Sir Bobby Charlton er død, han ble 86 år gammel, litt kjent og også noe gjemt fra den store minneboka

Sir Bobby Charlton er død, han forlot oss 21. oktober. Det er skrevet mye om den legendariske mannen med 106 landskamper og 49 mål for England. En av de som huskes godt for sin hentesveis, da han spilte sine siste sesonger for Manchester United. 

Håret hang etter i de fineste løp og driblinger som en sverm.  og der Tottenham spillerne Alan Gilzean og Ralph Coates var to andre i samme "gjeng". Da jeg "fant" engelsk fotball, var jo denne mannen på hell og etter hvert fikk jeg se han på fotballkort i Preston North End farger, der han var spillende manager. 

Vi har ofte hørt om de to Charlton brødrene som ble verdensmestere sammen, der Jack er en legende fra sin tid i Leeds. De var fire brødre i familien, der den eldste het Gordon og han døde tidligere i år, den siste gjenlevende er lillebror Tommy. Brødrene Tommy og Gordon spilte også fotball, men ikke på profesjonelt nivå. 

På bildet ser du de sammen med deres mor, Cissie. Hun hadde fire brødre og en fetter som alle spilte profesjonelt, der fetteren Jack Milburn er den mest kjente, med legendestatus i Newcastle. 

Før jeg fikk øye på denne mannen hadde han vunnet flere seriemesterskap med Manchester United, blitt verdensmester for England, kåret til Ballon d'Or og også vært med på en unik Europa Cup
triumf. Det var som en "trinity" han også fikk mye skryt der to andre Ballon d'Or's, Denis Law og George Best var de to andre i denne, på mange måter, "udødelige" trio.

Mine første minner om Sir Bobby Charlton var fra litt dårlige bilder i et kort innslag under vignetten "Puttes Tips" på SVT. Her presenterte, den tidligere svenske landslagspiller og trener, Putte Kock, sitt tips foran neste ukes engelske kamper og man fikk et lite klipp på noen sekunder, der jeg husker jeg skimtet Bobby Charlton i et av disse, med sitt flagrende hentesveis hår. 

Sir Bobby Charlton ble ofte invitert til "Testimonials", der han representerte klubber du ikke forbinder med han som spiller. Han har spilt for Celtic, Liverpool, Stoke og East Fife, der han glitret og ga både de som ble hedret og deres publikum helt uforglemmelige øyeblikk. 

Det ble også spill i Irland og Australia før han la støvlene på hylla og etter hvert returnerte til Manchester United som direktør midt på 80 tallet. Dette var reiser som hadde "fotball" som fortegn og hvor diverse ordninger ble stelt i stand for å "verdensmesteren" med på laget. I Irland var det andeler av billettinntekter, i Australia fotballskoler og sikkert også andre arrangementer. 

Bobby Charlton var også på arrangement i Norge, der han prøvde seg på ski i Nordmarka. Det ville vært noe spesielt å møte på Denis Law, Francis Lee og Bobby Charlton på ski, men det kunne du ha gjort, hvis du var ute å testet løypene denne dagen en gang på midten av 70 tallet. 

Det finnes også godt dokumentert bilder av at han også spilte cricket, mot Man City! En helt spesiell batalje som endte i en farse, der fansen gikk berserk, og det ble arrestasjoner der rivalene løp ut på arenaen . Det var et arrangement som fikk sin plass sommeren 1968, da Man Utd tidligere på året hadde, som første klubb fra England, hadde vunnet Europa Cupen, og hvor Man City tok hjem ligatittelen, kun 2 poeng foran Utd.

I alle årene etter sin tid som aktiv spiller, deltok han i veldedighetsarbeid og hvor organisasjonen Laureus stod sentralt. Det er selvfølgelig en voksen alder, 86 år, men allikevel trist å se enda en helt fra denne tiden forsvinne.

Avslutter med et herlig sitat fra en seanse, der han spilte fotball med barn i Belfast, som for oss som "elsker fotball", kan forstå godt: “It’s just that when I’ve got a football in front of me, the years disappear and I’m in the middle of the field with tens of thousands watching. I can hear the cheers. The goal’s in front of me and I belt it at the keeper. It’s wonderful. I’ve scored. It’s only when you look up that you’re brought down to earth and realise that the kid in the net is only about seven years old. Oh dear.”

RIP Sir Bobby Charlton.

Kommentarer