Drillo var Otto Ulseth. Da Irak eventyret skulle settes i virke, var det Ulseth som var med på turen. Otto Ulseth er en spesiell skikkelse i norsk fotball, en som hadde mange hatter, der han sjonglerte mang en gjerning som skribent, journalist, forfatter og pressekontakt for både forbund og nasjonale aviser. Godt fotball faglig skolert, og med greie bevis på at han kan sitt fag. Gode resultater med Ranheim og Stjørdals Blink, er gode bevis. Det å følge Drillo til Irak var spesielt, der tidligere assistent rolle og hovedrolle som trener for Tromsø, var en god bagasje i kofferten.
Maurice Setters og Jack Charlton |
Kommer til å tenke på at Drillo hele tiden har vært meg veldig nær, og hvor en felles bekjent, den eneste målscorer for Sandefjord i en cup finale, gjorde han mang en tjeneste. Mannen på over 90, er til daglig å se i mitt nabolag og bor fortsatt i sitt hus her ute noen husvegger unna. Der Drillo i 94 og 98 sitter på sin benk, og tenker på sitt, har han alltid ved sin side, Erik Kristiansen. Trofast, og en som materialer plukket frem, der han også for Drillo åpnet sitt hjem. Huset som er rødt og godt gjemt, ligger for seg selv på en vei der ingen skulle tru at en fotballtrener kunne bu. Det går sagn om at Drillo var her, både før og etter VM i 94. Det var her han skal ha søkt tilflukt når han ikke ville vise seg frem og når trykket ble for stort. Om det er tull eller sant, vites ei, men myten om at Drillo har vært her, lever godt og når jeg vandrer forbi, tenker jeg at her var han.
Erik Kristiansen (foran) og Drillo i Marseille |
Som ekte Leicester fan, med kanskje det beste eksempelet på et lag, som i god "Drillo" stil, hentet hjem med et mirakel av et ligatrofe, der det meste gikk på skinner med stor gjennombruddshissighet, lite eller ingen ballbesittelse, en til to trekk før ballen lå i nota, og med spillere som ikke kostet stort og heller aldri før hadde vært fantastiske, var det et par elementer som gjorde at de fikk dette til. Robert Huth og Mark Schwarzer, sammen med Danny Simpson og Danny Drinkwater hadde levd et liv i spesielle prestasjonsmiljøer hos Chelsea og Manchester United, og med litt tryllestøv, var det blitt gull i Premier League.
Vi fortsetter litt med Leicester og Drillo der han tar Wimbledon med på besøk til Filbert Street. Datoen er 20.11.99, Leicester vinner 2-0 og begge målene blir scoret av Tony Cottee. Returen på Selhurst Park vinner Wimbledon 2-1, noe som faktisk også er Drillo sin siste seier som Wimbledon manager. Der det blir den første og siste sesong for Drillo som trener i engelsk fotball, er det også farvel til Premier League for Martin O'Neill for denne gang. MON forlater Leicester og tar over Celtic. En "fun fact" fra 2-1 seieren, er at Carl Cort scorer vinner målet mot Leicester. Han spiller senere for Leicester, 14 kamper og ingen mål.I den siste landskamp for Drillo mot Sveits, finner vi også Leicester relasjoner, der kapteinen Gokhan Inler spiller for "oss" i vinner året 2015/16, samt en Gelson Fernandes som blir byttet inn og var en som også hadde sin Leicester erfaring, fra et låneopphold noen år før denne landskampen. Det sies at Ben Thatcher er en spiller Drillo hadde stor sans for og var hans favoritt i Wimbledon. Han blir solgt til Tottenham og herfra videre til Leicester. Spiller en sesong, der Leicester har returnert til øverste nivå. Thatcher som var nær landskamper for England, finner noen aner i familen som gjør at det heller blir spill for Wales.
Johan Lædre Bjørdal |
Vi tenker litt igjen der Per Pettersen dukker opp i hukommelsen, Ola Dybwad Olsen også. Oslo gutter med fotball som hovedfag. De var toneangivende for vært sitt lag i hovedstaden, Per for Frigg, Ola for Lyn. De er institusjoner som selvfølgelig også hadde med Drillo å gjøre. Ola på landslaget og Per på både landslag og klubblag, der de i spann også trente Frigg. Det var sesongen 1974, alle de fire store fra Oslo var i toppen samtidig. Frigg var den første klubben Drillo hadde en trenerjobb, det ble "struggles" gjennom årene 1972 og 1973. Lyn ble Egil Olsen sin siste jobb i trenervirket, der han i 2014 avsluttet det hele i klubben til "Ola". Det ble to runder med landslaget som trener, det var også det for klubben Lyn og Frigg.
Der jeg har streifet innom litt om alt, så kan jeg jo også bla opp de "Drillos" jeg selv har spilt med og også har bygget gode vannskap med. En jeg vil nevne da er Trond Fuhre, som i mange år ledet Supporterunionen på en fortreffelig måte. Selv en lovende spiller, der han fikk aldersbestemte landskamper for Norge, og tidlig vervet til Lyn, der han ble trent av Drillo.
Trond Fuhre og Ray Clemence |
Vi liker tanken på at Drillo ble født på Merseyside? konstaterer at "han Roger" er blitt 80 år, Baharmast og 79 andre er nevnt, dette er fotball i spesial perspektiv. Til slutt er det på sin plass med en stor gratulasjon til jubilanten, der jeg teller opp de nevnte navn, det er blitt 80!
1. Esfandiar Baharmast, 2. Tore Andre Flo, 3. Junior Baiano, 4. Rune Bratseth, 5. Erik Thorstvedt, 6. Jostein Flo, 7. Dave "Harry" Bassett, 8. Sverre Berglie, 9. Wilhelm Kment, 10. Nils Arne Eggen, 11. Per "Lille Petter'n" Skjerwen Olsen, 12. Andy Rankin, 13. Mini, 14. Pelè, 15. Mario Zagallo, 16. George Curtis, 17. Charles Reed, 18. Kjetil Rekdal 19. Tafarel, 20. Egil Hegerberg, 21. Danny McLennan, 22. Nils Johan Semb, 23. Åge Hareide, 24. Bjørn Helge Riise, 25. John Arne Riise, 26. Trond Erik Bertelsen, 27. Christian Grindheim, 28. Brede Hangeland, 29. Rune Jarstein, 30. Per Mathias Høgmo, 31. Walter Smith, 32. Finn Seemann, 33. Bjørn Odmar Andersen, 34. Morten Fevang, 35. Arjen Robben, 36. Robin van Persie, 37. Erik Kristiansen, 38. Stig Mathisen, 39. Fabian Schär 40. Siphiwe Tshabalala, 41. Morten Gamst-Pedersen, 42. Erik Huseklepp, 43. Gokhan Inler, 44. Gelson Fernandes, 45. Danny Drinkwater, 46. Robert Huth, 47. Danny Simpson, 48. Ola Dybwad Olsen, 49. Martin O'Neill, 50. Tony Cottee, 51. Carl Cort, 52. Sammy McIlroy, 53. Johan Lædre Bjørdal, 54. Erik Mykland, 55. Ole Gunnar Solskjær, 56. Øyvind Leonhardsen, 57. Ole Gunnar Solskjær, 58. Ben Thatcher, 59. Jan Åge Fjørtoft, 60. Gjøran Sørloth, 61. Trond Fuhre, 62. Espen Bårdsen, 63. Jan Halvor Halvorsen, 64. Roman Sozulya, 65. Vadim Demidov, 66. Thorbjørn Svenssen, 67. Espen Bugge Pettersen, 68. Andryi Dukan, 69. Per Pettersen, 70. Lars Tjernås. 71. Roy Keane, 72. John Aldridge, 73. Paul McGrath, 74. Packie Bonner, 75. David Kelly, 76. Maurice Setters, 77. Jack Charlton, 78. Sir Bobby Charlton, 79, Otto Ulseth, 80, Egil "Drillo" Olsen.
Kommentarer
Legg inn en kommentar